Urzeala tronurilor: cum s-au ales ţiganii cu doi regi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel (stânga) şi Dorin (dreapta), cei doi fii ai lui
Florin Cioabă, după ce au fost încoronaţi. FOTO Reuters
Daniel (stânga) şi Dorin (dreapta), cei doi fii ai lui Florin Cioabă, după ce au fost încoronaţi. FOTO Reuters

Florin Cioabă, fostul rege autoproclamat al romilor, a fost înmormântat vineri, la Sibiu. În aceeaşi zi, au fost încoronaţi, spre surprinderea tuturor, ambii fii ai defunctului: fiul cel mic a moştenit coroana tatălui, iar cel mare a fost înscăunat rege internaţional al romilor.

La poarta familiei Cioabă, pe Şoseaua Alba Iulia din Sibiu, s-a adunat, vineri, puzderie de romi, încă de la primele ore ale dimineţii. Au venit toţi să-şi plângă regele şi să asiste, după tradiţie, la ungerea noului rege. 

Înmormântarea s-a desfăşurat după un program stabilit dinainte. La ora 11.00, a început slujba religioasă, la ora 12.00 – ceremonia de încoronare, iar abia la ora 15.00, cortegiul funerar a pornit spre cimitir. Alaiul funerar a numărat aproximativ 1.000 de persoane. 

Înmormântarea a început în curte cu spectacolul de fanfară, dar şi cu cel al declaraţiilor care l-a avut în prim-plan pe Corneliu Vadim Tudor, singurul lider politic prezent la înmormântare, care a ţinut să sublinieze că a venit la „un frate“: „Că aşa ne spuneam, frate Vadime, frate Florine“. A continuat apoi în casă, cu încoronarea, eveniment petrecut de fiecare dată când un rege al romilor pleacă pe ultimul drum. 

Scandal la Consiliul de Coroană

Doar că încoronarea a venit cu surprize, cumva anunţate de scandalul zdrăvăn iscat cu o seară înainte, la Consiliul de Coroană. Evenimentul, care ar fi trebuit să fie o formalitate, s-a transformat într-un circ în toată regula după ce unii lideri au susţinut, joi seară, că nu Dorin, fiul cel mare şi moştenitorul anunţat, ar trebui să ia coroana. 

Aşa că, vineri, la căpătâiul lui Florin Cioabă, toată lumea a aflat cu surprindere că romii vor avea doi regi: pe cel anunţat – Dorin, rege internaţional – şi pe Daniel – fratele cel mic, numit rege peste ţiganii din România. 

Dus cu TIR-ul la groapă

Primul a primit o coroană făcută probabil peste noapte din bănuţii de aur ai unei salbe ţigăneşti, lipiţi stângaci cu nituri. Mezinul Daniel a primit, pe lângă averea tatălui său, şi coroana, sceptrul şi lanţul acestuia. Marica, soţia defunctului rege, şi-a binecuvântat fiii lângă catafalc, iar cei prezenţi au strigat, cum se obişnuieşte: „Regele a murit! Trăiască regele!“. 

cioaba in sicriu

Sicriul lui Florin Cioabă a fost purtat pe braţe de la intrarea în cimitir până la groapă. FOTO Reuters

După o nouă slujbă, ţinută afară de această dată, cortegiul a plecat spre cimitir însoţit de jandarmi şi bodyguarzii angajaţi de la o firmă de pază. Sicriul cu trupul neînsufleţit al fostului rege a fost dus la groapă cu un TIR decopertat. În intersecţiile mari coloana s-a oprit, s-au aruncat bani şi s-au citit slujbe. La cimitir, monumentul funerar din granit fusese finalizat, iar sicriul alb a fost purtat pe braţe şi coborât în criptă învelit în steagul Centrului Creştin al Romilor, pe care Florin Cioabă l-a condus în timpul vieţii. În tot acest timp, fanfara a intonat imnul cu care sunt întâmpinaţi şefii de stat la vizitele oficiale.

„Imperiul contraatacă": Iulian aruncă bombele

image

Ion Cioabă, tatăl lui Florin, a fost recunoscut de instituţiile statului român ca rege al romilor în 1992

, printr-un document semnat inclusiv de preşedintele României de atunci, Ion Iliescu. Documentul, prezentat vineri de un post de televiziune, nu a fost, însă, confirmat de autorităţile române. În 1993, romii de pretutindeni se aleg şi cu un împărat autoproclamat: Iulian Rădulescu (foto dreapta). Iulian zis Întâiul a militat pentru interzicerea apelativului de „ţigan“ şi a devenit consilier pe probleme de etnie la Parlamentul European.

Acum, când scandalul „musteşte“ în sânul familiei regale, Iulian pune gaz pe foc şi povesteşte despre „adevărata familie Cioabă“. De menţionat că Iulian şi Florin Cioabă nu şi-au vorbit mai mulţi ani, însă s-au împăcat anul trecut când primul a avut probleme cardiace, iar Florin Cioabă l-a vizitat la spital. 

„Familia lui Cioabă este un păienjeniş, cât o mai fi familie“, declară Iulian. Acesta a lansat o poveste tulburătoare: bunicul lui Florin Cioabă, Ion Cioabă, ar fi fost agent KGB infiltrat într-o familie de romi din Mehedinţi. „Ăsta a stat sub acoperire 3-4 ani, şi după 3-4 ani s-a lansat în cercetarea fiecărui rom, a cules informaţii, ştia unde îşi ascund aurul şi el transmitea Securităţii“, spune împăratul Iulian. Prin urmare, împăratul îi acuză pe cei din familia Cioabă că averea nu le aparţine, ba chiar cere să se pună sechestru pe aurul familiei regale.

Iulian nu are cuvinte de laudă nici pentru moştenitorul coroanei, Daniel. Acesta afirmă că fiul cel mic al regelui Cioabă a făcut presiuni asupra familiei pentru ca el să fie numit moştenitorul coroanei. „Daniel e o fire draconică, mai are vreo 20-30 de interlopi lângă el acolo, face şi el spălare de bani, stau toată ziua la bârfe, noaptea prin baruri, şi ăia au venit să-l ajute acuma, interlopii lui“, susţine revoltat Iulian.

Ce se ascunde în spatele disputei „regale“

Dacă fiul cel mic şi împăratul Iulian Rădulescu au ieşit cu declaraţii extrem de dure, dând senzaţia că întind în piaţa publică toate rufele murdare din familie, Dorin, fiul cel mare, a rămas extrem de diplomat, încercând să calmeze spiritele şi să dea cel puţin senzaţia că, la moartea regelui, familia rămâne unită.

La căpătâiul lui Florin Cioabă, Dorin a încercat să dea impresia că lucrurile au fost decise de comun acord şi că el şi fratele lui fac o echipă. „Florin Cioabă poate să meargă pe ultimul său drum liniştit că a predat ştafeta, a predat-o unei echipe tinere, eu şi fratele meu. Chiar dacă avem puţină experienţă, eu sunt mai în vârstă, el este mai tânăr. Împreună ne vom completa, să încercăm să ne apropiem de valoarea tatălui nostru. Întreaga avere este moştenită, conform tradiţiei noastre, a romilor, de fratele meu. Mie tata mi-a dat ce mi-a dat în timpul vieţii, îi mulţumesc că m-a învăţat să respect, să fiu un om care să ajut comunitatea“, a spus Dorin, la încoronare.

În toată această poveste Marica, soţia defunctului rege, a fost prinsă la mijloc, însă a încercat să păstreze un echilibru. Sfârşită de durere, femeia care i-a stat alături regelui Cioabă de când acesta avea 14 ani şi despre care se spune că a căzut din picioare când a aflat că a murit şi-a binecuvântat, la încoronare, ambii fii. 

marica cioaba

Marica Cioabă, mama fraţilor Daniel şi Dorin. FOTO Reuters

Legăturile cu politicul

Nu sunt de neglijat nici legăturile familiei Cioabă cu lumea politică. Relaţia cu familia prezidenţială este de notorietate, Florin şi Dorin Cioabă împreună cu soţiile fiind prezenţi la nunta Elenei Băsescu. La rândul ei, mezina preşedintelui Traian Băsescu a fost invitat de onoare, în calitate de europarlamentar, la Congresul Internaţional Romani Union din luna aprilie la Sibiu. Preşedintele a venit personal la priveghiul lui Florin Cioabă, iar fiica sa a trimis o coroană

basescu cioaba

Traian Băsescu a fost la priveghiul lui Florin Cioabă. FOTO Ramona Găină

De la catafalcul lui Florin Cioabă nu au lipsit nici liderii USL, cele mai cunoscute nume fiind politicienii PSD Mădălin Voicu şi Codrin Ştefănescu. „Am venit să prezentăm condoleanţe familiei, am depus două coroane de flori, am venit din partea partidului şi a conducerii PSD, Să dea Dumnezeu ca să revină la normal şi să meargă bine lucrurile după ce va fi îngropat“, a spus deputatul Mădălin Voicu. 

Ceartă ca la uşa cortului

Cum era de aşteptat, nici nu plecase regele Cioabă pe ultimul drum, că la Sibiu a început circul, ca la uşa cortului. Startul s-a dat în Consiliul de Coroană cu declaraţiile lui Ninel Potârcă, controversat om de afaceri, lider al romilor din Gorj, judeţul natal al lui Cioabă. Potârcă a candidat la preşedinţia României în 2009, iar de câteva zile este cercetat în stare de libertate într-un dosar de evaziune fiscală în care prejudiciul estimat de anchetatori este de două milioane de euro.

„Vreau să spun acum problema despre cei doi fraţi. Nu sunt de acord cu unii care spun: «Gata, Dorin primeşte coroana, Dorin să preia coroana». Trebuie să supunem votului şi să stabilim nişte criterii de vot pentru că sunt doi fraţi, iar noi ştim că în legea noastră romani copilul cel mic preia coroana, pentru că el preia tot patrimoniul. Patrimoniul familiei nu trebuie transferat din casa regală într-o altă casă“, a spus Ninel Potârcă, joi seară, în Consiliul de Coroană. A fost suficient ca bulgărele să înceapă să se rostogolească şi să înceapă lupta pentru putere. 

image

Ninel Potârcă (foto dreapta) nu este singurul care bagă zâzanie în sânul casei regale. Împăratul Iulian Rădulescu a declarat la un post de televiziune că el nu este de acord cu încoronarea ambilor fii ai răposatului Cioabă şi nu va recunoaşte acest act. „Eu nu am să promulg ce au făcut ei acum. Şi dacă nu promulg eu, nu va merge“, a spus Iulian Rădulescu. Împăratul nu este, însă, recunoscut de familia Cioabă.

În acelaşi timp, Daniel, fiul cel mic, a declarat la un post de televiziune că Dorin nu poate avea urmaşi: „Singura opţiune pe care o am eu faţa de Dorin este că nu are moştenitori, nu are copii. Dânsul nu poate să aibă copii“.

Replica lui Dorin a venit a două zi după înmormântare. „Am un băiat, cum să nu am copii? Nu ştiu ce declaraţie e asta, a fost influenţat într-un mod negativ de anumite persoane, dacă face astfel de declaraţii şi dacă vorbeşte astfel este foarte urât din partea lui. Noi ne-am împăcat ieri, am dat mâna de pace. El vede că a luat o hotărâre greşită şi că oamenii din comunitate au înţeles şi boicotul pe care l-au făcut împotriva mea“, a spus Dorin Cioabă. Pe de altă parte, împăratul Iulian a declarat, tot la un post de ştiri, că fiul lui Dorin Cioabă ar fi înfiat şi că, de fapt, copilul ar fi al lui Ion Cioabă, bunicul fraţilor Cioabă.

Romii nu mai vor regi

Situaţia de la Sibiu a declanşat nemulţumire în rândul romilor din ţară. Aceştia au cer desfiinţarea acestor titluri. Ferdinand Stănescu, liderul ţiganilor din Iaşi, a declarat presei că: „Noi n-am vrut să facem revolta asta, că nu se merită. De acum nu are să mai existe nici bulibaşă, nici împărat, nici rege. Noi nu avem nimic cu familia Cioabă, dar alt rege nu se mai poate înlocui. Să fie şefi în judeţul lor, nu în toată ţara, că nu au făcut nimic pentru noi!“

Protestele au pornit chiar din Gorj, judeţul natal al lui Florin Cioabă, acesta fiind originar din localitatea Târgu Cărbuneşti. „Dar dacă erau cinci fraţi, toţi trebuia ca să se încoroneze? Nu vrem regi“, a spus unul dintre protestatarii adunaţi în curtea unui lider al romilor din Gorj.

Pe aceeaşi temă:

Alba-neagra cu inima regelui Cioabă

Deşi se vehiculase suma de 350.000 de dolari pentru serviciile medicale de care a beneficiat Florin Cioabă la spitalul din Antalya, fiul cel mic al acestuia ne-a declarat aseară că factura este de 22.000 de euro şi că va fi achitată integral de familie.

Controversă pe costul operaţiei lui Cioabă: spitalul Universitar Akdeniz din Antalya ar fi cerut 22.000 de euro

Spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya ar fi cerut de fapt 22.000 de euro pentru tratamentele şi operaţia la care a fost supus Florin Cioabă pe durata internării, au declarat, luni, apropiaţi ai familiei. Iniţial, a fost vehiculată suma de 350.000 de dolari, adică peste 260.000 de euro.

Sicriu de 11.000 de euro, comandat din America, pentru regele Florin Cioabă

Trupul neînsufleţit al autointitulatului rege al romilor este aşteptat să ajungă acasă, la Sibiu. Sicriul este unul special, comandat tocmai în America, susţin apropiaţii.

Bogdan Oprea: „E o minciună că Băsescu ar fi cerut Guvernului un avion gratis pentru Cioabă“

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea, susţine că este „o minciună“ afirmaţia potrivit căreia şeful statului ar fi cerut Guvernului un avion gratis în cazul autoproclamatului rege al romilor, Florin Cioabă.

 

Dorin Cioabă, fiul regelui romilor: „Noi am cerut ajutor consular de la statul român, nu ajutor financiar”

Dorin Cioabă, fiul autointitulatului rege al romilor, Florin Cioabă, neagă că ar fi cerut ajutor financiar de la statul român.

A început circul: „Ciobizarea” României

„Ani de zile s-a vorbit de «manelizare», de «otevizare», de «becalizare» în România. Acum, urmează o nouă acţiune, «ciobizarea»”, scrie profesorul de istorie Florin Olteanu, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Ce s-a întâmplat cu inima „Regelui“

Florin Cioabă, autointitulat „Regele romilor“, a murit duminică în timp ce era internat într-un spital din Antalya, unde medicii îi montaseră, vineri, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge. Fostul ministru al Sănătăţii, profesorul Mircea Cinteză, a declarat pentru adevărul.ro că dispozitivul de asistare circulatorie, care i-a fost montat lui Cioabă, are rolul de a prelua o parte din funcţiile inimii pentru a o ajuta.

Regele Cioabă va fi înmormântat după tradiţiile ţigăneşti: el nu trebuie atins, iar prin faţa lui nu au voie să treacă femei

Romii vor ţine 30 de zile de doliu după moartea regelui Cioabă, timp în care nu au voie să facă nunţi, nici botezuri. Pregătirile de înmormântare vor dura trei zile, după care regele va fi înhumat în cimitirul din Sibiu, în cavoul familiei. „În cele 30 de zile de doliu nu se vor face nunţi, nu se vor face botezuri pe tot cuprinsul ţării. Suntem romii nomazi şi căldărari, sunt 27 de caste de romi”, explică Iulian Rădulescu, împăratul romilor.

Cine a fost Florin Tănase Cioabă. Povestea de viaţă a celui autoproclamat „regele ţiganilor de pretutindeni“

Născut pe 17 noiembrie 1954, în oraşul Târgu Cărbuneşti, „Regele“ romilor Florin Cioabă s-a făcut remarcat prin demersuri pentru şcolarizarea membrilor comunităţii şi „pionieratul“, cel puţin declarativ, în schimbarea tradiţiei căsătoriilor la vârste fragede. Mediatizată a fost şi prietenia  acestuia cu familia preşedintelui Băsescu. Cioabă s-a autoproclamat „rege internaţional al ţiganilor de pretutindeni“ în 1997.

VIDEO Regele Cioabă, un gurmand recunoscut. Ospeţele de familie sunt celebre

Regele romilor, Florin Cioabă, a fost un gurmand recunoscut, iar ospeţele de familie de la casa Cioabă sunt celebre. Gurmand recunoscut, regele Florin Cioabaă a fost întotdeauna adeptul meselor mari, îmbelşugate, cu toţi membrii familiei, copii şi zeci de nepoţi şi strănepoţi.

Cum a primit mass media europeană vestea morţii lui Florin Cioabă

Interesul pentru cultura exotică a romilor a fost regăsit şi în articolele publicate de presa franceză, după ce un comunicat de presă al agenţiei AFP a anunţat decesul „regelui" autoproclamat al romilor, Florin Cioabă.

FOTO Florin Cioabă, un rege apropiat al familiei prezidenţiale

Regele autoproclamat al romilor, Florin Cioabă, a fost un apropiat al familiei Băsescu, el participând inclusiv la nunta mezinei preşedintelui, Elena Băsescu, alături de soţia şi de fiul său.

Damian Drăghici: „Cioabă avea o energie de adolescent, e o mare pierdere“

Cântăreţul Damian Drăghici, consilierul premierului Victor Ponta, a declarat pentru adevarul.ro că „Florin Cioabă a fost un lider foarte important pentru comunitatea romă din România“, iar moartea sa reprezintă pierderea „unui om care a luptat pentru integrarea romilor cu o energie fantastică“.

VIDEO Extravaganţele regelui romilor, Florin Cioabă: a regizat un film, iar de 8 martie i-a cumpărat soţiei o stea de pe cer

Extravaganţele nu au lipsit din viata lui Florin Cioabă, autointitulatul rege al romilor, care duminică a murit într-o clinică din Antalya. Anul trecut, de 8 martie, soţia regelui romilor, Maria, a avut parte de o surpriză de proporţii. Dragostea lui Cioabă pentru ea a fost atât de mare, încât i-a cumpărat o stea botezată cu numele ei. Alături de steaua de pe cer, femeia care i-a stat alături încă de când Cioabă avea 14 ani a primit şi un splendid colier din aur.

FOTO Florin Cioabă a murit. Dorin Cioabă cere sprijin financiar de 350.000 de dolari pentru aducerea în ţară a tatălui său

Florin Cioabă, autointitulat regele romilor, a murit duminică în timp ce era internat într-un spital din Antalya, precizează Centrul Creştinilor Romi. Acesta a încetat din viaţă, la vârsta de 58 de ani, în spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, unde medicii îi montaseră, vineri, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge. Acesta ar urma să fie adus în ţară luni, cu un avion privat.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite