Sibiu a primit la Atena titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2019, pe care îl va împărţi cu Regiunea Egeea de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sibiu a primit, miercuri, la Atena, titlul oficial de Regiune Gastronomică Europeană în 2019, titulatură pe care o va împărţi cu Regiunea Egeea de Sud (Grecia). Dosarul de candidatură al Sibiului a fost depus în iunie 2016, iar în perioada 2017 - 2019 bugetul estimat al programului este de peste opt milioane de euro.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de către reprezentanţii Consiliului Judeţean Sibiu, miercuri, la Atena, a avut loc ceremonia decernării oficiale a titlului de Regiune Gastronomică Europeană în 2019, titulatură pe care Regiunea Sibiu o va împărţi cu Regiunea Egeea de Sud (Grecia).

Decernarea a avut loc în prezenţa reprezentanţilor Institutului Internaţional de Gastronomie, Cultură, Artă şi Turism, organism care patronează această titulatură.
”În numele Regiunii Sibiu şi al României vă mulţumesc pentru onoarea de a purta în anul 2019 titlul de Regiune Gastronomică Europeană. Este o ocazie deosebită de a reafirma vocaţia europeană a României şi regiunilor sale, de a participa la unitatea europeană prin diversitate şi de a reafirma caracterul multinaţional, multietnic şi multicultural al Sibiului. Credem ca şi voi că viitorul nostru comun are o bază mai solidă dacă se bazează pe specificul local şi regional, pe conservarea si dezvoltarea identităţii culturale şi etnice, pe cooperarea în diversitate si toleranţă”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, la preluarea oficială a titlului, citată în comunicatul de presă.

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Wiegand Fleischer, a apreciat importanţa momentului, în condiţiile în care se împlinesc zece ani de când municipiul Sibiu a deţinut titlul de Capitală Culturală Europeană.

”Iată că, la 10 ani de când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană, un alt titlu european important face din Sibiu o emblemă pentru dezvoltarea economică, dar şi turistică. Turiştii care ajung anual în Sibiu apreciază, pe lângă obiectivele vizitate, mâncărurile tradiţionale specifice fiecărei zone a judeţului. Dar cu siguranţă mai sunt multe de descoperit în domeniul gastronomic, iar acest program va avea multe de oferit. Aşteptăm cât mai mulţi turişti români, dar şi străini să se bucure de evenimentele care vor avea loc în cadrul programului Regiunea Gastronomică Europeană 2019”, a precizat Wiegand Fleischer.

La ceremonia de decernare a titlului au mai fost prezenţi primarul municipiului Sibiu, Adrid Fodor, directorul Camerei de Comerţ Sibiu, Eugen Iordănescu, dar şi reprezentanţii Asociaţiei Judeţene de Turism, cei care vor implementa efectiv programele.

Dosarul de candidatură pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană pentru anul 2019 a fost depus în luna iulie 2016 şi a fost analizat de un juriu internaţional în luna septembrie 2016.
Consorţiul care a depus candidatura Sibiului este format din Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Mediaş, Universitatea ”Lucian Blaga” Sibiu, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Sibiu şi Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu.

Potrivit acestui consorţiu, programul Regiune Gastronomică Europeană îşi propune să ofere turiştilor posibilitatea de a descoperi preparatele tradiţionale din judeţul Sibiu.
Dosarul de candidatură a cuprins o scurtă prezentare a regiunii, cu evenimentele care au loc an de an în domeniul gastronomiei, dar şi obiectivele, ariile de interes, produsele gastronomice specifice zonei şi câteva dintre programele pe care Regiunea Sibiu şi le propune în acest moment pentru anul 2019.

“Este un program ambiţios pentru că nu implică o singură entitate, ci mai multe instituţii care vor lucra împreună pentru un program de care va beneficia întreaga regiune şi deci reprezintă un exerciţiu important al colaborării inter-instituţionale în folosul comunităţii. Beneficiile principale pe care le anticipăm sunt în primul rând de ordin economic, prin încurajarea producătorilor şi afacerilor locale în domeniul producerii hranei şi în domeniul culturii gastronomice ca motor de dezvoltare. Obiectivele secundare ale programului sunt în domeniul turismului şi sănătăţii comunităţii. Sper că acest program va fi un impuls bun pentru regiune, dar acest lucru depinde de toţi actorii implicaţi în implementarea sa, inclusiv de comunitate”, a declarat, la rândul său, Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Bugetul estimat al programului pentru perioada 2017 - 2019 este în valoare totală de 8.659.200 euro.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite