Urşii şi burduhoşii au sărbătorit Ziua Nebunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Flăcăii din comuna Cârţa, deghizaţi, i-au colindat ieri pe săteni pentru ultima oară în această iarnă . Ceata de urşi şi burduhoşi mânjeşte cu funingine fiecare trecător. Potrivit obiceiului, acest „botez“ îi va apăra de spiritele rele tot anul.

Mânjiţi cu funingine şi untură de porc pentru a alunga spiritele rele. Asta le-a fost soarta locuitorilor din comuna sibiană Cârţa, care au ieşit ieri pe străzi. S-au întâlnit cu urşi şi burduhoşi şi n-au avut nicio şansă de scăpare.Un obicei vechi, de când lumea, tradiţional în satele săseşti de altădată, e păstrat cu sfinţenie la Cârţa. Tinerii din ceata de feciori alungă spiritele rele, din vechiul an, la fiecare 8 ianuarie, prevestind un an mai bun pentru toţi localnicii. E practic ultima zi din această iarnă în care se întâlneşte ceata de feciori adunată înainte de Crăciun şi care a colindat, până acum, întreaga comună.

Dis-de-dimineaţă, feciorii, anul acesta 23 la număr, s-au împărţit în două grupuri. 12 se înfăşoară în funii de paie, de câţiva metri şi se pregătesc să vestească un an mai bun şi mai îmbelşugat pentru localnici. De partea cealaltă, nou-veniţii în ceata de feciori sunt burduhoşii, îmbrăcaţi în zdrenţe, care aleargă pe străzi, pocnind din bici. Burduhoşii reprezintă spiritele rele şi iau la fugă oamenii, pe uliţele comunei, ca să nu se apropie de urşi, văzuţi ca întruchiparea binelui.

Aceştia din urmă sunt ajutaţi de rude, care le confecţionează funii de câţiva metri, din paie, pentru a le acoperi corpul. „Cel puţin o oră au treabă trei oameni, până să mă înfăşoare complet în funiile de paie. Pe mine am 70 de metri de funie. Imediat ce voi fi gata, îmi voi mânji mâinile cu untură şi funingine şi voi merge la oameni, să-i murdăresc. Se zice că e bine să te laşi mânjit de urs, pentru că vei avea un an mai bun", a explicat Aurel Brodac, anul acesta urs pentru a treia oară.

Privitorii sunt încântaţi

Localnicii şi cei aflaţi doar în vizită se bucură deopotrivă de acest obicei vechi. „Noi am venit prima dată aici, la acest obicei. Suntem la Cârţa la nişte rude, pentru că suntem din Făgăraş. Ne place acest obicei şi e bine că tradiţiile se mai păstrează, cât de cât. E neplăcut, într-adevăr, să te mânjească pe faţă cu amestecul negru, care şi miroase urât, dar dacă aşa e obiceiul, nu ne împotrivim", a spus Alina Stănuleţ. Bătrânii din Cârţa retrăiesc, în fiecare an, amintiri extrem de frumoase de pe vremea când făceau parte din cetele de juni. Spun că nimic nu s-a schimbat şi sunt fericiţi că tradiţia merge mai departe. „Eu am 84 de ani, tradiţia nu s-a schimbat deloc. Exact aşa era şi pe vremea mea. E un obicei cu care ne-am pomenit aici, la Cârţa. E de la saşi, pentru că aici locuiau foarte mulţi. În fiecare an ieşim din casă şi aşteptăm să ne cănească pe faţă cu funingine şi untură de porc. Aşa se spune că e bine, pentru a alunga spiritele rele", mărturiseşte unul dintre bătrânii comunei, Mihai Dionisie.

Obiceiul se încheie seara târziu, după ce toţi oamenii din comună au întâlnit „ursul" care le-a promis un an bun. Tot seara are loc şi ultima cină a cetei de feciori, urmând ca tinerii să-şi dea întâlnire din nou la sfârşitul anului, în decembrie.

"În fiecare an ieşim din casă şi aşteptăm să ne cănească pe faţă cu funingine. Aşa se spune că e bine, pentru a alunga spiritele rele."
Mihai Dionisie localnic din Cârţa

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite