Sibiu: Adrian Suciu, omul care aduce ploaia... şi soarele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la termometrele clasice la senzorii climatici, radarele meteorologice şi staţiile meteo automate, Adrian Suciu a trăit schimbările şi evoluţia tehnologică în peste trei decenii de activitate.

De trei decenii, Adrian Suciu lucrează cu vremea. Este omul de la meteo iar anul acesta împlineşte 31 de ani de când a devenit meteorolog. A făcut Facultatea de Geografie dintr-o mare pasiune, pentru că ştia clar că toată viaţa va lucra ca meteorolog şi n-a regretat nicio clipă alegerea făcută. Nici măcar atunci când făcea observaţiile meteo şi-şi nota temperatura, nebulozitatea ori grosimea stratului de zăpadă la Bâlea, pe geruri cumplite de multe grade sub zero.

De la Bâlea şi Păltiniş, meteorolog la Aeroport
Nu s-a plictisit de ce face şi sincer nici nu ar avea cum, meseria lui fiind atât de imprevizibilă şi surprinzătoare. „Mă aşteptam să fiu constant în meseria pe care mi-am ales-o. Am trecut prin toate etapele din 1978 până acum. Am lucrat la Staţia Meteo Bâlea, Făgăraş şi Păltiniş iar în 1983 am ajuns la Centrul de Prevedere a Vremii din cadrul Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie, cum se numea pe atunci, actuala Administraţie Naţională de Meteorologie”, declară Adrian Suciu. Din 1983 până în 1997 i s-au mărit responsabilităţile. S-a mutat la Aeroport unde sarcina principală era să ofere protecţia meteorologică navigaţiei aeriene. „Atunci aveam o răspundere uriaşă. Dar aici, la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, este mult mai mult stres. Fac prognoze şi buletine meteo pentru populaţie şi pentru toţi clienţii cu care avem contract. Elaborăm prognoze pentru şase judeţe din Transilvania, Alba, Mureş, Sibiu, Braşov, Covasna şi Harghita, buletinele meteo pe care le vedeţi la televizor. Elaborăm şi averizări de producere a unor fenomene meteorologice periculoase care pot produce pagube dacă depăşesc anumite limite. Meteorologia este foarte importantă, se pretează la toate domeniile economice, de la agricultură şi industrie la turism”, spune meteorologul previzionist pe un ton grav. 

Meteorologul de serviciu pentru vecini
Vrea, nu vrea, îşi duce meseria şi acasă, în afara celor opt ore de program. Vecinii, cunoştinţele, prietenii şi familia îşi iau la cald ştirile despre vremea următoarelor zile direct de la Adrian. „Plec de aici cu lecţia învăţată. Urmărind 8 ore pe zi evoluţia fenomenelor meteo, seara nu mă mai uit la buletinul meteo de la TV. Vecinii mă întreabă mereu cum va fi vremea, toţi ştiu că sunt meteorolog. Săptămânile trecute, când era foarte cald, mă întrebau «când ne dai ploaie?» iar eu le spuneam «mâine». Ploua peste tot în jurul Sibiului, dar nu şi în Sibiu”, povesteşte Adrian Suciu.
Dar prognoza, de aceea e prognoză, pentru că emite o probabilitate şi nu o certitudine. Viscolul se poate prognoza cu 48 de ore înainte, iar la vijelie abia cu câteva ore înainte de a se produce se pot afla locurile unde se produce. La fel şi în cazul ploilor torenţiale sau al grindinei. Oricum, dacă aveţi de gând să faceţi plajă la Ocna ori la strand la sfârşitul săptămânii, mai bine vă schimbaţi planurile. Adrian Suciu spune, în incheiere, că trebuie să ne aşteptăm la ploi şi în week-end.

Prognozele încă dau greş, dar sunt superioare anilor trecuţi?!
A.S.: Calitatea prognozelor a crescut din 2002, odată cu intrarea în vigoare a proiectului SIMIN (Sistemul Naţional Meteorologic Integrat) care foloseşte  tehnologii de ultimă generaţie în domeniul radarelor meteorologice, staţiilor de senzori, sistemelor de prelucrare a datelor şi a transmisiunilor prin satelit.
Cum este generaţia tânără de meteorologi?
A.S.: Am avut mai multe episoade cu tineri. Din păcate, au venit şi au plecat repede. Probabil nu le-a plăcut meseria de meteorolog ori salariul, care nu este mare. Dar sunt şi tineri buni, care îşi dau silinţa şi vor să capete experienţă. Meteorolog previzionist poate fi doar acela care-şi doreşte să facă asta.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite