Sibiu: Dependenţii de alcool şi droguri se pot baza pe ROSAAC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliţia împotriva abuzului de substanţe şi a adicţiilor din România – ROSAAC - a fost înfiinţată de un olandez Nouă organizaţii neguvernamentale din ţară care luptă cu diferite tipuri de dependenţe, de la alcool, droguri şi până la cele emoţionale şi tulburări de comportament şi-au unit forţele pentru a obţine rezultate mai bune şi a accesa finanţări, într-o conferinţă defăşurată la Şura Mică.

Cele nouă organizaţii de diferite confesiuni, înfiinţate în Bucureşti, Câmpina, Cluj Napoca, Târgu Mureş şi Iaşi au început colaborarea din 2002. Atunci, la iniţiativa profesorului Sjaak Monster, din Olanda, un renumit trainer internaţional pentru asistarea şi reabilitarea persoanelor dependente, au fost puse bazele ROSAAC – Coaliţia împotriva abuzului de substanţe şi a adicţiilor din România. După şapte ani, în care colaborarea dintre cele nouă centre a devenit tot mai strânsă, la Şura Mică s-a hotărât de către membri ROSAAC, ca această coaliţie să evolueze şi să primească personalitate juridică, pentru a devein mult mai eficientă în lupta cu dependenţele românilor.

Lanţul terapeutic e complet
Potrivit vicepreşedintelui ROSAAC, Tabita Cernica, reprezentantul Asociaţiei Preventis din Cluj, care se ocupă mai mult cu dependenţii de droguri, în acest moment, prin colaborarea între centrele care alcătuiesc ROSAAC s-a construit întreg lanţul therapeutic necesar în adicţii. “Practic putem acum oferi totul, de la prevenire, consiliere ambulatorie, tratament în centre de zi, tratamente post cură. Fiind foarte mici fiecare, ne era foarte greu să oferim lanţul terapeutic complet. Aşa, colaborîm şi ne trimitem unii altora clienţii”, a declarat pentru Adevărul de Seară, Tabita Cernica, de la Preventis Cluj. Cele nouă organizaţii, practic aproape că nu fac în acest moment faţă creşterii consumului de droguri şi a numărul persoanelor dependente de alcool. Anul trecut toate centrele ROSAAC din ţară, care au un număr de 66 de angajaţi şi alţi o sută de voluntari, au oferit consiliere ambulatorie pentru 126 de persoane, 375 de dependenţi de diferite feluri au trecut prin centrele de zi, în timp ce peste 16.000 de copii au beneficiat de campanile de prevenire a apariţiei dependenţelor.

Două treimi devin abstinenţi
La Şura Mică, funcţionează de 15 ani, în administrarea Asociaţiei Crucea Albastră, aşezământul Nazareth, ce oferă servicii de tratament post-cură pentru dependenţii de alcool, droguri, medicamente, sau chiar dependenţii de jocuri de noroc. Pentru că la Şura Mică era un centru doar pentru bărbaţi, a fost înfiinţat un aşezământ similar şi la Şelimbăr, pentru femei, Centrul de tratament Insula Speranţei. Primul oferă 20 de locuri, în timp ce la femei sunt 15 locuri.
Potrivit directorului Aşezământului Nazareth, de la Şura Mică, doctorul Lux Holger, numărul limitat de locuri din centrele ROSAAC, face ca rezultatele să fie doar o picătură într-un ocean, în condiţiile în care în România sunt în jur de 1 milion de dependenţi de alcool. Totuşi serviciile centrelor de zi, de tratament şi consiliere pentru dependenţii de alcool sunt foarte solicitate, iar cei care ajung să ceară ajutorul, după ce au trecut pe la dezalcolizare, într-o proporţie de două treimi se vindecă. “Avem rezultate comparabile cu cele din clinicile mult mai bine dotate din străinătate. E o regula a celor trei treimi, o treime reuşesc din prima pe termen lung, de la dependenţă ca stil de viata la abstinenţă, o treime amelioraţi dar cu recidive şi reuşesc la a doua sau a treia internare, iar o treime nu se pot lăsa şi nu pot fi protejaţi decât pe termen scurt, pentru ca afara nu se pot abţine. E bine de ştiut că speranţa de viaţă a unui dependent de alcool, este cu 20 de ani mai mică decât restul populaţiei” a precizat dr. Lux Holger. O dovadă că este nevoie de mai multe centre similare celor de la Şelimbăr şi Şura Mică, este faptul că pentru a intra în centrul de femei, există în prezent o lită de aşteptare, raportul de dependenţă de alcool fiind apreciat în prezent la o femeie la doi bărbaţi.

“Finantarea este greoaie, fiecare e pe cont propriu şi trăim din donaţii şi din contribuşiile pacienţilor” Tabita Cernica, vicepreşedinte ROSAAC.
“Avem pacienţi din toate păturile sociale, de la oameni de condiţie doctori, preoti, ingineri, până la oameni simpli. Statul oferă partea de dezintoxicare după care pacientul este liber. Noi venim cu partea de consiliere şi tratament post cură”  Lex Holger, directorul Centrului Nazareth, Şura Mică.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite