Un medic cardiolog din Sibiu a murit după ce a făcut stop cardiorespirator în excursie. Colegii: „Cât vreţi să se mai alinieze convoiul mortuar?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul cardiolog sibian Cătălin Bălan a murit sâmbătă, 15 iunie, în timpul unei excursii pe bicicletă. Bălan avea 54 de ani şi făcea des gărzi la Serviciul Judeţean de Urgenţe Sibiu.

Este al doilea caz de medic decedat în ultimele opt zile. Recent, medicul orădean Ştefan Quai, care a murit, vineri,  7 iunie, în timp ce era de gardă într-un centru de permanenţă din Oradea. Quai lucrase aproape 20 de ore încontinuu, deşi cu doar trei zile înainte, acuzase probleme cardiace, fiind consultat de un specialist care, însă, nu i-a găsit nimic grav.

Colegii de breaslă spun şi despre Cătălin Bălan că ar fi murit din cauza suprasolicitării. El se afla într-o excursie cu bicicleta în staţiunea Păltiniş, sâmbătă, 15 iunie, când a făcut stop cardiorespirator şi nu a mai putut fi resuscitat.

Decesul lui Bălan a provocat un val de comentarii din partea altor medici. „Nu pot să cred.. încă un coleg ce făcea gărzi, cardiolog, a decedat, la 54 de ani, la Sibiu! RIP. dr.CĂTĂLIN BĂLAN”, a scris, pe Facebook, medicul Livia David. Livia David lucrează la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi este medicul care a întocmit anul trecut o listă cu 43 de medici care au murit în timpul gărzii sau imediat după.

„Dr. Cătălin Bălan,cardiolog în Sibiu, a plecat lângă cei 45 de medici morţi în gărzi sau după. Condoleanţe familiei! Stimaţi guvernanţi, uitaţi-vă în jur şi încercaţi să vedeţi efectele tergiversării, nepăsării, indolenţei de care daţi dovadă când e vorba de medici. Câţi vreţi să să se mai alinieze convoiului mortuar? Iniţiativa privind gărzile de a fi trecute la vechime, poate salva sute de vieţi, atât ale medicilor, dar şi ale pacienţilor. Nu lăsăţi timpul să treacă dacă vreţi să mai aveţi un corp medical de elită”, a scris un alt medic pe Facebook.

Potrivit ultimelor informaţii, 45 de medici au murit în ultimul timp în timpul gărzilor, iar în cazul a 55 de doctori decesul a avut legătură cu garda. În prezent există o iniţiativă legislativă pentru recunoaşterea gărzilor ca vechime în muncă. Însă, deşi Comisia pentru Sănătate publică din Senat a dat aviz favorabil pentru modificarea Legii 263/2010, plenul Senatului României a respins propunerea. Între timp, legea a ajuns la Camera Deputaţilor care este for decizional, numai că, potrivit medicilor, Guvernul României ar fi transmis că nu susţine acest demers.

Citeşte şi

Medicul din Oradea care a murit în timpul gărzii avea aproape 20 de ore lucrate încontinuu

Medicul din Bihor care a murit în timpul gărzii avea o pensie de 1.280 lei. „O pensie echivalentă unui ajutor social“

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite