Studiu în premieră: aproape 2 milioane de români suferă de diabet zaharat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prof. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice
Prof. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice

Cei mai mulţi diabetici sunt în zona de sud a ţării, unde de altfel sunt şi cei mai puţini medici diabetologi. Un studiu realizat la nivel naţional a fost prezentat în premieră miercuri, 21 mai, la Sibiu, cu ocazia celui de-al 40-lea Congres al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Studiul Naţional Proivind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR) a fost demarat în anul 2013, fiind realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice în parteneriat cu Societatea Română de Nefrologie. Rezultatele cercetării sunt îngrijorătoare. „E o creştere epidemică a diabetului în ultimii ani şi creşterea nu s-a oprit”, a declarat la Sibiu prof. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.   

Datele centralizate au arătat că numărul românilor care suferă de diabet zaharat este aproximativ de două ori mai mare decât cel al persoanelor existente în evidenţele medicilor diabetologi. Prevalenţa diabetului zaharat în România este de 11,6 la sută, ceea ce ne plasează pe locul 2 în Europa, după Turcia. Rezultatele studiului arată că aproximativ 1.750.000 de români suferă de diabet zaharat.

În topul regiunilor cu cei mai mulţi diabetici se află sudul ţării, unde s-a înregistrat o prevalenţă a diabetului de 13,39%. De altfel, aici sunt şi cele mai mari probleme în privinţa numărului de medici care depistează şi tratează cazurile de diabet. În Călăraşi este doar un medic diabetolog pe judeţ, în Giurgiu, Ialomiţa şi Tulcea, câte 2, în Băila şi Teleorman, câte 3. 

Pe locul 2 se află regiunea Bucureşti-Ilfov, cu o prevalenţă a diabetului de 12.79%. Urmează regiunea de  nord-est (12,38%), cea de sud-vest (12,1%), nord-vest (11,69%), şi sud-est (10,44%). La polul opus, regiunile cu cei mai puţini diabetici sunt vestul (8,2%) şi centrul (9,99%). 

Una din surprizele studiulu o reprezintă diferenţa mare în ceea ce priveşte prevalenţa diabetului pe sexe 9,3% în rândul femeilor şi 13% în rândul bărbaţilor. Cât priveşte prevalenţa pe grupe de vârstă, cel mai mare procent, 21,9%, este la cei care au între 60 şi 79 de ani. În cazul celor cu vârste între 40 şi 59 de ani procentul este de 13,4% iar în cazul celor care au între 20 şi 39 de ani, de 3%. 

Rezultatele studiului arată un alt lucru deosebit de îngrijorător. Doar o treime din populaţia ţării are greutatea normală, 31,4% suferă de obezitate, 34,6%, de suprapondere şi aproape 3% de obezitate morbidă. De altfel, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă şi obezitatea alături de stres, fumat sau consumul excesiv de alcool sunt factori care favorizează apariţia diabetului.

Vă mai recomandăm: 

Remedii din natură contra hipertensiunii

1 din 3 români suferă de hipertensiune arterială, considerată un adevărat „ucigaş tăcut”. Poţi ţine sub control valorile tensiunii prin intermediul farmaciei verzi, dar şi prin schimbarea stilului de viaţă.

STUDIU: Ţigările electronice îi ajută pe fumători să se lase de fumat mai bine decât metodele clasice

Fumătorii care încearcă să se lase de fumat au o şansă cu 60% mai mare să reuşească dacă trec pe ţigările electronice, decât dacă ar folosi produse pe bază de nicotină ca plasturii sau guma de mestecat, potrivit unui nou studiu.

Miracole medicale care demonstrează că ştiinţa a atins noi culmi: ochiul bionic sau mâna artificială

Medicina modernă este uimitoare. Cercetările privind dezvoltarea a noi metode de ajutor pentru oamenii care înainte nu aveau nicio şansă la viaţă normală, cum ar fi regenerarea nervilor pentru cei care şi-au pierdut auzul sau repararea leziunilor coloanei vertebrale pentru cei care nu mai pot umbla, au atins noi culmi.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite