Secretele bucătăriei din Mărginimea Sibiului: cum se prepară vuţăle, un desert simplu şi delicios, şi cocoloşul cu brânză şi pastrama de oaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţetele vechi păstrate în satele Mărginimii Sibiului sunt uşor de preparat şi absolute delicioase. Maria Dănoiu, din localitatea sibiană Răşinari, explică modul de preparare a trei astfel de reţete.

Dacă nu aveţi foarte mult timp la dispoziţie şi vreţi să îi surprindeţi pe cei dragi cu un desert simplu, dar foarte gustos, vuţăle pot fi alegerea potrivită. 

Cum gătim vuţăle

Aveţi nevoie de cartofi, făină de grâu, pesmet, zahăr şi un pic de sare. “Cartofii se fierb în coajă şi apoi se dau pe răzătoare, se amestecă cu făina de grâu şi sare pentru a obţine un aluat care se taie în suluri subţiri care se fierb în apă. Apoi se dau prin pesmet rumenit în ulei şi, când se servec, se pune zahăr pe ele”, explică Maria Dănoiu. 

Cocoloş ciobănesc cu brânză

De la serbările populare organizate în satele Mărginimii Sibiului este nelipsit cocoloşul ciobănesc cu brânză, fel de mâncare tradiţional al oierilor. 

„Se ia cu  o cantitate de circa 200 de grame de mămăligă formându-se un cocoloş, în care se introduce brânză de munte 80 de grame în mijloc. Se pune la cuptor sau pe grătar. Cocoloşul ciobănesc se serveşte cald, cu smantană. Pentru 10 porţii avem nevoie de 2 kilograme de mămăligă şi 800 de grame de branză de burduf de oaie”, explică Maria Dănoiu. 

Pastrama de oaie

Ciobanii din satele din jurul Sibiului prepară şi acum tradiţional pastrama de oaie, extrem de apreciată nu doar de localnici ci şi de turiştii care ajung în zonă. Carnea macră de oaie se îndepărtează de pe oase, se curăţă toată grăsimea şi se pune apoi sare din belşug. Se aşează rânduri-rânduri în putini “unde stă neclintită până primăvara, când se scoate afară, se spală şi se pune să se usuce”. 

Vă mai recomandăm: 

Cum se prepară la Sibiu ciorba acră de viţel şi tocana de oaie la ceaun. Secretele unor delicatese pentru zile mari

La Răşinari, satul copilăriei lui Emil Cioran, bucătăresele au un fel de mâncare nelipsit de pe masă la toate sărbătorile mari. Felicia Dăncăşiu, renumita bucătăreasă a satului, a explicat pentru “Adevărul” cum se face deliciosul preparat, dar şi cum se pregăteşte renumita tocană de oaie la ceaun a ciobanilor din Mărginimea Sibiului.

Cum facem cea mai bună ciorbă ardelenească de porc. Reţetă recomandată de Bogdan Roman, sibianul care a făcut senzaţie la Masterchef

Dacă aţi ajuns în Ardeal, e imposibil să nu fi gustat delicioasa ciorbă ardelenească de porc, asezonată cu smântână şi servită musai cu un ardei iute. „Adevărul” vă prezintă reţeta deliciosului preparat.

Secretul pâinii perfecte, o reţetă ca la mama acasă. Cum se dospeşte în Ardeal aluatul ideal, fără urmă de aditivi

Pâinea de casă autentică, fără niciun fel de aditivi, poate fi deosebită de preparatele din comerţ pline de E-uri cu ajutorul câtorva trucuri simple, spun brutarii cu experienţă.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite