Secretele celui mai bun gulaş, dezvăluite de un bucătar din Ţinutul Secuiesc. Cei care gustă acest delicios fel de mâncare nu se lasă până nu obţin reţeta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gustosul preparat împrumutat din Ungaria este vedetă în restaurantele din Ţinutul Secuiesc, unde bucătăresele păstrează cu sfinţenie reţetele originale. „Adevărul“ vă prezintă reţeta unui specialist din judeţul Harghita.

Nu există pensiune sau restaurant în Ţinutul Secuiesc care să nu aibă în meniu deliciosul gulaş, preparat originar din Ungaria, dar extrem de apreciat de gurmanzii români şi de turiştii străini. 

Maria Santa are 55 de ani şi a învăţat să gătească gulaş în urmă cu 35 de ani, de la o bucătăreasă mai în vârstă care moştenise reţeta din familie. Maria este astăzi bucătăreasă la o pensiune cochetă, aflată în centrul oraşului Gheorgheni, şi găteşte zilnic preparatul pentru clienţi din cei mai pretenţioşi, români dar şi foarte mulţi străini. 

„Preparatul este originar din Ungaria, un păstor de vite a făcut prima dată acest fel de mâncare. Gulyas se numea turma de vite şi de acolo îi vine numele. Păstorul a vrut ceva care să fie un pic mai diferit faţă de ce mânca până atunci şi a gătit în ceaun. Şi astăzi cel mai bun gulaş este cel făcut în ceaun”, explică bucătăreasa. 

Cum gătim cel mai bun gulaş

Reţeta Mariei Santa pentru 4 persoane include, pentru început, 3 linguri de ulei, 400 de grame de pulpă de vită, 400 de grame de ceapă albă, o lingură de boia dulce, sare şi piper după gust, o lingură de chimion măcinat şi 3-4 foi de dafin.

image

Maria Santa are 55 de ani FOTO Ramona Găină

„Din toate astea se face un fel de tocană din carne de vită. Când s-a fiert, carnea turnăm peste ea supă din os, tot din vită, şi apoi punem în ea morcov tăiat cuburi (200 de grame), ţelină şi pătrunjel tocate (câte 100 de grame) şi cartofi (400 de grame). Când se fierbe se mai pun găluşte mici, cu vârful linguriţei, făcute dintr-un ou şi 3 linguri de făină”, explică Maria Santa. 

image

Se lasă pe foc până se fierb legumele, după care, în reţeta tradiţională, se adaugă o linguriţă de pastă de ardei iute. Gospodinele moderne pot cumpăra însă direct din magazine cremă de gulaş picant, din care trebuie să adauge la final în preparat 2-3 linguri. 

Turiştii cer reţeta

Gulaşul este cel mai cerut preparat în resturantul pensiunii din Gheorgheni şi foarte mulţi turişti nu se ridică de la masă până nu reuşesc să obţină şi reţeta. ”Îl caută foarte mult străinii, în primul rând cei care mănâncă doar carne de vită, cum sunt egiptenii, dar şi francezii, nemţii, coreenii, canadienii sau englezii. Şi românii îl caută, e un fel de ciorbă destul de consistentă şi se satură cu ea, nu mai trebuie să mănânce şi felul doi. Toată lumea ştie că e foarte bun, sunt musafiri care cer şi reţeta”, încheie Maria Santa. 

Vă mai recomandăm: 

Cum se prepară cel mai bun hencleş, legendara prăjitură a saşilor. Secretele unui desert tradiţional delicios

Cel mai vechi şi cel mai cunoscut desert al saşilor nu lipseşte de pe masă la nicio sărbătoare importantă, fie că vorbim despre Paşte, Crăciun, nunţi sau botezuri. „Adevărul“ vă spune secretele delicioasei prăjituri.

Cele mai bune mâncăruri din bucătăria tradiţională ţigănească. Cum se prepară Şah Hai Mas-ul, puiul pe sârma la Lulica, bândăreţul sau săviacul

Mâncărurile tradiţionale ale romilor sunt simplu de făcut, foarte săţioase şi, spun cei care le-au testat, extrem de savuroase. Şah Hai Mas-ul, puiul pe sâr a la Lulica, bândăreţul sau săviacul sunt preparate uşor de făcut de către orice gospodină.

Istoria controversată a salamului de Sibiu. De ce costa cât 24 de kilograme de zahăr şi cum a salvat Nicu Ceauşescu producţia salamului „de lux” de la Mediaş

Vestitul salam de Sibiu era considerat, în comunism, unul dintre produsele de lux din România. Producţia mergea în cea mai mare parte la export. „Adevărul“ vă spune povestea gustosului salam.

Secretele brânzei de Sibiu. Cum se păstrează preparatul unic în România şi cum o deosebim de falsurile de pe piaţă

Vestită nu doar în ţară ci şi în afara graniţelor ei, telemeaua de Sibiu se face şi acum după reţete vechi, transmise în familiile de oieri din generaţie în generaţie. Gustul deosebit depinde de mai mulţi factori, de la compoziţia păşunilor unde sunt duse oile până la modul de preparare şi păstrare.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite