Motivarea instanţei în dosarul traficanţilor de etnobotanice de la Sibiu. De ce au fost eliberaţi trei dintre „locotenenţii” lui „Adi Foto”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reteaua de traficanti a fost destructurata la inceputul acestui an
Reteaua de traficanti a fost destructurata la inceputul acestui an

Curtea de Apel Alba Iulia a motivat sentinţa prin care trei dintre membrii reţelei de traficanţi de etnobotanice destructurată la începutul acestui an la Sibiu au primit pedepse cu suspendare.

În primă instanţă, la Sibiu, cinci dintre cei şase inculpaţi din dosar au primit pedepse cu executare. Atât DIICOT-ul cât şi inculpaţii din dosar au declarat recursuri, care au fost judecate la Curtea de Apel Alba Iulia. 

Instanţa a menţinut condamnările la închisoare cu executare în cazul a doi dintre membrii grupării, liderul Adrian Negru şi Corneliu David Banea, şi a dispus suspendarea sub supravegherea a executării pedepsei pentru alţi trei inculpaţi, respectiv Darius Andrei stanciu, Radu Nicolae Tarcea şi Florin Daniel Cozac. Sentinţa de la Alba este definitivă. 

„Analizând criticile formulate de inculpaţi în privinţa individualizării judiciare a pedepsei Curtea reţine că sunt întemeiate doar cele ale inculpaţilor Stanciu Darius Andrei, Tarcea Radu Nicolae şi Cozac Florin Daniel. 

Inculpaţii Stanciu Darius Andrei, Tarcea Radu Nicolae şi Cozac Florin Daniel sunt la prima confruntare cu legea penală, sunt tineri şi, astfel cum rezultă din referatele de evaluare presentenţială - filele 256, 252 aceştia beneficiază de sprijinul familiei pentru o reinserţie socială efectivă. Totodată perioada detenţiei provizorii la care au fost supuşi aceştia a constituit un avertisment pentru consecinţele reiterării unui comportament infracţional. În aceste condiţii Curtea relevă că, în considerarea scopului educativ al pedepsei, alegea modalităţii de executare a pedepsei prin suspendarea sub supraveghere pe o perioadă semnificativă de timp şi impunerea unor obligaţii este în măsură să satisfacă deplin cerinţele art. 52 din Codul penal. Apreciem că datele cauzei  permit instanţei să considere că scopul pedepsei se poate realiza şi fără executarea acesteia iar impunerea unor măsuri de supraveghere va avea ca efect îndreptarea conduitei inculpaţilor.

În ceea ce-i priveşte pe inculpaţii Negru Adrian şi Banea David Corneliu Curtea reţine că nu se impune reducerea pedepsei aplicate acestora. 

Inculpatul Negru Adrian a fost liderul grupării infracţionale, a desfăşurat această activitate ca principală sursă de subzistenţă obţinând într-un timp relativ scurt venituri deosebit de importante. Curtea consideră că pedeapsa aplicată acestuia trebuie să aibă şi un caracter pronunţat de exemplaritate pentru a descuraja pe viitor săvârşirea unor astfel de infracţiuni – ori acest scop poate fi atins numai prin pronunţarea unei pedepse cu executare. Cuantumul pedepsei aplicate inculpatului nu este exagerat, în condiţiile în care instanţa de fond a aplicat pedepse orientate spre minimul special deşi existau cauze de agravare – caracterul continuat al infracţiunii - şi nu a aplicat nici un spor de pedeapsă concursului de infracţiuni.

Şi pedeapsa aplicată inculpatului Banea David Corneliu a fost corect individualizată. Curtea reţine că acesta a săvârşit infracţiunile pentru care a fost judecat în prezenta cauză în stare de recidivă postcondamnatorie în termenul de încercare al suspendării condiţionate a executării pedepsei. În condiţiile în care inculpatul nu a înţeles să-şi corijeze comportamentul, după ce a beneficiat de încrederea acordată de instanţă, nu există temeiuri pentru a aprecia că o pedeapsă mai blândă ar corespunde scopului acesteia”, se arată în motivarea instanţei. 

Cea mai mare reţea destructurată la Sibiu

Reţeaua de traficanţi este cea mai mare de acest gen destructurată la Sibiu şi, potrivit anchetatorilor, s-a constituit între 2011 şi 2013, dealerii fiind iniţial în atenţia oamenilor legii pentru că aveau preocupări pe linia traficului de droguri. În urma cercetărilor iniţiale, unul dintre magazinele de vise din Sibiu, cel de pe strada George Coşbuc, s-a închis, însă a fost deschis un altul, pe strada Calea Dumbrăvii. 

În cadrul cercetărilor anchetatorii au stabilit că deşi magazinul nu funcţiona în mod legal în fiecare noapte în interior se aflau persoane care vindeau etnobotanice contracost, acest lucru fiind de notorietate în rândul consumatorilor din Sibiu. Mai mult, la solicitarea clienţilor fideli etnobotanicele erau livrate şi în locaţii indicate de aceştia. Membrii grupării aveau de asemenea în oraş locaţii prestabilite unde livrau unor consumatori atât din Sibiu cât şi din judeţele limitrofe. 

Etnobotanicele erau vândute elevilor şi studenţilor, la preţuri cuprinse între 5 lei şi 50 de lei pentru un pliculeţ, iar câştigul mediu zilnic al membrilor grupării era de aproximativ 5.000 de lei. Marea majoritate a consumatorilor sunt minori, şi toţi au acte medicale că au fost internaţi în spital cu delir, după consumul de etnobotanice. Mai mult, printre ei sunt consumatori cu tentative de suicid şi doi dintre ei au murit, iar consumul de etnobotanice e posibil să le fi agravat stările care au dus la gesturile suicidale, spun anchetatorii.

Pe 22 martie, la Sibiu, cinci dintre cei şase inculpaţi din dosar au fost condamnaţi la închisoare cu executare, Adrian Negru, liderul grupării, primind 4 ani de închisoare. 

Ofiţer de la Crimă Organizată din Sibiu, condamnat pentru că a sprijinit reţeaua lui "Adi Foto"

Destructurarea reţelei de traficanţi de etnobotanice de la Sibiu a adus şi o altă condamnare, într-un dosar separat. Este vorba despre dosarul în care Alexandru Tancou, ofiţer în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Sibiu, a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare de către Curtea de Apel Alba Iulia pentru că i-ar fi ajutat pe traficanţii de etnobotanice, infracţiunile reţinute în sarcina lui fiind de sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional în vederea săvârşirii de infracţiuni, favorizarea infractorului şi omisiunea sesizării organelor judiciare.

Potrivit motivării instanţei, Tancou i-ar fi anunţat pe traficanţii de etnobotanice de percheziţii, nu ar fi predat etnobotanice confiscate de la unul din membrii grupării de un echipaj de jandarmi şi ar fi primit lunar câte 2.500 de lei pentru "serviciile" sale, potrivit declaraţiilor lui Adrian Negru.

Sentinţa în cazul lui Tancou nu este definitivă, fiind atacată cu recurs. Dosarul se judecă acum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Vă mai recomandăm: 

EXCLUSIV Un profesor din Sibiu primeşte gradaţie de merit, deşi are o condamnare definitivă pentru infracţiuni de corupţie

EXCLUSIV Detalii despre cum ar fi ajutat Alexandru Tancou, ofiţer la Crimă Organizată, gruparea traficanţilor de etnobotanice de la Sibiu

EXCLUSIV Dosarul cămătăriei de la Sibiu: Apartament pierdut pentru un împrumut de 2.000 de euro, terenuri pierdute valorând peste 400.000 de euro

EXCLUSIV Fostul şef al SRI Sibiu a dat Poliţia în judecată, după ce ar fi fost prins de oamenii legii băut la volan

EXCLUSIV Comisarul şef Răzvan Prislopeanu, din cadrul Poliţiei Sibiu, s-a urcat rupt de beat la volan şi a băgat un om în spital

EXCLUSIV Un subofiţer de la Crimă Organizată din Sibiu a fost arestat preventiv pentru că ar fi favorizat inculpaţi în dosarul reţelei de traficanţi de etnobotanice de la Sibiu

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite