Super-afacere în curtea şcolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de la Colegiul „Terezianum“ din Sibiu au câştigat 40.000 de euro din produsele realizate chiar de ei. Tinerii fac practică în microfabrica şcolii, iar cornurile, pâinea, cozonacii, dar şi produsele lactate sau din carne le vând în chioşcul şcolii, spitale, grădiniţe sau chiar restaurante.

Nu mulţi manageri de firme au reuşit, anul trecut, într-un an de criză, să aibă câştiguri aşa cum a avut microfabrica de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum" din Sibiu. Poate părea greu de crezut, dar, aici, din mâna elevilor, ies produse de panificaţie, patiserie, lactate sau produse din carne dintre cele mai gustoase, toate realizate după reţete tradiţionale, cât se poate de naturale, fără aditivi.

„Cantina noastră este şi ea loc de desfacere, pentru că pot mânca nu doar elevii, ci orice doritor, iar produsele folosite sunt cele preparate în microfabrică, şi trei mese costă 12 lei. Anul trecut am câştigat aproximativ 40.000 de euro din comercializarea produselor noastre, bani pe care i‑am folosit la plata utilităţilor, dar am investit şi în internatul colegiului şi în sălile de curs", spune Marian Solomon, directorul colegiului.

Aglomeraţie în secţii

Produsele de patiserie sunt preparate după reţete tradiţionale, naturale şi fără aditivi

image

La secţia de patiserie şi panificaţie, zi de zi, e aglomeraţie mare. Cel puţin 10 elevi, câţi sunt într-o grupă, vin zilnic, pentru câteva ore, pentru a prepara cozonaci pufoşi şi gustoşi, pâine de casă, dar şi prăjituri sau cornuri. Faptul că produsul finit este extrem de gustos şi apreciat le dă elevilor o satisfacţie enormă. Mulţi sunt încântaţi că imediat ce ies de pe băncile şcolii se pot angaja, având deja o meserie la bază.

„Mi-am dorit foarte mult să fiu brutar. De aceea am venit la acest liceu şi-mi plac orele de practică cel mai mult. E o meserie pe care vreau să o fac şi după ce termin liceul, pentru că e bănoasă şi de viitor. Pâinea se va cumpăra tot timpul. Îmi place să spun că pâinea «nu moare niciodată»", povesteşte extrem de încântat de ceea ce face Mihai Heintz, elev în clasa a XI-a.

La fel este şi la secţia de lactate. Patru eleve pregătesc brânza de vaci sub îndrumarea mai­strului. „O pregătim acum şi aşteptăm să se scurgă zerul. Apoi, ea va fi comercializată. O trimitem la Spitalul de Pneumoftiziologie, pentru că avem cu ei contract de mai mulţi ani. Noi putem face însă şi iaurturi, chiar şi dietetic, caşcaval şi orice sortiment de brânză. Vara, când avem cereri, facem şi îngheţată", spune Simona Butoi, cea care supervizează activitatea elevilor la secţia de lactate.

Cozonacii gătiţi de tineri ajung în grădiniţe, spitale şi restaurante

image

Şi la secţia de carne este forfotă. Salamul „Cori", un sortiment preparat după o reţetă proprie, un salam crud uscat, aşteaptă să plece spre comercializare, alături de cârnaţii tradiţionali. Tot aici se pregătesc şi alte mezeluri, cum sunt parizerul, şunca turist, dar şi cârnaţi polonezi sau crenvurşti.

Retehnologizatăcu bani europeni

Microfabrica de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum" din Sibiu funcţionează de câţiva ani, după ce conducerea şcolii a reuşit să o retehnologizeze cu finanţarea obţinută printr-un proiect PHARE, în cuantum de 150.000 de euro. Aşa au luat fiinţă secţiile de panificaţie şi patiserie, cea de carne, secţia de produse lactate şi cea pentru băuturi. De atunci, peste o mie de elevi fac practică, an de an. 

"Mi-am dorit foarte mult să fiu brutar. De aceea am venit la acest liceu şi îmi plac orele de practică.''
Mihai Heintz
elev

"Cantina noastră este şi loc de desfacere, pentru că pot mânca nu doar elevii, ci orice doritor şi trei mese costă 12 lei.''
 Marian Solomon
director

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite