Sibiu: Paul Cioconea pune lustru nou pe vechituri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A restaurat piese de mobilier Biedermeier sau Luis Filip de nici nu le mai ştie numărul. Însă în ultimii ani Paul Cioconea a ales să comercializeze materiale şi aparatură necesare restaurării.

În universul copilăriei sale, antichităţile au ocupat o proporţie covârşitoare şi, ca adolescent, i-a fost foarte clar că îşi va dedica cariera restaurării pieselor de mobilier vitregite de timp şi conjuncturi. "Tatăl meu a fost pasionat de antichităţi, Sibiul a fost foarte bogat în familii vechi cu o anumită cultură care au strâns obiecte de valoare. Toată copilăria mi-am petrecut-o printre antichităţi iar la sfârşitul liceului şcoala postliceală de restaurare a fost o opţiune", îşi aminteşte Paul Cioconea. Vrea să clarifice că vorbim despre restaurare privată, restaurare care nu are legătură cu cea a obiectelor de patrimoniu, găzduite în muzee. "Restaurarea pentru muzee este mult mai ştiinţifică decât cea privată", precizează omul.

Un oraş cu foarte mulţi restauratori privaţi
Avea 20 de ani când a luat prima comandă. Spune că n-a contat niciodată în cei zece ani cât a făcut această meserie vârsta lui fragedă sau experienţa mai vastă a concurenţei. "Când am terminat eu şcoala de restaurare erau 4-5 restauratori de mobilă în Sibiu. Acum sunt 12-14 restauratori privaţi, ceea ce face din Sibiu un oraş atipic, pentru că sunt multe oraşe în care nu există niciun restaurator. Comparativ cu mărimea oraşului, sunt foarte mulţi restauratori privaţi. Dar este loc pentru toată lumea", explică omul. "N-a contat niciodată vârsta mea. Reclama e cea care mi-a adus clienţi. Şi nu reclama din ziar, că acolo fiecare poate să spună ce vrea, ci recomandările făcute de cei pentru care am restaurat piese", ţine să precizeze Paul.

"Doar colecţionarii înţeleg restaurarea"
Cei care au venit să restaureze mobilier la Paul se împart în două categorii, colecţionarii şi comercianţii, cei dintâi fiind clar clienţii favoriţi ai săi. "Doar colecţionarii înţeleg noţiunea de restaurare. Restaurarea nu este un lucru artizanal, este o muncă mult mai elaborată pe care mulţi nu o pricep. Am restaurat şi piese reparate anterior de un tâmplar, lucru care a distrus şi mai mult piesa. Tâmplarul folosise aracet şi cuişoare, ori nici una şi nici cealaltă nu se folosesc în restaurare", povesteşte restauratorul. Pentru asta Paul spune că este nevoie de o informare a românilor, de mediatizarea restaurării în sine şi de existenţa unei Asociaţii a Restauratorilor Privaţi.

Vinde produse şi materiale necesare restaurării
Nu mai lucrează ca restaurator de cinci ani de zile, de când şi-a deschis firmă de produse pentru restaurare. "Cu firma de restaurare a fost un beneficiu pentru toţi restauratorii din România. Ştiu din experienţa personală cât de greu se obţin materialele necesare, mai ales pentru cei din sectorul privat. Acum aducem şi aparate de restaurare", declară încântat Paul. Recunoaşte că este nostalgic de multe ori şi că-i este dor să restaureze mobilier, dar timpul este un aprig duşman.

Ce-i place
Lui Paul îi plac fotografiile vechi pe care le strânge într-o vastă şi preţioasă colecţie. "Colecţionez poze vechi pe care le cumpăr de la colecţionari, de la anticariate. Orice poze vechi, dar mai ales cele în care este reprezentat Sibiul", declară Paul.

Ce nu-i place
Soarele arzător şi zilele caniculare nu-i sunt pe plac lui Paul Cioconea. "În concediu merg la mare cu familia, dar asta de dragul copiilor, care se simt bine acolo. Mie nu-mi place soarele deloc", afirmă omul.

Ce vă place la Sibiu?
P.C.:
Îmi place că este îngrijit, restaurat şi liniştit. Că este un oraş cultural şi turistic.
Ce nu vă place la Sibiu?
P.C.:
Modul în care se dezvoltă din punct de vedere arhitectural. Este o tragedie. Modul în care se construiesc clădirile noi în oraş este dezestruos, asta este tendinţa, să se construiască haotic. Este un oraş cultural, turistic, şi-l stricăm, cum au stricat comuniştii vechile oraşe.
Cum îl vedeţi în 20 de ani?
P.C.:
Dacă se continuă astfel, nu o să mai putem spune "Sibiul, oraş frumos". Vrem să aducem turişti în Sibiu, dar ne distrugem obiectivele turistice.

Profil
Născut:
26 august 1974, Sibiu
Educaţie: Şcoala Postliceală de Restaurare, specializarea mobilier, Bucureşti
Ocupaţie: Administrator firmă de produse de restaurare
Familie: Căsătorit, are copii

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite