Secretele deliciilor din bucătăria tradiţională săsească: cum gătim tocana de ceapă, conopida gratinată şi ciorba cu leuştean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vechile reţete din bucătăria tradiţională săsească sunt foarte uşor de preparat şi au o savoare deosebită. „Adevărul” vă prezintă trei astfel de reţete, culese de profesoara Aurelia Rusu, o pasionată cercetătoare a istoriei, tradiţiilor şi gastronomiei săseşti.

Cele trei reţete, alături de multe altele, pot fi găsite în cartea Aureliei Rusu intitulată “Gătim împreună în Casa Baronului”, publicată la Editura Samuel din Mediaş în acest an.

Tocana săsească de ceapă

Aveţi nevoie de 10 cepe, un litru de suc de roşii, un morcov, 3 căţei de usturoi, o legătură de mărar, o lingură de zahăr, una de ulei, o frunză de dafin, sare, piper, boia dulce şi boia iute. 

“Se curăţă ceapa şi se taie în felii groase. Se pune la călit în ulei, împreună cu usturoiul pisat, cu morocovul ras şi cu frunza de dafin. Când ceapa s-a înmuiat se adaugă sucul de roşii sau pasta, apoi zahărul, boiaua (şi cea dulce, şi cea iute), sarea şi piperul. Se lasă pe foc domol timp de 10 minute, amestecând din când în când ca să nu se prindă pe vas. Mărarul tocat mărunt se pune înainte de a se servi mâncarea”, scrie profesoara Aurelia Rusu în volumul citat. 

Conopida săsească gratinată

Aveţi nevoie de 500 de grame de şunculiţă, 200 de grame de smântână, 100 de grame de caşcaval ras, o jumătate de kilogram de conopidă, 2 căţei de usturoi, 2 cepe, 2 ouă, sare, piper şi puţin unt. 

“Se curăţă conopida, se spală bine, se desface în bucheţele şi se fierbe apoi, timp de 10 minute, în apă şi sare. Se lasă la scurs, apoi se aşează într-un vas termorezistent, uns cu unt. Se curăţă ceapa şi usturoiul, se toacă mărunt şi se călesc până capătă un aspect sticlos. Se rumeneşte în aceeaşi tigaie şi şunculiţa tăiată în felii subţiri. Se toarnă totul peste conopidă. Se presară sare şi piper, după gust. Într-un castron se amestecă smântâna cu ouăle şi caşcavalul ras, se toarnă peste legume şi se pune la cuptor timp de 20 de minute, până se gratinează”, explică profesoara Aurelia Rusu. 

Ciorba săsească cu paparadă şi leuştean 

Aveţi nevoie de 200 de grame de carne de porc tăiată în bucăţele, 2-3 ouă, 2 morcovi, 2 ardei, o ceapă, o lingură de făină, 3 linguri de smântână, 3 linguriţe de griş, usturoi, leuştean, oţet. 

“Se pune carnea la fiert şi, după ce este fiartă pe jumătate, se ia spuma şi se pun legumele, tăiate mărunt. Se face o omletă (păpăradă) din 2-3 ouă şi se adaugă 3 linguriţe de griş. Compoziţia se taie în pătrăţele şi se adaugă în ciorbă după ce carnea a fost bine fiartă. Se face dresătura dintr-o lingură de făină şi 3 linguri de smântână. La sfârşit se pune leuştean, puţin oţet, usturoi şi sare, după gust”, explică profesoara Aurelia Rusu. 

Vă mai recomandăm: 

Cum se prepară la Sibiu ciorba acră de viţel şi tocana de oaie la ceaun. Secretele unor delicatese pentru zile mari

La Răşinari, satul copilăriei lui Emil Cioran, bucătăresele au un fel de mâncare nelipsit de pe masă la toate sărbătorile mari. Felicia Dăncăşiu, renumita bucătăreasă a satului, a explicat pentru “Adevărul” cum se face deliciosul preparat, dar şi cum se pregăteşte renumita tocană de oaie la ceaun a ciobanilor din Mărginimea Sibiului.

Cum facem cea mai bună ciorbă ardelenească de porc. Reţetă recomandată de Bogdan Roman, sibianul care a făcut senzaţie la Masterchef

Dacă aţi ajuns în Ardeal, e imposibil să nu fi gustat delicioasa ciorbă ardelenească de porc, asezonată cu smântână şi servită musai cu un ardei iute. „Adevărul” vă prezintă reţeta deliciosului preparat.

Secretul pâinii perfecte, o reţetă ca la mama acasă. Cum se dospeşte în Ardeal aluatul ideal, fără urmă de aditivi

Pâinea de casă autentică, fără niciun fel de aditivi, poate fi deosebită de preparatele din comerţ pline de E-uri cu ajutorul câtorva trucuri simple, spun brutarii cu experienţă.

Secretele celor mai bune mâncăruri făcute la stână. Cum gătim balmoşul, jintiţa, sloiul de oaie şi bulzul - reţete păstrate de sute de ani

Bucatele pregătite la stână de ciobanii din Mărginimea Sibiului sunt nu doar sănătoase, ci şi o adevărată atracţie pentru turiştii români, dar mai ales pentru cei străini.

Povestea delicioaselor sarmale: ce conţinea reţeta lor acum 120 de ani şi cum s-a ajuns de acolo la gustoasele variante cu urdă sau stafide

Deliciosul preparat are origini turceşti, dar a ajuns să fie pregătit în foarte multe ţări. Chiar dacă pare un fel de mâncare banal, sarmaua poate fi pregătită în moduri din cele mai diferite.

Delicii din bucătăria tradiţională săsească: secretele preparării celui mai bun brock, a ciorbei de sfeclă galbenă sau a gustoasei supe de chimen

Preparatele tradiţionale ale saşilor sunt extrem de savuroase, iar reţetele nu sunt deloc greu de pregătit. Rose Marie Muller, din localitatea sibiană Alţâna, a dezvlăuit pentru „Adevărul“ reţetele câtorva preparate săseşti delicioase.

Secretele celui mai bun gulaş, dezvăluite de un bucătar din Ţinutul Secuiesc. Cei care gustă acest delicios fel de mâncare nu se lasă până nu obţin reţeta

Gustosul preparat împrumutat din Ungaria este vedetă în restaurantele din Ţinutul Secuiesc, unde bucătăresele păstrează cu sfinţenie reţetele originale. „Adevărul“ vă prezintă reţeta unui specialist din judeţul Harghita.

Cum se prepară cel mai bun hencleş, legendara prăjitură a saşilor. Secretele unui desert tradiţional delicios

Cel mai vechi şi cel mai cunoscut desert al saşilor nu lipseşte de pe masă la nicio sărbătoare importantă, fie că vorbim despre Paşte, Crăciun, nunţi sau botezuri. „Adevărul“ vă spune secretele delicioasei prăjituri.

Cele mai bune mâncăruri din bucătăria tradiţională ţigănească. Cum se prepară Şah Hai Mas-ul, puiul pe sârma la Lulica, bândăreţul sau săviacul

Mâncărurile tradiţionale ale romilor sunt simplu de făcut, foarte săţioase şi, spun cei care le-au testat, extrem de savuroase. Şah Hai Mas-ul, puiul pe sâr a la Lulica, bândăreţul sau săviacul sunt preparate uşor de făcut de către orice gospodină.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite