Top 30 locuri de văzut în România. Care sunt recomandările Trip Advisor, cel mai influent portal de călătorii din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuri de poveste din întreaga România sunt incluse printre recomadările celui mai cunoscut portal de călătorii din lume.

Iată care sunt primele 30 de destinaţii de văzut în România, potrivit www.tripadvisor.com: 

Castelul Peleş 

Castelul Peleş a fost construit la iniţiativa Regelui Carol I,  pentru a-i servi drept reşedinţă de vară. Din anul 1953, castelul devine Muzeu Naţional, deschis publicului larg. În anul 2007, după cinci ani de negocieri între Statul român şi Casa regală, se ajunge la un acord, prin care castelul Peleş, castelul Pelişor, precum şi întregul domeniu Peleş alcătuit din fostele dependinţe regale, au reintrat în proprietatea Regelui Mihai I (1927-1930, 1940-1947), dar continuă să fie administrate de statul român. 

castelul peles foto dana mihai

Transfăgărăşanul

Şoseaua care leagă judeţele Sibiu şi Argeş prin inima muntelui are o lungime de 151 de kilometri şi este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume, fiind denumit şi „drumul din nori”. Transfăgărăşanul străbate o zonă montană extem de frumoasă, cu serpentine, tuneluri şi viaducte. Trece pe lângă Barajul Vidaru, Cascada Capra, care are o lungime de 68 de metri, cea mai mare de acest fel din România şi traversează Rezervaţia Naturală Golul Alpin şi Lacul Bâlea.

Cele mai frumoase locuri din Carpaţii Meridionali - transfagarasan

Centrul istoric al Sighişoarei

“În decursul timpului, pe străduţele înguste şi-au purtat paşii personalităţi mai mult sau mai puţin celebre. Dintre acestea, cea mai importantă desigur este aceea a fiului lui Mircea cel Bătrân, voievodul Ţării Româneşti – supranumit Vlad Dracul - membru al Ordinului Dragonului, care între anii 1431-1436 a locuit în Cetatea Sighişoarei. În străinătate numele Sighişoarei este asociat de cel ce a fost fiul lui Vlad Dracul, celebrul Vlad Ţepeş, supranumit Dracula. Se presupune că Vlad Ţepeş s-ar fi născut la Sighişoara, în fosta casă a corpului de pază, unde a fost găzduit tatăl său în anii de pribegie, care astăzi se numeşte „Vlad Dracul”. Astăzi, vechea cetate – cu turnuri semeţe şi ziduri sumbre dar ospitaliere, ce se înalţă vertical spre veacurile care vin, păstrând grijuliu între zidurile sale bătrâne case policrome descrise cu generozitate în filele cronicarilor, învechite de istoria vremurilor – este considerată a fi singura cetate medievală locuită în întregime din Europa, fiind parte a Patrimoniului Universal UNESCO”, notează portalul www.sighisoara.org.ro

Sighişoara

Parcul Herăstrău 

În anul 1936 s-a construit Parcul Herăstrău, prin asanarea zonei mlăştinoase în perioada 1930-1935. Tot în 1936, a fost creat pe teritoriul Parcului Herăstrău, datorită eforturilor renumitului sociolog Dimitrie Gusti, Muzeul Satului, una dintre cele mai mari instituţii de gen din Europa, care pune în valoare, prin mijloace specifice, toată bogăţia etnografică şi folclorică a populaţiei din diferite regiuni ale României. Parcul are o suprafată de aproximativ 110 hectare iar lacul Herăstrău, de 74 de hectare.  

image

Piaţa Mare din Sibiu

Cel mai cunoscut loc al Sibiului a fost, de-a lungul istoriei, târg, loc unde se făceau decapitări, parc sau loc deschis traficului rutier, iar astăzi este considerat kilometrul zero al Sibiului şi locul unde au loc cele mai importante evenimente din oraş. În cursul evului mediu, în piaţă se desfăşurau cele mai importante evenimente legate de viaţa cotidiană a oraşului, cum ar fi adunările publice şi execuţiile. Piaţa are 142 de metri lungime şi 93 de metri lăţime. 

piata mare sibiu

Biserica Stavropoleos din Bucureşti

“Ansamblul Stavropoleos aparţine stilistic epocii brâncoveneşti, fiind prin decoraţia în piatră, mobilier, pictură murală interioară şi exterioară, expresia unitară a acestei perioade din istoria artei româneşti. Deşi de dimensiuni reduse biserica are monumentalitate, fiind un spaţiu arhitectural specific tradiţiei bizantine. Prin decoraţia sculptată şi prin motivele ornamentale exprimă deopotrivă o sensibilitate barocă şi un gust oriental”, notează portalul www.stavropoleos.ro.  

image

Cetatea din Alba Iulia

Pentru întărirea stăpânirii habsburgice în Transilvania şi apărarea graniţelor imperiului de invaziile turceşti, autorităţile habsburgice hotărăsc în anul 1704, să construiască la Alba Iulia cetatea bastionară de tip Vauban. Lucrările de construcţie s-au desfăşurat între anii 1715-1738, ridicându-se astfel o fortificaţie impunătoare care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 110 ha. Cetatea Alba Carolina este cea mai reprezentativă şi mai bine păstrată cetate de tip Vauban din sud-est-ul Europei.

alba iulia 1 decembrie

Aventura Parc Braşov

Parc Aventura Brasov dispune de 14 trasee de dificultate progresivă. Fiecare participant la aventură primeşte un echipament de securitate cu 2 carabiniere, care trebuie folosite în permanenţă pentru siguranţă. Fiecare traseu are un anumit nivel de dificultate, care este simbolizat de o culoare specifică. 

Aventură în parcul de distracţii din Neptun FOTO Mariana Iancu

Muzeul Satului din Bucureşti

Pe malul lacului Herăstrău, chiar în mijlocul capitalei României, vizitatorul de pretutindeni are bucuria de a întâlni un „sat” adevărat, cu monumente şi artefacte din sec. al XVII-lea, până la începutul sec. XX. Construcţii reprezentative  provenite din importante zone etnografie au recăpătat aici o a doua viaţă. 

lupte daci muzeul satului maramures

Piaţa Sfatului din Braşov

Piaţa Sfatului era, în Evul Mediu, locul în care se organizau târguri atât pentru negustorii saşi şi maghiari cât şi pentru cei veniţi din România. Se ajungea în piaţă prin strada Vămii iar lângă stradă erau vămuite mărfurile. Casa Sfatului din centrul pieţei, era locul unde fiecare negustor trebuia să-şi aşeze marfa, iar funcţionarii oraşului se asigurau ca aceste locuri sa fie respectate. În apropierea pieţei se află Biserica Neagră, bastioanele Fierarilor şi Graft, Turnul Alb şi Turnul Negru precum şi Poarta Şchei şi Poarta Ecaterinei. 

image

Muzeul Antipa din Bucureşti

Muzeul a luat fiinţă la 3 noiembrie 1834, la iniţiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica, care a donat colecţii importante, incluzând monede greceşti, romane şi bizantine, colecţii de minerale, fosile, moluşte, peşti, păsări şi mamifere, precum şi opere de artă. Deşi fusese conceput ca un cabinet de istorie naturală, muzeul a căpătat un caracter de instituţie mixtă, adăpostind antichităţi, tablouri vechi şi curiozităţi naturale.

Salina Turda

Una din principalele atracţii turistice din zona Ardealului, Salina Turda datează din secolul al XVII-lea şi constituie astăzi un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare. 

image

Turnul cu ceas din Sighişoara 

Turnul cu Ceas este unul din cele mai expresive monumente de arhitectura militară din Transilvania. Măsoară 64 de metri înălţime şi numară 6 nivele (110 trepte). Până în anul 1556 în turn a functionat primăria oraşului Sighişoara, iar mai apoi a avut alte destinaţii. La sfârşitul secolului al XIX-lea, la 24 iunie 1899, a fost ales drept sediul muzeului sighişorean.

Muntele Tâmpa din Braşov

Situat în sudul oraşului Braşov, Muntele Tâmpa se înalţă la aproximativ 400 de metri deasupra oraşului şi se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 150 de hectare. Astăzi este rezervaţie naturală, iar de pe vârful acestuia se poate admira centrul istoric al Braşovului. Accesul se face cu telecabina.

Treptele lui Gabony şi Telecabina de pe Tâmpa. FOTOSimona Suciu

Castelul Corvinilor din Hunedoara

Unicitatea monumentului de la Hunedoara constă în gradul înalt de reprezentativitate pentru arhitectura militară din sud-estul Europei secolului XV, el intrununind cele mai dezvoltate elemente de arhitectură civilă, Palatul Mare fiind o construcţie de inspiraţie franceză, unică în spaţiul dominat de regatul maghiar în acea perioadă, ilustrând măreţia unei mari familii, cea a Hunedorestilor, capabilă să împrumute modele arhitecturale dintr-un spaţiu care găzduieşte una dintre cele mai strălucite civilizaţii medievale: Franţa. 

corvinilor

Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului  măsoară 270 de metri pe 240 de metri, 86 de metri înălţime şi 92 de metri sub pământ. Are 9 nivele la suprafaţă şi alte 9 subterane. Conform World Records Academy, Palatul Parlamentului este a doua cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafaţă din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume şi cea mai grea clădire din lume.

image

Parcul Cişmigiu

Grădina Cişmigiu este cea mai veche grădină publică din Bucureşti. Este aşezată în centrul oraşului, are o suprafaţă de aproximativ 16 hectare şi este mărginită de două artere importante: bulevardul Regina Elisabeta şi bulevardul Schitu Măgureanu. Grădina Cişmigiu este amenajată în genul parcurilor engleze şi are mai multe intrări: două prin bulevardul Regina Elisabeta, două prin bulevardul Schitu Măgureanu, una prin str. Ştirbei Vodă.

Cele mai frumoase parcuri din Bucureşti. Cişmigiu FOTO cismigiu.parc.ro

Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber se întinde pe o suprafaţă de 96 de hectare, din care expoziţia propriu-zisă ocupă 42 de hectare. Vizitatorii au la dispoziţie două restaurante, două pensiuni, un spaţiu de joacă, un centru de informare turistică, 4 parcări, peste 10 km de alei, numeroase locuri de popas, spaţii destinate demonstraţiilor practice şi multe alte elemente menite să le facă şederea cât mai agreabilă.

Castelul Pelişor

Castelul Pelisor a fost deschis publicului vizitator in februarie 1993. Edificiul este parte integranta a vastului ansamblu arhitectonic creat de regele Carol I pe valea pârâului Peleş, într-o perioadă ce se suprapune practic întregii sale vieţi trăită în România. 

pelisor foto peles.ro

Centrul vechi al Bucureştiului

Centrul istoric este o parte a cartierului Centrul Civic. Aici se găsesc Curtea VEche, Hanul lui Manuc, bisericile Stavropoleos şi Sfântul Anton, ca şi numeroase alte clădiri vechi declarate monumente istorice.

Catedrala Ortodoxă din Timişoara

Catedrala Mitropolitană din Timişoara este cel mai mare edificiu religios din oraş. A fost construită între 0936 şi 1941şi este un simbol al oraşului. Este în prezent cea mai înaltă biserică din România (90,5 metri). 

Strada Lipscani

În trecut a fost una dintre cele mai importante artere comerciale bucureştene. Clădirile au fost naţionalizate în 1948, iar în anii 1980, autorităţile comuniste au dat locuinţele spre folosire romilor care le-au adus într-o stare avansată de degradare. Degradarea zonei a continuat şi după 1990, iar atmosfera din trecut a dispărut astăzi aproape în totalitate. 

image

Grădina Botanică din Bucureşti

Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universităţii din Bucureşti este situată în cartierul Cotroceni, acoperă o suprafaţă de 17,5 hectare (inclusiv 4.000 m² de sere) şi are peste 10.000 de specii de plante.

Castelul Bran

Castelul Darcula, construit pe o stâncă aşezată de-a curmezişul văii în Bran, este printre cele mai populare atracţii turistice din România. S-a bucurat de multă atenţie mai ales în perioada când acesta a aparţinut familiei regale româneşti. Legenda care a sporit renumele castelului a fost cea a lui Dracula, asociat domnitorului român Vlad Ţepeş. În parcul castelului a fost amenajat un muzeu etnografic care evocă viaţa localnicilor din zona satelor brănene.

Castelul Bran este cel mai vizitat obiectiv turistic din Braşov

Centrul istoric al Braşovului

Braşovul este unul dintre cele mai frumoase oraşe din România, fiind asemănat cu oraşe medievale renumite. Oraşul vechi păstrează arhitectura medievală, care se poate observa în casele din Piaţa Sfatului, centru a diverse evenimente culturale. Tot aici se poate vizita Biserica Neagră, simbolul Braşovului. 

Biserica Neagră din Braşov

Clădirea gotică a fost parţial avariată în incendiul din 1689, când zidurile ei s-au înegrit şi a primit numele actual. Denumirea populară de după incendiu, „Biserica Neagră”, a fost acceptată oficial în secolul al XIX-lea. Biserica Neagră este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România, datând din secolele XIV-XV. Având o lungime de peste 89 de metri este considerată a fi cea mai mare biserică din România. 

image

Mânăstirea Sinaia

Fondatorul mânăstirii este Spătarul Mihail Cantacuzino care împreună cu mama sa Elena şi cu sora sa Stanca face un pelerinaj la Locurile Sfinte, ajungând cu această ocazie şi la Muntele Sinai, unde s-a rugat în mânăstirea Sfânta Ecaterina. Impresionat de măreţia biblică a locurilor vizitate, construieste, la reîntoarcerea în Ţara Românească, o frumoasă mânăstire pe care o numeste Sinaia şi pe care o închină Sfintei Fecioare Maria. 

Mânăstirea Suceviţa

Întregul complex pe care îl reprezintă mănăstirea Suceviţa impresionează prin îmbinarea armonioasă dintre arhitectură (religioasă, de apărare şi civilă), pictură, sculptură (în piatră şi lemn) şi exemple ale artei decorative religioase. La început o mănăstire de proporţii modeste, al cărei stareţ a fost chiar fondatorul ei, Gheorghe Movilă, Suceviţa a fost zidită cu cheltuiala întregii familii, devenind ulterior o adevărată emblemă a boierilor Movileşti.

sucevita

Cimitirul vesel de la Săpânţa

Cimitirul Vesel este faimos pentru crucile mormintelor viu colorate şi picturile naive reprezentând scene din viaţa şi ocupaţia persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanţe umoristice, persoanele respective.

image

Vă mai recomandăm: 

Povestea fraţilor abandonaţi la orfelinat şi crescuţi de un cuplu de bunici: „Tot ce am avut mai bun în casă a fost pentru ei“

Soţii Victoria şi Eugen Groza din Mediaş, judeţul Sibiu, au luat în plasament în urmă cu 14 ani doi fraţi abandonaţi şi i-au crescut cu toată iubirea şi atenţia de care s-ar fi putut bucura dacă ar fi fost copiii lor naturali. Cei doi fraţi, Sebi şi Alexandra, mărturisesc cu emoţie că nici nu-şi puteau dori o familie mai frumoasă.

Paradisul olandez de la Sibiu. Un cuplu străin a dat tot pentru Ardeal: „România nu e nici pe departe cum se aude“

Olandezii Martin şi Elaine Engbrenghof şi-au cumpărat în urmă cu 18 ani o casă de vacanţă în România, la Richiş, în judeţul Sibiu. S-au îndrăgostit atât de mult de aceste locuri, încât şi-au vândut locuinţa din Olanda şi s-au mutat definitiv în acest sat pitoresc din Transilvania.

Tabere exclusiviste pentru oameni singuri. Cum funcţionează Singles Camp, afacerea turistică rezervată strict românilor fără parteneri de viaţă

Un sibian a pus pe picioare în 2009 un proiect fără precedent în România care poartă numele „Singles Camp“. Este vorba despre vacanţe în ţară şi în străinătate la care participă grupuri restrânse de români, care trebuie să îndeplinească cumulat două condiţii: să nu aibă partener de viaţă şi să fie sociabili.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite