Statistica tristă a lui „unu din patru“ la plămâni: ce spun medicii despre controlul pulmonar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Florin Rusu-Corduneanu şi dr. Liviu Mugurel Bosînceanu avertizează asupra numeroaselor probleme pe care le pot suferi la plămâni cei care fumează FOTO Silvana Armat
Dr. Florin Rusu-Corduneanu şi dr. Liviu Mugurel Bosînceanu avertizează asupra numeroaselor probleme pe care le pot suferi la plămâni cei care fumează FOTO Silvana Armat

Nouă din zece pacienţi care târâie după ei un tub de oxigen sunt fumători sau foşti fumători. Unul din trei fumători riscă să fie diagnosticat cu cancer pulmonar. Iar unul din patru pacienţi care acuză probleme serioase la plămâni nu mai poate fi tratat, deoarece se prezintă prea târziu.

Statisticile de mai sus fac parte din realitatea românească, spun Liviu Mugurel Bosînceanu, medic primar în chirurgie toracică, recent mutat de la Iaşi la Sibiu, şi Florin Rusu-Cordunean, medic specialist în Pneumologie, în cadrul Institutului regional de oncologie de la Iaşi. Potrivit celor doi, cauza principală a bolilor pulmonare o reprezintă fumatul. „Cei care fumează joacă o ruletă rusească din care nu lipsesc cinci din şase gloanţe, ci doar două“, apreciază Bosînceanu.

Din patru pacienţi, unul este condamnat

Cei care au probleme de sănătate în ceea ce priveşte plămânii aşteaptă mult prea mult până să meargă la o investigaţie medicală. De multe ori, pacienţi care acuză lipsă de aer, durere torarică sau scădere în greutate, amână consultul medical până la faza care îi sperie cel mai mult – expectorează sânge, spun medicii. „Din păcate, doar o pătrime din pacienţii cu cancer pulmonar în momentul prezentării la doctor mai pot beneficia de tratament chirurgical, care – nu singur, ci într-un cadru de măsuri – îţi poate asigura vindecarea de această boală“, arată Liviu Bosînceanu.
 

Pentru a evita astfel de situaţii, medicii recomandă un consult medical cel puţin o dată pe an, în cazul fumătorilor. Acest consult medical este recomandat a fi compus dintr-un examen clinic şi o radiografie toracică. „Aflăm de la unii pacienţi că în ultimul an s-au tratat singuri de anumite infecţii ale tractului respirator cu antibiotice. Dar acele infecţii repetate ascundeau, de fapt, o problemă serioasă la plămâni – cea mai frecventă, cancerul – care facilitează infecţiile de tract respirator. Şi sunt foarte mulţi pacienţi la care aceste infecţii au aspectul unei răceli”, subliniază Florin Rusu importanţa controalelor periodice la plămâni.

„Fost fumător devii abia după 12 luni în care nu ai fumat nicio ţigaretă. Oricum nu vei avea acelaşi risc scăzut de a face vreo boală respiratorie ca un nefumător, ci unul mai ridicat. Formula care calculează riscurile de a face cancer este direct proporţională cu numărul de ţigarete la puterea a doua fumate într-o zi şi direct proporţională cu perioada de timp la puterea a patra. Deci că fumăm cinci ţigarete sau 15 într-o zi, perioada de timp este extrem de importantă. Există o inflamaţie cronică ce se menţine la un anumit nivel indiferent dacă fumezi doar o singură ţigară pe zi”, dr. Florin Rusu-Cordunean

Celelalte boli

În afara cancerului pulmonar, mai ales fumătorii sunt expuşi unor boli precum bronhopneumopatia obstructivă cronică sau arteriopatia. Aceasta din urmă afectează vasele de sânge, fapt care poate duce la amputarea unor membre ale corpului pacientului. „România este ţara europeană numărul unu în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei. Pacienţii care au avut TBC şi au sechele în urma vindecării prezintă un risc de 11 ori mai mare de a face un cancer pe acele sechele de tuberculoză“, mai enumeră Florin Rusu dintre motivele pentru care românii ar trebui să îşi controleze mai des plămânii.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite