Sibiu: Alexandru Bălan- „Steagul sus!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Bălan
Alexandru Bălan

Manager de top al uneia dintre cele mai importante fabrici de steaguri din ţară, Alexandru Bălan şi-a pus amprenta şi în actorie şi armată, alte două domenii în care a activat cu succes.

Profil
Născut: 18 august 1950, Suceava
Studii: Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „ I.L. caragiale“, Bucureşti
Familie: căsătorit, un copil şi o nepoată

Atitudinea pozitivă şi pasiunea pe care o pune în ceea ce face l-au ajutat de-a lungul timpului pe Alexandru Bălan să fie un învingător. Tocmai pentru că nu spune niciodată „nu“ unei provocări, acesta a reuşit să treacă cu dezinvoltură prin cele trei etape care i-au marcat viaţa: a fost, pe rând, actor, cadru militar, iar momentan conduce singura fabrică de steaguri din judeţ. 
Imediat după terminarea liceului, Alexandru Bălan s-a înscris la Facultatea de Artă Teatrală din Bucureşti,  făcând parte din generaţia marilor actori ai ţării. Printre colegii acestuia se numără Mihai Mălaimare, Olga Delia Mateescu, Geo Costiniu, Cezara Dafinescu, Mihai Dinvale, Eugen Ungureanu sau Carmen Petrescu, cu toţii fiind absolvenţi la clasa profesorului George Dem Loghin. Talentul câştigat în anii de studiu, dar şi pasiunea pentru teatru l-au ajutat pe Alexandru Bălan să joace, între 1973 şi 1985, cât a durat activitatea sa în teatru, în peste 50 de spectacole, patru filme, zeci de spectacole de televiziune şi recitaluri de muzică şi poezie.  „Printre spectacolele pe care le-am jucat, aş putea aminti «Trei surori», de Cehov, «Regele Ioan», de Shakespeare sau «Aceste anotimpuri şi cărări», de Eugen Onu“, spune Alexandru Bălan.

Un bun organizator
Din cauza unor probleme de sănătate însă, Alexandru Bălan a fost nevoit să se retragă din actorie şi a intrat în cadrele active ale armatei, unde s-a ocupat de problemele cultural- artistice ale cercului Militar din Sibiu, în cei 13 ani de activitate reuşind să iniţieze manifestări culturale şi artistice de anvergură. A înfiinţat  Festivalul de Umor Cazon „Podul Minciunilor“, Salonul Internaţional de Fotografie Militară „Fotoarm“şi, împreună cu maestrul coregraf Ioan Macrea, a dat naştere ansamblului folcloric „Ceata Junilor“, unul dintre cele mai reprezentative pentru Sibiu. „În acea perioadă, Cercul Militar devenise un important centru de cultură, găzduind marile evenimente, atât pe plan local, cât şi naţional“, spune Alexandru Bălan.

Curiozitatea l-a împins către afaceri
Când s-a decis să pună haina militară în cui, curiozitatea de a încerca o chestia care la vremea respectivă era cu totul inedită l-a împins către afacerea pe care o conduce, cu succes, şi în prezent. Sub deviza „Steagul sus!“, firma „Metropolis“ reuneşte sub acelaşi acoperiş broderie computerizată, imprimerie pe materiale textile şi confectii, principalele produse realizate fiind echiopamentele sportive, fanioanele şi steagurile, toate personalizate. „Tot ceea ce flutură în Sibiu, toate materialele realizate pentru proiectul Sibiu- Capitală Culturală Europeană, dar şicele realizate pentru Sommet-ul Francofoniei, din 2006, sau pentru summit-ul NATO din 2008 sunt făcute de firma noastră. Faptul că produsele noastre sunt personalizate ne oferă unicitate pe plan naţional“, completează omul de afaceri.

Ce-i place
„ Îmi plac provocările, de orice natură şi probabil că ăsta este şi motivul pentru care am trecut dintr-un domeniu în altul atât de uşor. În rest, îmi place să fiu eu însumi, iar când am timp, îmi place să ascult muzică bună“, spune Alexandru Bălan
Ce nu-i place
„ Sunt multe lucruri care nu îmi plac: nu-mi place aproape nimic din ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în România, nu-mi plac multe dintre emisiunile care se difuzează la televizor şi nici muzica ce se cântă în momentul de faţă, şi nu-mi plac nici grosolănia şi prostul-gust, indiferent în ce domeniu se manifestă“, spune Alexandru Bălan.

Întrebări şi răspunsuri

Care dintre cele trei etape a fost cea mai importantă?
Fiecare etapă a reprezentat o provocare şi fiecare dintre acestea a fost marcată de satisfacţiile şi insatisfacţiile ei. De fiecare dată a trebuit să mă reinventez, să o iau de la zero, astfel că fiecare fază a avut frumuseţea ei. Evident însă că perioada din teatru a fost cea mai încărcată de entuziasm şi dăruire.
De ce aţi ales Sibiul şi ce vă place cel mai mult la acest oraş?
De Sibiu a fost extrem de legată familia mea, care a locuit aici. Poveştile lor despre oraş m-au fascinat şi în momentul de faţă îl consider cel mai frumos din România, prin ceea ce reprezintă. Mă fascinează legendele, istoria Sibiului şi marile personalităţi, care i-au conferit aura unui oraş cu totul special. Îmi place pentru că este un oraş îmbibat de istorie, de cultură. Nu l-aş da pe nimic.


Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite