Sibiu: Mare adunare de interlopi la înmormântarea unuia din membrii "Clanului Clămparu" GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Mare adunare de interlopi la înmormântarea unuia din membrii "Clanului Clămparu" GALERIE FOTO
Sibiu: Mare adunare de interlopi la înmormântarea unuia din membrii "Clanului Clămparu" GALERIE FOTO

Johan Borthmes a fost înmormântat cu mare alai la Cimitirul Municipal din Sibiu într-un sicriu alb din lemn masiv lăcuit. Nu au lipsit persoane importante din gruparea infracţională din care făcea parte.

Miercuri la amiază convoiul funerar care l-a condus pe Friederik Johann Borthmes, zis "Sasu", pe ultimul drum a intrat în Cimitirul Municipal Sibiu. Zeci de maşini de lux, de la Mercedes CLS la Lamborghini Gallardo, şi motociclete la fel de renumite au defilat ca la o paradă a autovehiculelor destinate celor bogaţi. Dintre cele peste 250 de persoane, majoritatea cu tricouri mulate negre şi ochelari mari de soare, care au urmat spre groapă sicriul din lemn masiv alb, n-au lipsit persoane importante din anturajul lui Borthmes, precum Ovidiu Constantin Pop sau Constantin Boromiz.

Ovidiu Pop era şeful lui Borthmes
Ovidiu Pop este şeful din Sibiu al "clanului" Clămparu, grupare organizată sub comanda lui Ioan Clămparu care conducea una din cele mai puternice reţele internaţionale de prostituţie pe reţeaua România - Spania în perioada 2001-2003. Reţeaua pe care Ioan Clămparu (zis şi Naşul, Papa sau Ioan de la Madrid) a iniţiat-o avea ca model modul de acţiune , regulile şi pedepsele utilizate în cadrul CAMOREI italiene, prima  ţară în care acesta a plecat după eliberarea din penitenciar pentru o crimă comisă în anii '90 fiind de altfel Italia. Grupul infracţional organizat era alcătuit într-o structură piramidală având un lider şi câţiva locotenenţi apropiaţi acestuia  desemnaţi cu conducerea unor grupuri zonale.

Pedepse ca pentru furt, nu pentru crimă organizată
În luna iunie a anului trecut, zece inculpaţi din acest dosar au fost condamnaţi de Tribunalul Sibiu la închisoare între cinci şi nouă ani, cea mai mare predeapsă primind-o şeful reţelei, Ioan Clămparu. Locotenentul din Sibiu a lui Clămparu, Ovidiu Pop, a primit opt ani de detenţie. Acum este pe rol la Curtea de Apel Alba recursul dosarului Clămparu I iar procurorii speră în obţinerea unei sentinţe pe măsura faptelor comise, pedepsele date de instanţa de fond sibiană fiind mult prea mici pentru infracţiuni de crimă organizată. Potrivit rechizitoriului, membrii "Clanului Clămparu" sunt judecaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, în scopul comiterii de infracţiuni grave, proxenetism, trafic de persoane şi spălare de bani.

Mâna dreaptă a lui Ovidiu Pop
În organigrama grupării, Johann Borthmes era mâna dreaptă a lui Ovidiu Pop. Când s-a dat rechizitoriu pentru o parte din membrii grupării, urmărirea penală nu era completă în cazul lui Borthmes şi a altor cinci persoane. Astfel s-a dispus disjungerea cauzei faţă de aceştia şi continuarea cercetărilor într-un dosar separat. Borthmes a ajuns în faţa instanţei, ca inculpat în dosarul Clămparu II, de abia în 2006. După ce a fost purtat prin mai multe Tribunale şi la Curtea Constituţională, dosarul s-a întors la Tribunalul Sibiu, fără ca instanţa de fond să dea însă sentinţa. Sasu era judecat şi în dosarul Tîmplaru pentru tentativă de omor, practicarea de taxe de protecţie, sechestrare şi trafic de persoane. Nici în acest proces nu s-a dat încă sentinţa.

Boromir, finanţator al reţelei
Constantin Boromiz, patronul companiei vâlcene de panificaţie Boromir, a fost audiat în dosarul Clămparu sub suspiciunea că ar fi finanţator direct al activităţii infracţionale a grupării. Bun prieten cu Johann Borthmes, Constantin Boromiz este şi proprietarul maşinii în care a murit sibianul, un Mercedes CL Coupe. Duminică la amiază Johann Borthmes s-a răsturnat cu maşina pe Autostrada Soarelui în timp ce venea de la mare. El rula cu o viteză de peste 250 km/h când a fost acroşat de un alt bolid, un BMW, condus de un cetăţean de origine chineză care a încercat să-l depăşească prin partea dreaptă. Proiectat în parapet şi apoi aruncat pe câmp la câteva zeci de metri, Johann Borthmes n-a avut nicio şansă de scăpare, cu atât mai puţin cu cât nu avea centura de siguranţă pusă. Cele două persoane care-l însoţeau au supravieţuit accidentului.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite