Sibian snopit în bătaie şi lăsat să zacă pe marginea drumului de o familie înarmată cu bâte. Cine sunt agresorii

Sibian snopit în bătaie şi lăsat să zacă pe marginea drumului de o familie înarmată cu bâte. Cine sunt agresorii

Arhiva Adevărul

Un episod extrem de violent s-a petrecut la sfârşitul săptămânii, în comuna Poplaca, din judeţul Sibiu, când un bărbat şi fiii săi au snopit în bătaie un consătean pe care l-au lăsat leşinat pe marginea drumului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Trei bărbaţi, membri ai aceleiaşi familii, au fost reţinuţi de poliţiştii din Şelimbăr - Sibiu, sâmbătă, 13 iunie, după ce au atacat, aparent fără vreun motiv, un bărbat pe care l-au bătut până când acesta a leşinat. 
 
După episodul sângeros petrecut în comuna Poplaca, doi dintre agresori au fost arestaţi preventiv, iar al treilea este cercetat sub control judiciar.  
 
„Trei persoane sunt cercetate penal pentru ameninţare şi lovire sau alte violenţe, pentru doi dintre suspecţi s-a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile. Suspecţii au ameninţat şi agresat un bărbat, fără motiv, pe stradă, în localitatea Poplaca”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Sibiu, Luciana Lazăr. Toată povestea a început, însă, într-un magazin. 
 
Persoanele arestate, Maţia Ioan Oprea Junior şi Senior sunt recidivişti, având o serie de condamnări la activ tot pentru fapte comise cu violenţă. În mod special tatăl - care a fost arestat şi condamnat de-a lungul timpului în diverse cauze: furt, tâlhărie, violenţă în familie etc. 
 
Pe rolul tuturor instanţelor de judecată din Sibiu şi a judeţelor limitrofe s-au aflat în ultimii ani zeci de procese care i-au avut ca protagonişti pe membrii familiei Maţia, din Poplaca. 
 

Un om lăsat inconştient şi altul ameninţat de faţă cu poliţiştii

 
Victima din confruntarea de  sâmbătă seara a fost găsită inconştientă pe carosabil, după ce un martor a sunat la 112. 
 
„La data de 13 iunie, în jurul orei 20:55, ca urmare a unui apel 112, Secţia nr. 1 Poliţie Rurală Şelimbăr a intervenit în localitatea Poplaca, unde, în urma unei altercaţii, o persoană a fost agresată, fiind inconştientă pe partea carosabilă”, a detaliat aceeaşi sursă.  
 
Agresorii sunt trei bărbaţi de 31, 35 şi respectiv 57 de ani. În urma cercetărilor, a reieşit că „în timp ce se aflau în incinta unui magazin din Poplaca, aparent fără nici un motiv, au agresat un bărbat în vârstă de 31 de ani, din aceeaşi localitate, aplicându-i repetate lovituri cu pumnii şi picioarele şi lăsându-l inconştient pe jos”. 
 
În urma loviturilor primite, victima a fost transportată la Unitatatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Sibiu. 
 
Iar incidentul nu s-a oprit aici, fiindcă în timp ce poliţiştii făceau cercetări la faţa locului, bărbaţii, de faţă cu oamenii legii au mai ameninţat un localnic. Cum aceştia erau înarmaţi cu bâte - pe post de „obiecte contondente”, anchetatorii au solicitat ajutorul mascaţilor - poliţiştii de la Serviciul de Acţiuni Speciale. 
 

Calmaţi cu mascaţii de la Acţiuni Speciale

 
Cu ajutorul acestora, cei trei agresori au fost încătuşaţi şi duşi la Poliţie. În aceeaşi zi, pe baza probelor administrate, poliţiştii i-au reţinut pe bătăuşi pentru 24 de ore, în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al I.P.J. Sibiu. Duminică, 14 iunie, prezentaţi instanţei de judecată, pentru doi dintre ei s-a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile, iar pentru cel de-al treilea cercetarea sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile. 
 
Ancheta este desfăşurată în continuare de către poliţiştii Secţiei nr. 1 Poliţie Rurală Şelimbăr pentru lovire sau alte violenţe şi ameninţare. 
 
În minuta sentinţei de arest preventiv se specifică: „Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu... dispune arestarea preventivă a inculpatului MATIA OPREA-IOAN JR, aflat în stare de recidivă, faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea infracţiunii de “Lovire sau alte violenţe”, şi „... MATIA OPREA-IOAN sen, faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea infracţiunii de “Lovire sau alte violenţe”,... pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 14.06.2020 şi până la data de 13.07.2020, inclusiv”, potrivit instanţei de judecată a Judecătoriei Sibiu.
 

Violenţa, cuvântul de ordine în familia Maţia

 
În 2017, Maţia Senior şi Junior au primit câte 9 luni de închisoare, la care s-a adăugat şi restul de pedeapsă de la alte condamnări, din 2015, după ce s-au încăierat, iar tatăl s-a răzbunat pe o persoană care a îndrăznit să sesizeze organele de urmărire penală şi să dea mărturie împotriva lui.  Ulterior, în urma procesului care a ajuns până la Curtea de Apel de la Alba Iulia, pedeapsa s-a majorat la 2 ani şi patru luni.  
 
Şi la respectiva încăierare la care au participat şapte persoane s-au folosit arme albe. Poliţia a confiscat de la faţa locului scânduri din brad şi bâte, unele de doi metri lungime, leviere şi cuţite, care apoi au fost depuse în Camera de Corpuri Delicte din cadrul IPJ Sibiu, pentru ca ulterior să fie restituite proprietarilor. 
 
În ultimii cinci ani, Maţia Senior a stat mai mult după gratii decât în libertate, pentru furt calificat, tâlhărie calificată şi apoi pentru „violenţă în familie”, după ce şi-a înjunghiat la beţie unul dintre fii. A stat fie în puşcărie, fie în arest preventiv. Într-unul din procese, fiul a renunţat la plângere, iar părţile s-au împăcat. În caz contrar, seniorul ar fi fost pasibil de o pedeapsă cu puşcăria de până la 5 ani. 
 
Povestea s-a petrecut în urmă cu trei ani. Pe fondul consumului de alcoolic şi al unor neînţelegeri intrafamiliale mai vechi, tatăl şi fiul de 31 de ani s-au luat la bătaie pe stradă. Seniorul l-a înjunghiat pe băiat în timpul conflictului, moment în care în apărarea tânărului a sărit un consătean de 41 de ani. Şi acesta însă a fost înjunghiat. Ambele victime au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Sibiu pentru îngrijiri medicale. 
 
A rămas însă după gratii, întâi în Penitenciarul Aiud şi apoi în cel de la Deva, în urma unor mandate de arestare preventivă şi apoi a unei condamnări. A stat la închisoare până la jumătatea anului trecut, când a fost eliberat, din nou, condiţionat. 
 
Tot anul trecut, dar în decembrie, s-a redeschis un dosar de urmărire penală în care Maţia senior este judecat alături de alte persoane. Următoarea înfăţisare la proces este pe data de 24 iunie. Pe numele lui Maţia senior de anul trecut încoace au fost emise câteva ordine de restricţie. Cel care a cerut protecţie este chiar fiul cel mic.
 
Având în vedere recidivele, nu este exclus ca cei doi agresori, tată şi fiu, să rămână pentru o perioadă mai îndelungată după gratii. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: