„Sistemul de asistenţă socială e în colaps. Oamenii nu vor mai avea salarii”. Scandal între prefectul judeţului Sibiu şi preşedintele Consiliului Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între prefectul şi preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu s-a iscat o ceartă. Motivul: angajaţii din sistemul judeţean de asistenţă socială nu şi-au primit sporurile salariale. De fapt, aceştia ar putea să nu-şi primească nici salariile.

Prefectul, către preşedintele judeţului: Ruşine!

„Nu văd unde este efectul disponibilităţii afirmate de conducerea Consiliului Judeţean, din moment ce oamenii au ajuns în instanţă. Aceste sume trebuiau prevăzute în buget în anul 2017. Să vii să spui acum, în 2018, că nu sunt bani, este ruşinos! Am în faţă bugetul Consiliului Judeţean Sibiu. Sunt bani pentru judeţul Sibiu! Acestea sunt priorităţile! Reconsideraţi-vă atitudinea faţă de oameni! Din punctul meu de vedere, o să fac şi eu demersurile legale care se impun în situaţia dată. Singura politică pe care trebuie să o facem de la nivelul acestor funcţii de conducere este pentru binele cetăţeanului”, a spus prefectul judeţului Sibiu, Adela Muntean, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, întrunită joi, 28 iunie.

Comisia de Dialog Social a Judeţului Sibiu s-a întrunit pentru a discuta şi a găsi o soluţie pentru acordarea sporurilor prevăzute în legislaţie angajaţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu (DGASPC). Unii lideri sindicali, prezenţi la şedinţă, au atras atenţia asupra faptului că fondurile ar fi trebuit prevăzute în buget încă de anul trecut. Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Iulian Pope, a subliniat că, la nivel naţional, doar judeţele Sibiu, Alba şi Vâlcea nu au rezolvat problema acordării sporurilor pentru aceste categorii de personal. „În toate celelalte 38 de judeţe, consiliile judeţene au aplicat legea. Nu credem că tocmai Sibiul se confruntă cu lipsa de fonduri. Concluzia noastră este că nu se vrea”, a spus Pope.

Sindicaliştii s-au mai plâns că nici sporurile cuvenite pentru anul 2017, câştigate în instanţă, nu le-au fost acordate.

Preşedintele judeţului, către prefect: Demagogie!

În replică, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Câmpean, a remis presei un e-mail cu 11 documente, pe lângă comunicat. Câmpean o acuză pe Muntean de demagogie: „Demagogia decidenţilor susţinuţi de PSD care mimează protecţia socială din vorbe e un act grav şi iresponsabil. În loc să discute cu membrii Comisiei de Dialog Social problemele reale din sistem şi să găsească soluţii conform atribuţiilor pe care le are, prefectul Sibiului a regizat ieri o scenetă ieftină în care îi agită pe oameni cu privire la neplata sporurilor salariale”.

Imagine indisponibilă

Daniela Câmpean, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu

„E doar un demers ruşinos prin care se încearcă mascarea dezastrului pe care PSD l-a produs în ţară cu măsurile de umflare artificială a salariilor fără niciun fundament de creştere economică” - Daniela Câmpean.

Rezultatul: oamenii vor rămâne nu numai fără sporuri, dar şi fără salarii

Aşa sau altfel, în urma acestor replici, nici Câmpean, nici Muntean nu vor avea de suferit, ci angajaţii din domeniul social. Or, însăşi preşedintele Consiliului Judeţean o recunoaşte: „Sistemul judeţean de asistenţă socială e în prag de colaps (...) de fapt [angajaţii] nu vor mai avea salarii începând cu luna iulie”.

Câmpean i-a amintit prefectului că legea prevede că costurile asistenţei sociale din judeţ se acoperă în procent de până la 90% din fonduri de la guvern, în timp ce consiliile judeţene au obligaţia de a suporta diferenţa. Şi că situaţia de colaps „care ne bate la uşă” nu este tipică doar judeţului Sibiu, lucru despre care i-a scris încă de la sfârşitul anului trecut: „Prefectul Judeţului Sibiu a fost sesizat de către Consiliul Judeţean Sibiu (...) că, în urma modificării Codului Fiscal, alocările bugetare insuficiente de la nivel naţional vor periclita buna funcţionare a serviciilor publice de interes judeţean”. 

Câţi bani lipsesc în Sibiu pentru angajaţii sociali

Potrivit autorităţilor judeţene, suma care lipseşte din alocarea guvernului către asistenţa socială la nivelul întregii ţări este de aproape un miliard de lei. Judeţul Sibiu a semnalat un necesar de 31.043.000 lei, din care 20.106.000 sunt pentru sistemul de protecţia copilului şi 10.937.000 lei pentru centrele de asistenţă a persoanelor cu handicap. „Bugetul judeţului nu poate suporta acest necesar în condiţiile în care alocările de la bugetul naţional pentru funcţionare s-au diminuat cu 39.587.280 lei, iar creşterile salariale (adoptate de Parlament fără susţinere bugetară) impun o alocare suplimentară de la bugetul judeţului de 30.900.000 lei”, a mai spus Daniela Câmpean.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite