Stadiul pregătirii Summitului UE de la Sibiu: „Un accent important se pune pe securitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este pregătită să organizeze în 9 mai 2019, la Sibiu, Summitul informal al şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, anunţă Primăria Sibiu într-un comunicat de presă.

Anunţul a fost făcut după ce luni, 13 august, la Sibiu, a avut loc o nouă întâlnire de lucru în vederea pregătirii Summitului informal programat pentru data de 9 mai 2019 la Sibiu, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. 

La discuţiile de la sediul Primăriei au participat o delegaţie a Ministerului Afacerilor Externe condusă de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, prefectul Judeţului Sibiu, Adela Muntean, preşedintele Consiliului Judeţean, Daniela Cîmpean, reprezentanţi ai TVR, broadcasterul oficial, precum şi instituţiile cu responsabilităţi în domeniul protecţiei şi pazei implicate în organizarea evenimentului.

Imagine indisponibilă

Astrid Fodor, primarul Sibiului

„Pe agenda discuţiilor s-a aflat planul organizatoric al Summitului care prevede, printre altele, găzduirea evenimentelor în sediul Primăriei Municipiului Sibiu, dispunerea logistică a infrastructurii în pieţele centrale ale oraşului, precum şi programul cultural care va avea loc în marja reuniunii şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană”, anunţă Primăria în comunicat, fără a oferi alte detalii.

România este în grafic cu calendarul de pregătire privind organizarea Summitului de la Sibiu pe perioada Preşedinţiei României la Consiliul UE. Reuniunea de astăzi a demonstrat seriozitatea cu care este tratat acest eveniment major de către toate instituţiile implicate şi a fost un bun prilej pentru a clarifica o serie de aspecte organizatorice deja planificate în cadrul întâlnirilor anterioare. Un accent important în planul logistic s-a acordat dimensiunii de securitate.
Imagine indisponibilă

Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene

Summitul din 9 mai 2019, dedicat viitorului Uniunii Europene şi viitoarei agende strategice a liderilor pentru perioada 2019-2024, va reuni la Sibiu 27 de şefi de stat şi de guvern ai statelor membre, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, circa 900 de jurnalişti şi 100 de traducători. 

Unde vor fi cazaţi oficialii europeni când vor veni la Summitul UE de la Sibiu

România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2019 şi o va deţine până pe 30 iunie 2019. Acest lucru va obliga România să asigure gestionarea curentă a agendei europene şi prezidarea formaţiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial şi tehnic), cu excepţia Consiliului Afaceri Externe.

Cu 2 săptămâni în urmă europarlamentarul Siegfried Mureşan atrăgea atenţie că summitul UE de la SIbiu ar fi pus în pericol de Guvern după ce acesta a alocat 9 milioane de lei din cele 15 milioane necesare pentru amenajarea sistemului de supraveghere video din timpul evenimentului. „Ne bucurăm că s-a alocat această sumă de la bugetul de stat, dar reprezintă doar 60% din costul estimat prin studiul de fezabilitate realizat împreună cu instituţiile specializate pentru amenajarea sistemului de supraveghere video necesar în vederea desfăşurării în condiţii de siguranţă a Summitului din mai 2019 de la Sibiu (...) Sistemul de supraveghere video este absolut necesar în contextul prezenţei la Sibiu a tuturor şefilor statelor membre UE, ale căror siguranţă şi protecţie trebuie să reprezinte prioritatea zero pentru Guvernul României, organizatorul acestui summit”, a declarat primarul Astrid Fodor anterior într-un interviu pentru Agerpres.

Anterior, în cadrul unei emisiuni la TVR Astrid Fodor a precizat că Summitul din mai 2019 este „obiectivul nr. 1 acum pentru Sibiu”, subliniind că e nevoie de o colaborare bună între toate autorităţile implicate.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite