Sibiu: Oana Şoroagă, doctorul de suflete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meseria ei este să-i asculte pe oameni, să-i înţeleagă şi să-i consilieze. Oana Şoroagă este suportul emoţional al celor dezorientaţi şi cea care-i ajută să-şi găsească nordul.

E de ajuns s-o vezi o fracţiune de secundă pentru a-ţi da seama că radiază de fericire şi bunătate. Pare sosia perfectă a actriţei americane Liv Tyler, doar culoarea căprui a ochilor şi părul proaspăt tuns scurt deosebind-o de protagonista din trilogia „Stăpânul inelelor”. Ceea ce a făcut-o cunoscută nu este însă aspectul angelic ci pasiunea pe care a transformat-o în profesie. A ştiut că psihologia este destinul ei încă din clasa a V-a când s-a hotărât că asta vrea să fie. Nu avea cunoscuţi care practicau această meserie sau membri ai familiei psihologi, ci doar un contact puternic cu nişte manuale de liceu şi cărţi de psihologie generală găsite prin casă. „Mi s-a părut că se potriveşte, mai ales că eu eram cea la care veneau toate colegele mele care aveau probleme. M-am văzut făcând asta. Îmi venea foarte uşor să le îndrum, să le ascult şi să le ajut să-şi clarifice problemele. Citind despre psihologie, mi s-a părut că e chiar ceea ce-mi doream”, îşi aminteşte tânăra.

Tânără, dar cu experienţă
Oana Şoroagă este psiholog clinican de patru ani, asta dacă nu punem la socoteală sutele de ore de voluntariat făcute în timpul facultăţii la Spitalul de Psihiatrie. „Am făcut multe voluntariate, peste 300 de ore. S-a făcut şi practică în timpul facultăţii, dar eu am vrut mai mult. Am vrut să văd efectiv ce face psihologul în cabinet. Am învăţat o formă de terapie prin joc, am fost şi la un training în Franţa iar când m-am simţit stăpână pe metoda respectivă i-am rugat pe psihologii de la Spitalul de Psihiatrie să mă lase să lucrez cu copiii. Atunci am început să aplic ceea ce am învăţat”, povesteşte  Oana Şoroagă.

Sociologie, pentru completarea studiilor
În anul trei de psihologie a dat şi la Facultatea de Sociologie, pentru că a simţit nevoia unei lacune ce trebuia completată. „M-a interesat mult domeniul de cercetare. La Psihologie nu era aprofundat iar eu am vrut să studiez în amănunt cercetarea ştiinţifică. Iar Sociologia Etnologia sunt două puncte de vedere care completează psihologia, sunt două unghiuri diferite de a privi omul”, explică Oana alegerea făcută. Acum se împarte între studiile de master în Psihoterapie Analitică şi pacienţii pe care-i are la cabinetul la care lucrează, aşteaptă actele necesare pentru deschiderea cabinetului său individual şi are grijă de sarcină, băieţelul care creşte în pântecul Oanei urmând a veni pe lume la sfârşitul lui septembrie.

Internetul, cea mai bună reclamă

Cea mai mare parte a clienţilor pe care-i are vin de pe internet, unde Oana are pagina cabinetpsihologie.blogspot.com, blog care vine în ajutorul tuturor celor care au nevoie de consiliere psihologică şi psihoterapie. „Cred că 90% din clienţii pe care îi am m-au găsit pe internet. Numărul lor fluctuează, vara am mai puţine consultaţii pentru că este perioada concediilor. Dar şi aşa sunt suficienţi pacienţi încât să vin patru zile pe săptămână la cabinet”, afirmă Oana.

Adoră călătoriile în Franţa
„Îmi place foarte mult să călătoresc şi să fac fotografii. În ultimul timp am fost în Slovacia, Cehia, Elveţia, Franţa şi în Spania. Besançon este un oraş universitar din Franţa unde am fost des şi am mulţi prieteni. Când ajung acolo simt că am ajuns acasă”, declară Oana.
Nu suportă florile de plastic
„Nu-mi plac obiectele artificiale, oamenii falşi şi manelele. Nu suport florile din plastic ori hainele din materiale sintetice”, precizeză psihologul.

Cu ce probleme vin sibienii la psiholog?
O.Ş.:
Copiii au probleme de adaptare şcolară şi de socializare. Adulţii au, în general, probleme bazate pe stres şi pe neajunsurile din viaţa de zi cu zi. Au depresii, anxietate, tulburări de somn, de alimentaţie, dificultăţi de cuplu.
De câte şedinţe este nevoie pentru consiliere şi terapie?
O.Ş.:
O şedinţă pe săptămână sau la două săptămâni pentru consiliere psihologică. La nivel de intervenţie terapeutică e nevoie de 1-2 şedinţe pe săptămână. Cu pacienţii pe care i-am avut am făcut în total între 10 şi 25 de şedinţe.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite