Fostul director al Centrului Chinologic Sibiu, comisarul şef Crişan Lăzureanu, acuzat de violenţă în familie. Soţia sa cere în instanţă ordin de protecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al Centrului Chinologic Sibiu, comisarul şef Crişan Lăzureanu, demis în urma unor acuzaţii de hărţuire sexuală din partea unor subordonate, este acuzat de soţia sa de violenţă în familie. Daniela Lăzureanu, şi ea tot poliţiştă, a cerut în instanţă emiterea unui ordin de protecţie.

Acţiunea prin care Daniela Lăzureanu solicită instituirea unui ordin de protecţie a fost introdusă la Judecătoria Sibiu pe 24 aprilie, după ce pe 21 aprilie la locuinţa familiei Lăzureanu a avut loc un scandal în urma căruia ambii soţi au ajuns la spital. 

Potrivit Legii 25/2012 privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, “persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care sa dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre următoarele măsuri, obligaţii sau interdicţii: evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate; reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţa familiei; limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima; obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţă, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate; interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează sau le vizitează periodic; interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima; obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute; încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedintei acestora”. 

Potrivit aceluiaşi act normativ, durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie se stabileşte de judecător, fără a putea depăşi 6 luni de la data emiterii ordinului. 

Lăzureanu ar putea fi supravegheat de către colegii poliţişti

Instanţa urmează să se pronunţe în cursul zilei de astăzi asupra cererii de emitere a ordinului de protecţie. La primele două termene, din 20 şi 27 mai, cauza a fost amânată. Dacă astăzi instanţa va da curs cererii şi va institui ordinal de protecţie, comisarul şef Lăzureanu ar putea fi supravegheat chiar de către colegii poliţişti, acesta fiind numit, după îndepărtarea de la conducerea Centrului Chinologic, şef de birou în cadrul Serviciului Criminalistic al Inspecoratului de Poliţie al judeţului Sibiu. 

Potrivit legii, ordinul de protecţie se comunică de îndată structurilor Poliţiei Române în a căror raza teritorială se află locuinţa victimei şi a agresorului. Ordinul de protecţie (…) se pune în executare de îndată de către sau, după caz, sub supravegherea poliţiei. Pentru punerea în executare a ordinului de protecţie, poliţistul poate intra în locuinţa familiei şi în orice anexă a acesteia, cu consimţământul persoanei protejate sau, în lipsa, al altui membru al familiei. Organele de poliţie au îndatorirea să supravegheze modul în care se respectă hotărârea şi să sesizeze organul de urmarire penală în caz de sustragere de la executare. 

Acuzat de hărţuire sexuală

În luna ianuarie a acestui an, Lăzureanu a plecat de la conducerea Centrului Chinologic Sibiu după un uriaş scandal cu acuzaţii de hărţuire sexuală din partea unor subordonate. Acesta a fost acuzat de mai multe subordonate de hărţuire sexuală, în perioada în care era director al Centrului Chinologic Sibiu. După ce acuzaţiile au ajuns în presă, oficialii IGPR au anunţat eliberarea din funcţie a lui Lăzureanu.  

„Faţă de acesta s-a dispus, la finalul lunii decembrie 2012, cercetarea prealabilă şi 4 cercetări administrative. Acestea se află în curs de finalizare. Până atunci, acesta a fost eliberat din funcţie şi pus la dispoziţia IGPR”, a anunţat în 10 ianuarie, într-o conferinţă de presă, comisarul şef Viorel Vasile, la momentul respectiv adjunct al şefului IGPR. 

După scandal, Lăzureanu a părăsit Centrul Chinologic, fiind numit şef de birou în cadrul Serviciului Criminalistic al IPJ Sibiu, instituţie în cadrul căreia a lucrat din 1990 până în 2001. 

În data de 30 ianuarie corpul de control al Ministerului Administraţiei şi Internelor a înnaintat IGPR-ului un raport prin care se propunea cercetarea prealabilă a comisarului şef Lăzureanu. La finalul cercetării, dacă va fi cazul, se vor lua măsurile care se impun. Cercetarea avea iniţial termen de finalizare data de 11 februarie, dar nu s-a finalizat nici până acum deoarece comisarul şef Lăzureanu a avut mai multe concedii medicale şi internări în spital, iar ulterior s-a operat. 

MAI PUTETI CITI: 

EXCLUSIV Fostul şef al SRI Sibiu a dat Poliţia în judecată, după ce ar fi fost prins de oamenii legii băut la volan

EXCLUSIV Comisarul şef Răzvan Prislopeanu, din cadrul Poliţiei Sibiu, s-a urcat rupt de beat la volan şi a băgat un om în spital

EXCLUSIV Un subofiţer de la Crimă Organizată din Sibiu a fost arestat preventiv pentru că ar fi favorizat inculpaţi în dosarul reţelei de traficanţi de etnobotanice de la Sibiu

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite