Secretele deliciilor din bucătăria tradiţională săsească: cum gătim tocana de ceapă, conopida gratinată şi ciorba cu leuştean
0Vechile reţete din bucătăria tradiţională săsească sunt foarte uşor de preparat şi au o savoare deosebită. „Adevărul” vă prezintă trei astfel de reţete, culese de profesoara Aurelia Rusu, o pasionată cercetătoare a istoriei, tradiţiilor şi gastronomiei săseşti.
Cele trei reţete, alături de multe altele, pot fi găsite în cartea Aureliei Rusu intitulată “Gătim împreună în Casa Baronului”, publicată la Editura Samuel din Mediaş în acest an.
Tocana săsească de ceapă
Aveţi nevoie de 10 cepe, un litru de suc de roşii, un morcov, 3 căţei de usturoi, o legătură de mărar, o lingură de zahăr, una de ulei, o frunză de dafin, sare, piper, boia dulce şi boia iute.
“Se curăţă ceapa şi se taie în felii groase. Se pune la călit în ulei, împreună cu usturoiul pisat, cu morocovul ras şi cu frunza de dafin. Când ceapa s-a înmuiat se adaugă sucul de roşii sau pasta, apoi zahărul, boiaua (şi cea dulce, şi cea iute), sarea şi piperul. Se lasă pe foc domol timp de 10 minute, amestecând din când în când ca să nu se prindă pe vas. Mărarul tocat mărunt se pune înainte de a se servi mâncarea”, scrie profesoara Aurelia Rusu în volumul citat.
Conopida săsească gratinată
Aveţi nevoie de 500 de grame de şunculiţă, 200 de grame de smântână, 100 de grame de caşcaval ras, o jumătate de kilogram de conopidă, 2 căţei de usturoi, 2 cepe, 2 ouă, sare, piper şi puţin unt.
“Se curăţă conopida, se spală bine, se desface în bucheţele şi se fierbe apoi, timp de 10 minute, în apă şi sare. Se lasă la scurs, apoi se aşează într-un vas termorezistent, uns cu unt. Se curăţă ceapa şi usturoiul, se toacă mărunt şi se călesc până capătă un aspect sticlos. Se rumeneşte în aceeaşi tigaie şi şunculiţa tăiată în felii subţiri. Se toarnă totul peste conopidă. Se presară sare şi piper, după gust. Într-un castron se amestecă smântâna cu ouăle şi caşcavalul ras, se toarnă peste legume şi se pune la cuptor timp de 20 de minute, până se gratinează”, explică profesoara Aurelia Rusu.
Ciorba săsească cu paparadă şi leuştean
Aveţi nevoie de 200 de grame de carne de porc tăiată în bucăţele, 2-3 ouă, 2 morcovi, 2 ardei, o ceapă, o lingură de făină, 3 linguri de smântână, 3 linguriţe de griş, usturoi, leuştean, oţet.
“Se pune carnea la fiert şi, după ce este fiartă pe jumătate, se ia spuma şi se pun legumele, tăiate mărunt. Se face o omletă (păpăradă) din 2-3 ouă şi se adaugă 3 linguriţe de griş. Compoziţia se taie în pătrăţele şi se adaugă în ciorbă după ce carnea a fost bine fiartă. Se face dresătura dintr-o lingură de făină şi 3 linguri de smântână. La sfârşit se pune leuştean, puţin oţet, usturoi şi sare, după gust”, explică profesoara Aurelia Rusu.
Vă mai recomandăm:
La Răşinari, satul copilăriei lui Emil Cioran, bucătăresele au un fel de mâncare nelipsit de pe masă la toate sărbătorile mari. Felicia Dăncăşiu, renumita bucătăreasă a satului, a explicat pentru “Adevărul” cum se face deliciosul preparat, dar şi cum se pregăteşte renumita tocană de oaie la ceaun a ciobanilor din Mărginimea Sibiului.
Dacă aţi ajuns în Ardeal, e imposibil să nu fi gustat delicioasa ciorbă ardelenească de porc, asezonată cu smântână şi servită musai cu un ardei iute. „Adevărul” vă prezintă reţeta deliciosului preparat.
Pâinea de casă autentică, fără niciun fel de aditivi, poate fi deosebită de preparatele din comerţ pline de E-uri cu ajutorul câtorva trucuri simple, spun brutarii cu experienţă.
Bucatele pregătite la stână de ciobanii din Mărginimea Sibiului sunt nu doar sănătoase, ci şi o adevărată atracţie pentru turiştii români, dar mai ales pentru cei străini.
Deliciosul preparat are origini turceşti, dar a ajuns să fie pregătit în foarte multe ţări. Chiar dacă pare un fel de mâncare banal, sarmaua poate fi pregătită în moduri din cele mai diferite.
Preparatele tradiţionale ale saşilor sunt extrem de savuroase, iar reţetele nu sunt deloc greu de pregătit. Rose Marie Muller, din localitatea sibiană Alţâna, a dezvlăuit pentru „Adevărul“ reţetele câtorva preparate săseşti delicioase.
Gustosul preparat împrumutat din Ungaria este vedetă în restaurantele din Ţinutul Secuiesc, unde bucătăresele păstrează cu sfinţenie reţetele originale. „Adevărul“ vă prezintă reţeta unui specialist din judeţul Harghita.
Cel mai vechi şi cel mai cunoscut desert al saşilor nu lipseşte de pe masă la nicio sărbătoare importantă, fie că vorbim despre Paşte, Crăciun, nunţi sau botezuri. „Adevărul“ vă spune secretele delicioasei prăjituri.
Mâncărurile tradiţionale ale romilor sunt simplu de făcut, foarte săţioase şi, spun cei care le-au testat, extrem de savuroase. Şah Hai Mas-ul, puiul pe sâr a la Lulica, bândăreţul sau săviacul sunt preparate uşor de făcut de către orice gospodină.