Specialiştii în IT care luptă noaptea împotriva ştirilor false de pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tineri specialişti din domeniul IT s-au reunit vineri noaptea la Sibiu pentru a crea uneltele necesare care să ducă la înlăturarea de pe Facebook a ştirilor false propagate pentru publicul din România.

Cei aproximativ 20 de IT-işti provin din trei firme importante din domeniu şi au participat la ”hackathon-ul” de vineri spre sâmbătă în mod voluntar. ”Există acea listă cu 70 – 100 de site-uri, dintre care 20 – 30 le vedem şi noi aproape zilnic. Titluri bombastice, toxice, în fine. Se propagă de multe ori fără a fi citite, mulţi le distribuie mai departe. Probabil că din traficul acela fac nişte bani proprietarii acelor site-uri, dar există şi alte teorii pentru care sunt distribuite aceste ştiri”, arată Radu – unul dintre IT-işti - care este ţinta acţiunii lor. La care a fost invitat să participe şi IT-istul din Bucureşti care a întocmit prima extensie pentru Chrome care semnalează ştirile false. Tânărul respectiv nu a putut ajunge la Sibiu vineri seara, dar tinerii de aici sunt siguri că vor deveni colaboratori în acest demers.

Paşii eliminării ştirilor false

De câteva săptămâni, Facebook a introdus şi pentru utilizatorii din România opţiunea de a raporta ştirile false. Dar, deocamdată, sistemul nu prea funcţionează. ”În State, din ce am înţeles, ştirile false sunt marcate ca atare, scade mult «reach-ul», căci asta e, de fapt, cheia, iar dacă vrei să distribui mai departe ştirea primeşti un avertisment, că acea ştire este falsă. Acesta mă aştept să fie rezultatul final şi la noi: ca ştirile false să nu mai apară pe paginile oamenilor”, este ideea pe care o completează tinerii IT-işti din Sibiu.

image

Ei lucrează la o aplicaţie care monitorizează automat site-urile pe care sunt publicate ştiri false. Lista acestor site-uri va fi actualizată permanent. Odată ce de pe un astfel de site, pe Facebook este distribuită o ştire, aplicaţia creată la Sibiu o va aduce mai întâi în atenţia unui grup restrâns de voluntari. Aceştia fac o primă filtrare a ştirilor false, le prioritizează, după care pasul ultim este la click-ul voluntarilor din România care vor să se alăture iniţiativei şi să raporteze către Facebook ştirea ca fiind cu informaţii false.

”Primul pas este detecţia automată. Al doilea pas este acea filtrare manuală făcută de către un grup restrâns voluntari. Al treilea pas este postarea acestor ştiri într-un grup mare de voluntari, iar cel de-al patrulea pas este raportarea drept ştiri false de către cei mulţi voluntari care sperăm să ni se alăture. Estimăm că vor fi câteva zeci de mii”, rezumă Radu.

”Viralele false”, primele vizate

”Romanian fake news aggregator” este numele propus pentru iniţiativa celor de la Sibiu. ”Ne gândim că se vor strânge aproximativ 50 de ştiri false pe zi, care vor fi alese dintre cele mai virale, căci asta vrem să detectăm automat prin API-ul (o unealtă pentru programatori – n.r.) de la Facebook”, estimează Radu.

Ştirile raportate drept false vor fi marcate ca atare, însă, tot de reprezentanţii reţelei de socializare. ”Nu cei de la Facebook fac fact-checking-ul (verificarea veridicităţii – n.r.). În România am înţeles că vor fi cei de la factual.ro şi încă alte câteva ONG-uri. Ei le vor marca drept false, iar de aici mai departe Facebook ar trebui să acţioneze, să le limiteze răspândirea”, mai arată Radu.

image

Forţa iniţiativei de la Sibiu: mulţimea

Tinerii de la Sibiu cred că iniţiativa lor va fi una cu rezultate concrete datorită ideii de ”crowdsourcing”. Altfel spus, datorită grupului mare de voluntari care vor fi dispuşi să raporteze către Facebook ştirile detectate drept false. Şi cu cât vor fi mai multe astfel de raportări făcute într-un timp cât mai scurt, cu atât mai repede răspândirea acestor informaţii va fi limitată şi marcată ca atare. ”Oricine poate fi voluntar. Căci tot ceea ce trebuie să faci este să raportezi ştirile ca fiind false. Nu contează că în acest grup mare se pot «infiltra» unii care vor să susţină propagarea de ştiri false. Pentru că nu există o unealtă prin care să marchezi ştirile corecte”, explică încrezători tinerii de la Sibiu.

#rezist

Majoritatea celor care au participat la hackathhon-ul de la Sibiu au purtat banderole galbene inscripţionate cu moto-ul protestelor din ultimele săptămâni, ”#rezist”. ”A fost un context agravant. Problemele acestea există de mai mult timp, dar acum ne-au lovit mai tare, căci le-am ignorat prea mult. Cred că ştirile false au un impact foarte mare şi cred că pot fi schimbate mult mai uşor decât alte lucruri. Mult mai greu, de exemplu, poţi schimba clasa politică”, este de părere Ciprian, unul din participanţi.

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite