Un elev a dat foc părului unei colege dintr-o altă clasă. Totul s-a întâmplat în timpul orelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un elev din clasa a şasea a Şcolii gimnaziale „Radu Selejan“ din Sibiu a ieşit în timpul orelor din sala unde învăţa engleza. A intrat în clasa de vizavi, unde lipsea profesoara, a scos bricheta cu care îşi aprindea ţigările şi a dat foc părului unei fete pe care o agresa verbal de mai mult timp, după cum spune mama acesteia.

Incidentul a avut loc chiar în ziua de 8 martie, iar mama fetei agresate spune că doar intervenţia celorlalţi elevi a dus la evitarea unei tragedii. Elevul este unul prezentat drept „problemă”, fiind transferat la şcoala din cartierul Vasile Aaron, în urmă cu doi ani, de la o altă unitate de învăţământ din oraş. Este repetent, iar anul trecut a lipsit de la şcoală un semestru întreg, după cum spune acum directoarea şcolii. În urma acestui incident, fata agresată a refuzat să mai meargă la şcoală timp de o săptămână, în ciuda mai multor şedinţe de consiliere psihologică.

În timpul orelor

Nelia Corobanu, directoarea Şcolii „Radu Selejan“, spune că profesoara cu care fata agresată trebuia să aibă ore era plecată la un eveniment caritabil organizat de şcoală la azilul de bătrâni, cu ocazia zilei de 8 martie. Prin urmare, clasa a VI-a B, în care învaţă fata agresată a rămas în supravegherea profesoarei de franceză care venea din când în când să-i supravegheze pe copii.
 

Clasa a VI-a, în care se afla băiatul agresor, tocmai avea oră de engleză. „În mijlocul orei, el s-a ridicat din bancă şi a ieşit din clasă, iar profesoara a crezut că acesta merge la baie. După cinci-şase minute a ieşit să îl caute, dar nu era acolo”, spune Nelia Corobanu.

În realitate, băiatul a traversat doar holul şi a intrat în clasa unde se afla fata pe care - după cum a rezultat din ancheta Inspectoratului şcolar judeţean – o jigneşte de mai mult timp pe seama aspectului fizic. Ceea ce a urmat are versiuni diferite. „Dacă nu erau ceilalţi copii care să o atenţioneze şi să stingă focul se putea întâmpla o tragedie“, povesteşte mama fetiţei. Directoarea susţine că, de fapt, băiatul s-a jucat doar cu bricheta. „E adevărat că este un copil cu probleme de comportament. Dar, pur şi simplu a fost o copilărie. Un gest al unui copil de 13 ani, un rebel care are impresia că nu i se poate întâmpla nimic. Copilul era marcat şi el. Eu nu îi ţin partea în niciun fel, căci nu merită. Dar şi-a dat seama că s-ar fi putut întâmpla o tragedie. Nu i-a dat foc părului. A dus bricheta înspre părul fetiţei şi ceilalţi colegi s-au amuzat. Şi atunci s-a sesizat, dar părul nu a luat foc“, spune directoarea şcolii.

„Am fost întrebată de ce l-am primit. Nu eram eu directoare pe atunci, dar oricine are dreptul la o a doua şansă. Şi mi se pare absurd că există oameni care refuză elevii. Ce să facem cu ei? Unde să îi ducem? E clar că trebuie să îi şcolarizăm, iar dacă facem lucrurile să meargă, e grozav“, Nelia Corobanu, directoarea Şcolii gimnaziale „Radu Selejan“

Mustrare scrisă şi scăderea notei la purtare

Directoarea şcolii în discuţie spune că în cursul acestei săptămâni s-a întrunit consiliul clasei format din dascălii elevilor şi reprezentanţii părinţilor şi ai elevilor. Decizia luată a fost aceea de mustrare scrisă şi, posibil, scăderea notei la purtare. Nota i-a fost scăzută, în cele din urmă la şase, dar mama elevei agresate a considerat că măsurile propuse nu sunt suficiente. „Dar nu avem ce să-i facem altceva. Există trei sancţiuni permise: observaţie individuală, care a avut loc, mustrare scrisă şi mutare disciplinară la o clasă paralelă. Adică ar trebui să îl mut în clasa unde e fetiţa, ceea ce nu se poate. Tatăl băiatului a fost chemat anul trecut la şcoală de atâtea ori cât nu am eu păr în cap. Am făcut adresă la Protecţia copilului pentru că a lipsit un semestru întreg. Acestea sunt pârghiile prin care putem acţiona, nu putem face mai mult. Iar acest copil, ca toţi cei care au probleme au şi ei dreptul lor la educaţie şi la un dascăl cumsecade“, este replica directoarei.

Protest spontan al celorlalţi părinţi

Inspectorul şcolar Constantin Dincă, din cadrul IŞJ Sibiu, a fost cel care, la sesizarea scrisă a mamei, a mers la şcoală pentru a verifica ceea ce s-a întâmplat. El arată că a propus, suplimentar, monitorizarea permanentă a elevului agresor de către cadrele didactice şi profesorul diriginte, dar şi „realizarea, în cadrul orelor de dirigenţie, a unor activităţi cu accent pe toleranţă şi atitudine împotriva violenţei verbale şi fizice“. Însă prima măsură propusă a fost aceea a mutării clasei elevului agresor de la etajul doi la parter, pentru a fi la o distanţă mai mare de fata pe care o jigneşte adesea. Propunerea a fost acceptată de directoarea şcolii, care a şi luat această decizie. „După ce a anunţat acest lucru, elevii şi părinţii clasei care putea fi mutată de la parter, au realizat un protest spontan de refuz, motivând că ei au investit în această sală şi au sentimente puternice pentru acest spaţiu, spunând că se vor adresa presei pentru acest fapt“, informează inspectorul şcolar Constantin Dincă.

Urmează poliţia

Mama fetei agresate a depus o plângere şi la Poliţia municipiului Sibiu. „Adevărul“ a solicitat în scris un punct de vedere referitor la rezultatul anchetei poliţiei, dar reprezentanţii instituţiei au anunţat că mai sunt necesare câteva zile pentru comunicarea informaţiilor cerute. „Eu am depus sesizare şi la poliţie, dar mi s-a râs în faţă, oarecum. Că să îmi iau un avocat. Eu nu ştiam atunci că tatăl copilului este poliţist“, completează mama fetei agresate. Ea nu a dorit să îşi facă publică identitate şi  nici nu mai doreşte să facă, în acest moment, alte declaraţii.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite