Urmaşul lui Cioabă, prinţul cu două facultăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Cioabă, autoproclamatul rege al romilor,  a murit, ieri, într-un spital din Antalya, lăsând familiei o avere impresionantă. Dorin, fiul său, are cele mai mari şanse să îi urmeze la tron.

Vestea morţii regelui Cioabă a căzut, ieri, ca un trăsnet acasă la Sibiu, acolo unde toată lumea aştepta noutăţi cum că acesta şi-a revenit după operaţia pe cord suferită vineri, în regim de urgenţă, într-un spital din Antalya. La telefonul fix al familiei, o voce înecată în lacrimi îi ruga pe cei care sunau să lase rudele în pace, să-şi jelească mortul în linişte.

În curtea vilei impunătoare, câţiva supuşi ai fostului rege au ţinut, ieri, porţile închise, precizând scurt: „Nu avem nimic de declarat“. Pregătirile pentru înmormântare au fost şi ele amânate, întreaga familie fiind plecată în Turcia, în vacanţă, acolo unde regele Cioabă a suferit infarctul.

Au refuzat autopsia

Trupul neînsufleţit al lui Florin Cioabă va fi repatriat, cel mai probabil, astăzi. „Medicii voiau să-i facă autopsie, dar rudele au cerut să nu-i facă, să-l trimită aşa acasă“, a povestit Iulian Rădulescu, împăratul romilor. Acesta mai spune că moartea lui Cioabă este o pierdere imensă pentru comunitatea romă: „Cum la dumneavoastră, la români, e un şef de stat, aşa e regele un şef de stat la romi“.

Pregătirile de înmormântare vor dura trei zile, după care regele va fi înhumat în cimitirul din Sibiu, în cavoul familiei. Apoi, timp de o lună, toată etnia va fi în doliu. „Urmează 30 de zile de doliu, în care nu se vor face nunţi, nu se vor face botezuri, în toată ţara. Suntem romi nomazi şi căldărari, sunt 27 de caste de romi în România“, mai explică împăratul Iulian.

Îngropat fără sceptru şi coroană

Mii de oameni sunt aşteptaţi să-l conducă pe rege pe ultimul drum, atât din ţară, cât şi reprezentanţi ai organizaţiilor de romi din toată lumea. Regele va fi înmormântat respectând cu sfinţenie toate tradiţiile ţigăneşti.
„Indiferent că e rege sau altceva, tradiţia noastră spune că mortul este o persoană de neatins.

Mortul este sacru. Nu se atinge, iar în jurul lui nu trebuie să fie câini, pisici. De asemenea, nu e voie să treacă prin faţa mortului femei. În drum spre groapă se aruncă bani, ca să-şi plătească mortul drumurile pe unde merge“, a explicat împăratul Iulian. Acesta spune că Cioabă nu va fi îngropat nici cu sceptrul, nici cu coroana regală.

„Se ţine doliu 30 de zile. Femeile, trei zile, nu fac de mâncare, cât e mortul în casă. Se mănâncă numai mâncare rece. Femeile nu spală, nu se piaptănă şi nu poartă doliu. Nu există la noi haine negre, la femei, la înmormântare. Bărbaţii vin trei zile la priveghi, se rânduiesc, de seara până dimineaţa, când le iau alţii locul. Durerea e foarte mare“, a mai spus împăratul Iulian.

Prinţul moştenitor, preşedintele Staborului

Florin Cioabă s-a căsătorit încă de la 14 ani cu Maria, după tradiţia ţigănească, şi au împreună patru copii, două fete şi doi băieţi, dar şi zeci de nepoţi şi strănepoţi. Fetele fostului rege sunt căsătorite şi stabilite în judeţul Vâlcea, iar fiul cel mare, Dorin, este cel care, cel mai probabil, îi va urma în fruntea etniei.

image

Dorin Cioabă (foto) s-a născut la Sibiu, la 26 noiembrie 1969, este căsătorit cu Sighişoara şi au împreună un copil, elev la Liceul de Artă din Sibiu. Absolvent a două facultăţi, Drept şi Ştiinţe Politice, ambele terminate la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, Dorin Cioabă a militat în permanenţă pentru respectarea drepturilor minorităţii rome şi a făcut, de-a lungul anilor, mai multe proiecte, prin care a încercat să promoveze pozitiv imaginea comunităţii.

Preşedinte al Tribunalului Romilor de la Sibiu, mediator cu acte în regulă, om de afaceri şi preşedinte al Organizaţiei Romilor Nomazi şi Căldărari INDIROM, Dorin Cioabă a candidat, independent şi fără succes, pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Sibiu, la alegerile din 2012. Printre cele mai cunoscute proiecte ale lui Dorin Cioabă, alături de Tribunalul Ţigănesc, se numără lansarea păpuşii Lulica, vestita jucărie îmbrăcată în haine ţigăneşti, gândită să-i apropie pe copiii români de cei romi, care s-a vândut foarte bine, încă de la lansare.

“Se ţine doliu 30 de zile. Femeile, trei zile, nu fac de mâncare, cât e mortul în casă. Se mănâncă numai mâncare rece. Femeile nu spală, nu se piaptănă şi nu poartă doliu“, spune împăratul Iulian.

Fiul unui rege autoproclamat

Florin Cioabă, decedat la vârsta de 58 de ani, este originar din judeţul Gorj, din localitatea Târgu Cărbuneşti, fiind fiul lui Ion Cioabă, bulibaşă al romilor din România, care s-a autoproclamat, în 1992, „rege internaţional al ţiganilor“. 

După moartea tatălui său, care s-a stins în anul 1997, în urma unui infarct miocardic, Florin Cioabă a moştenit titlul de rege al romilor.

În perioada 1996-2000, acesta a fost consilier judeţean, iar în aprilie 2013 a fost ales, în cadrul unui congres desfăşurat la Sibiu, preşedinte al Uniunii Internaţionale a Romilor.

350.000 $ de la stat pentru spitalizare

Fostul ministru al Sănătăţii, profesorul Mircea Cinteză, a explicat pentru „Adevărul“ că dispozitivul de asistare circulatorie, care i-a fost montat în Antalya lui Florin Cioabă, are rolul de a prelua o parte din funcţiile inimii, tocmai pentru a o ajuta. Profesorul a adăugat că, înainte de o astfel de intervenţie, „se cercetează starea inimii şi, pentru asta, se face o coronarografie.

Eventual, se introduce şi o cameră de filmat, care arată imaginile din interiorul arterelor, pentru a vedea dacă inima care a făcut stop cardiac trebuie să fie reparată ca să primească mai mult sânge“. În legătură cu dispozitivul care i-a fost montat regelui ţiganilor, cardiologul susţine că acesta este un fel de inimă ajutătoare, nu artificială. „Inima artificială ar fi cea care preia în întregime funcţiile cardiace, pe când aceasta pare să fie o inimă ajutătoare, deci care preia în parte funcţia inimii pentru o ajuta“, a menţionat doctorul.

„Cel mai grav lucru, pe care înţeleg că l-a avut domnul Cioabă, a fost acela că el a făcut un stop cardiac, nu ştim în cât timp inima a fost masată şi şi-a reluat activitatea, şi creierul a rămas fără sânge o perioadă. Dacă creierul rămâne fără sânge timp de patru minute, celulele lui mor în cea mai mare parte“, a precizat profesorul. Dorin Cioabă a declarat, ieri, pentru Mediafax, că familia sa nu are cei 350.000 de dolari, reprezentând costurile de spitalizare şi operaţia regelui în Turcia. Prinţul moştenitor a făcut apel către statul român pentru a-i da aceşti bani, ca să-şi poată scoate tatăl de la morga spitalului din Antalya. 

Cronica ultimei săptămâni din viaţa regelui Cioabă

Marţi, 13 august. Breaking news-uri şi trei ceasuri rele pentru cel autoproclamat regele romilor. Aflat în concediu, împreună cu familia, în Antalya, acesta a suferit un preinfarct, lunea trecută. A fost transportat de urgenţă la spital, în comă indusă medical. „Tata a suferit un preinfarct, el se ştia cardiac, însă nu a mai avut probleme de mult timp. Probabil au fost călduri foarte mari şi asta i-a activat problemele medicale“, a spus fiul său, Dorin, care se află în Turcia.

Miercuri, 14 august. Medicul Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de Chirurgie cardiovasculară de la Floreasca, este solicitat să meargă miercuri noapte în Antalya, pentru a evalua starea de sănătate a lui Florin Cioabă, dar şi pentru a decide dacă acesta poate fi transportat în ţară sau dacă rămâne în spitalul din Antalya.

Joi, 15 august. Brădişteanu a precizat că Florin Cioabă va urma un tratament medicamentos, întrucât starea sănătăţii sale nu permite în acest moment realizarea unei intervenţii chirurgicale. Totodată, acesta a explicat că preşedintele Traian Băsescu a fost cel care l-a rugat să meargă în Turcia pentru a evalua starea de sănătate a lui Cioabă. În aceeaşi zi, la revenirea în ţară din Antalya, medicul a spus, pe Aeroportul „Henri Coandă“ că starea „Regelui Cioabă“ este una foarte gravă.

Vineri, 16 august. Regele Cioabă, aflat în stare gravă şi ţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor, este transferat de la spitalul Anadolu din Antalya la spitalul Akdeniz Üniversitesi din aceeaşi provincie a Turciei. Medicii de aici i-au montat vineri seară un dispozitiv de asistare circulatorie, care să-i ajute inima să pompeze sânge. Procedura, una extrem de riscantă, a durat patru ore şi s-a încheiat cu succes.

Sâmbătă, 17 august. Dorin Cioabă, fiul lui Florin Cioabă, a declarat sâmbătă că tatăl său a ieşit din comă, este în stare stabilă şi că se reface după intervenţia prin care i-a fost montat dispozitivul. Mai mult, acesta a precizat că tatăl său se simte „mai bine“ după intervenţia făcută vineri, care a fost una „salvatoare“. În urma operaţiei, Florin Cioabă avea nevoie de concentrat trombocitar, folosit la transfuzii de sânge, motiv pentru care membrii familiei au stat cu afişe în mână, în faţa spitalului din Antalya, şi cereau sânge pentru Cioabă, grupa sanguină a acestuia fiind A2, RH pozitiv.

Duminică, 18 august. Florin Cioabă a murit ieri dimineaţă în timp ce încă era internat în spitalul din Antalya. Rudele acestuia s-au mobilizat şi ar dori ca trupul neînsufleţit al „regelui“ romilor să fie adus astăzi în ţară cu un avion privat. (Mara Răducanu, Mihaela Cojocariu)

Ţigănia dintre palate

 Infarctul regelui Cioabă a pus la încercare pactul de coabitare dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu. Prim-ministrul a catalogat drept revoltător gestul preşedintelui de a-l ruga pe medicul Şerban Brădişteanu să meargă în Turcia, pentru a evalua starea de sănătate a lui Cioabă. „După ce-i faci dosar penal unuia dintre cei mai buni medici din România, mai ai şi nesimţirea să-l suni la telefon şi să-l rogi să ajute pe cineva“, a afirmat Ponta. Medicul Şerban Brădişteanu nu a ascuns că s-a deplasat în Turcia, la finele săptămânii trecute, la rugămintea şefului statului.

„Preşedintele Traian Băsescu m-a rugat, dacă vreau şi pot, să fac această vizită medicală, împreună cu anestezista mea, pentru a aprecia ce este mai bine de făcut pentru un om, până la urmă“, a dezvăluit Brădiştanu la revenirea în ţară.

Fiica cea mică a preşedinteleui, Elena Băsescu, a ţinut să-i dea o replica tăioasă premierului, pe reţeaua de socializare Twitter: „Din ură politică, Ponta ar fi în stare să lase un om să moară. Cât de jos poate coborî un premier al României?“.

Medicul Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Floreasca din Bucureşti, a fost trimis în judecată, anul trecut, de procurorii DNA. Acesta a fost acuzat că l-ar fi favorizat pe Adrian Năstase, în episodul privind tentativa de sinucidere a acestuia, după ce a fost condamnat în dosarul „Trofeul calităţii“. (Mădălina Mihalache)

Moştenirea „casei regale“

Extrem de evaziv atunci când a venit vorba despre averea sa, regale romilor, Florin Cioabă, nu a spus niciodată în detaliu ce bogăţii deţine. Este de notorietate, însă, că familia sa deţine foarte multe bijuterii extrem de valoroase, lăsate moştenire din generaţie în generaţie. Regele le lasă moştenire urmaşilor săi şi mai multe maşini de lux, cu număr specific, RGE. „Familia regală“ gestionează şi diverse afaceri în domeniul comercializării metalelor feroase.

Candelabre ca la Schönbrunn

Urmaşii lui Cioabă vor împărţi şi vila impunătoare a acestuia, aflată pe Şoseaua Alba Iulia din municipiul Sibiu. Casa are aproximativ 600 de metri pătraţi, un salon mare, de 130 de metri pătraţi, în care au fost montate candelabre cu foiţe de aur, aduse special din Viena. Vila mai are şi zece camere pentru copii şi nepoţi.

„Am încercat un alt stil faţă de cel al romilor, mie nu îmi plac casele împodobite cu covoare pe pereţi. M-am inspirat foarte mult de la Palatul Schönbrunn, din Austria. Întodeauna mi-au plăcut scaunele cu foiţă de aur şi mobilerul acesta mai vechi. Candelabrele sunt cumpărate din Viena, tot aşa pe stil vechi“, povestea Florin Cioabă, în vara anului trecut. 

De altfel, tot mobilierul vilei din Sibiu a fost adus de peste hotare, însă regele a evitat să vorbească despre preţuri. „Nu cred că m-au costat chiar aşa de mult, iar dacă ceva îţi place, nu mai conteză banii, faci un efort. Sigur, fac un efort, pentru că aceste lucruri rămân. Banii se duc, dar aceste obiecte frumoase rămân la generaţii“, mai spunea regele Cioabă. Cel mai bine se relaxa, însă, în faţa acvariului uriaş, amplasat în salonul pentru oaspeţi. ;

Mătase Mazilu, rege interimar al romilor

Noul rege al romilor va fi ales după ce perioada de doliu de după moartea lui Florin Cioabă, cea de şase săptămâni, va lua sfârşit. Cel mai probabil, fiul său cel mare, Dorin, va prelua sceptrul şi coroana, însă reprezentanţii etniei aşteaptă să discute, iar Dorin să-şi dea consimţământul. 

„Fiul lui Cioabă, Dorin, va rămâne sigur regele, însă va trebui să-i cerem şi lui părerea. După şase săptămâni, vom discuta. Primul copil din familie e Dorin. De aia l-am pregătit pe Dorin, de aia l-am trimis la facultate, a terminat, ca să urmeze ca rege“, spune împăratul Iulian Rădulescu. Acesta a avut, în trecut, şi conflicte cu regele Cioabă. Cei doi s-au împăcat, însă, anul trecut, când Iulian a avut probleme de sănătate, iar Cioabă l-a vizitat la spital.

Interimar,  „unu’ versat“

Decizia privind urmaşul regelui va fi luată de Consiliul Romilor, format din nouă persoane. Până atunci, etnia este condusă de un interimar, numit în această funcţie după ce Florin Cioabă a fost internat la clinica din Antalya. „Acum, interimar e unul de la Băileşti, foarte capabil, versat, Mătase Mazilu. Consiliul e format din nouă persoane. Dintre aceştia, am ales, imediat după ce regele a fost internat în spital în Antalya, un rege interimar, ca să conducă organizaţia“, a mai spus împăratul Iulian Rădulescu. 

Pe aceeaşi temă:

A început circul: „Ciobizarea” României

„Ani de zile s-a vorbit de «manelizare», de «otevizare», de «becalizare» în România. Acum, urmează o nouă acţiune, «ciobizarea»”, scrie profesorul de istorie Florin Olteanu, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Ce s-a întâmplat cu inima „Regelui“

Florin Cioabă, autointitulat „Regele romilor“, a murit duminică în timp ce era internat într-un spital din Antalya, unde medicii îi montaseră, vineri, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge. Fostul ministru al Sănătăţii, profesorul Mircea Cinteză, a declarat pentru adevărul.ro că dispozitivul de asistare circulatorie, care i-a fost montat lui Cioabă, are rolul de a prelua o parte din funcţiile inimii pentru a o ajuta.

Regele Cioabă va fi înmormântat după tradiţiile ţigăneşti: el nu trebuie atins, iar prin faţa lui nu au voie să treacă femei

Romii vor ţine 30 de zile de doliu după moartea regelui Cioabă, timp în care nu au voie să facă nunţi, nici botezuri. Pregătirile de înmormântare vor dura trei zile, după care regele va fi înhumat în cimitirul din Sibiu, în cavoul familiei. „În cele 30 de zile de doliu nu se vor face nunţi, nu se vor face botezuri pe tot cuprinsul ţării. Suntem romii nomazi şi căldărari, sunt 27 de caste de romi”, explică Iulian Rădulescu, împăratul romilor.

Cine a fost Florin Tănase Cioabă. Povestea de viaţă a celui autoproclamat „regele ţiganilor de pretutindeni“

Născut pe 17 noiembrie 1954, în oraşul Târgu Cărbuneşti, „Regele“ romilor Florin Cioabă s-a făcut remarcat prin demersuri pentru şcolarizarea membrilor comunităţii şi „pionieratul“, cel puţin declarativ, în schimbarea tradiţiei căsătoriilor la vârste fragede. Mediatizată a fost şi prietenia  acestuia cu familia preşedintelui Băsescu. Cioabă s-a autoproclamat „rege internaţional al ţiganilor de pretutindeni“ în 1997.

VIDEO Regele Cioabă, un gurmand recunoscut. Ospeţele de familie sunt celebre

Regele romilor, Florin Cioabă, a fost un gurmand recunoscut, iar ospeţele de familie de la casa Cioabă sunt celebre. Gurmand recunoscut, regele Florin Cioabaă a fost întotdeauna adeptul meselor mari, îmbelşugate, cu toţi membrii familiei, copii şi zeci de nepoţi şi strănepoţi.

Cum a primit mass media europeană vestea morţii lui Florin Cioabă

Interesul pentru cultura exotică a romilor a fost regăsit şi în articolele publicate de presa franceză, după ce un comunicat de presă al agenţiei AFP a anunţat decesul „regelui" autoproclamat al romilor, Florin Cioabă.

FOTO Florin Cioabă, un rege apropiat al familiei prezidenţiale

Regele autoproclamat al romilor, Florin Cioabă, a fost un apropiat al familiei Băsescu, el participând inclusiv la nunta mezinei preşedintelui, Elena Băsescu, alături de soţia şi de fiul său.

Damian Drăghici: „Cioabă avea o energie de adolescent, e o mare pierdere“

Cântăreţul Damian Drăghici, consilierul premierului Victor Ponta, a declarat pentru adevarul.ro că „Florin Cioabă a fost un lider foarte important pentru comunitatea romă din România“, iar moartea sa reprezintă pierderea „unui om care a luptat pentru integrarea romilor cu o energie fantastică“.

VIDEO Extravaganţele regelui romilor, Florin Cioabă: a regizat un film, iar de 8 martie i-a cumpărat soţiei o stea de pe cer

Extravaganţele nu au lipsit din viata lui Florin Cioabă, autointitulatul rege al romilor, care duminică a murit într-o clinică din Antalya. Anul trecut, de 8 martie, soţia regelui romilor, Maria, a avut parte de o surpriză de proporţii. Dragostea lui Cioabă pentru ea a fost atât de mare, încât i-a cumpărat o stea botezată cu numele ei. Alături de steaua de pe cer, femeia care i-a stat alături încă de când Cioabă avea 14 ani a primit şi un splendid colier din aur.

FOTO Florin Cioabă a murit. Dorin Cioabă cere sprijin financiar de 350.000 de dolari pentru aducerea în ţară a tatălui său

Florin Cioabă, autointitulat regele romilor, a murit duminică în timp ce era internat într-un spital din Antalya, precizează Centrul Creştinilor Romi. Acesta a încetat din viaţă, la vârsta de 58 de ani, în spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, unde medicii îi montaseră, vineri, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge. Acesta ar urma să fie adus în ţară luni, cu un avion privat.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite