Sfatul medicului: de ce nu este recomandată carnea de animal tânăr pentru cei care suferă de rinichi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru cei care au peste 40 de ani, carnea de pui nu este recomandată a fi consumată mai mult de o dată pe săptămână
Pentru cei care au peste 40 de ani, carnea de pui nu este recomandată a fi consumată mai mult de o dată pe săptămână

Nu doar hidratarea corespunzătoare trebuie să facă parte din regimul alimentar al unei persoane care vrea să aibă rinichi funcţionali pentru o perioadă îndelungată. Evitarea excesului de carne de pui, după vârsta de 40 de ani, este un alt sfat pe care îl dau medicii specialişti.

Pentru a asigura o funcţie renală bună mult timp de-a lungul vieţii este necesară îndeplinirea câtorva condiţii care sunt la îndemâna oricui, spune dr. Liviu Cotârlă, medic primar, specialist în nefrologie în cadrul Spitalului clinic judeţean din Sibiu.

Prima condiţie pe care dr. Liviu Cotârlă o indică este consumul de lichide – apă, ceaiuri, supe, ciorbe, lactate, dar şi fructe şi legume proaspete cu un conţinut mai mare de apă. De altfel, acest îndemn de a consuma zilnic minim doi litri de apă este unul din cele mai răspândite mesaje publice al căror scop este menţinerea sănătăţii populaţiei.

În principiu, pentru o viaţă lungă, este indicat ca aceste lichide să nu aibă „multe grade“, glumeşte medicul sibian. „Sigur, câte o sticlă sau o halbă de bere din când în când nu face nici un rău“, apreciază fostul manager al Spitalului judeţean din Sibiu.

Deşeurile produse de „carnea tânără“

În afară de lichidele consumate pentru a menţine sănătatea rinichilor, dr. Liviu Cotârlă recomandă şi o atenţie acordată consumului de carne, după o anumită vârstă. „Dintre produsele din carne sunt de evitat câteva categorii. Carnea de animal tânăr – iar aici intră şi carnea de pasăre tânără – prin metabolizare produce deşeuri multe. Printre aceste multe deşeuri este şi acidul uric, care afectează rinichiul“, explică dr. Liviu Cotârlă. El arată că aceste categorii de carne pot fi consumate fără probleme de către copii şi tineri, dar după o anumită vârstă consumul este indicat doar săptămânal. „De la 40 – 50 de ani este bine să mâncăm carne de animal sau pasăre tinere doar o dată pe săptămână. De asemenea, carnea de vânat, prin metabolizare, produce foarte multe acid uric, uree şi creatinină, precum şi alte substanţe din această categorie, care se elimină aproape 100% doar prin rinichi. Prin urmare, şi carnea de vânat este recomandată cu moderaţie de la această vârstă“, spune medicul sibian.

El include în lista alimentelor care necesită o atenţie deosebită din punctul de vedere al protejării rinichilor şi leguminoasele uscate, precum fasolea boabe sau mazărea. „Îndemn la un consum cu mai multă parcimonie a acestor leguminoase, poate o dată la una sau două săptămâni. Considerentele sunt aceleaşi. Ca regim alimentar, ca hidratare, consider că aceste lucruri expuse sunt suficiente“, concluzionează dr. Cotârlă.

Trei din patru pacienţi afectaţi de nefropatie diabetică

Tot cu înaintarea în vârstă este recomandată o atenţie sporită la potenţialele tulburări de glico-reglare. Altfel spus, atenţie sporită la diabet sau diferite forme de pre-diabet. Potrivit medicului sibian, diabetul zaharat afectează de-a lungul vieţii nu numai cordul, vasele de sânge sau creierul. Ci şi rinichii. „Nefropatia diabetică – altfel spus consecinţa diabetului asupra rinichilor – ne ocupă în prezent cam 75% din activitatea de nefrologi. Restul bolilor renale sunt regăsite doar la câte  unul din patru pacienţi“, arată dr. Cotârlă efectele diabetului asupra rinichilor.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite