Schimbări în administraţia din Sibiu

Schimbări în administraţia din Sibiu

Adela Muntean este secretară a unei primării de comună, pentru care a candidat anul trecut. De miercuri va fi prefect al judeţului Sibiu

În locul prefectului a fost decisă aducerea unei secretare de comună, iar pe postul de inspector şcolar general a fost numită o profesoară de educaţie fizică a unei şcoli generale dintr-un sat. Iar concursurile organizate pentru alte posturi sunt câştigate tot de apropiaţi de partid. Se întâmplă în ultimele zile, în judeţul Sibiu şi implică toate partidele reprezentative.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mihai Dan Chirică, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, numit pe această poziţie de fostul premier Sorin Grindeanu, este aşteptat miercuri, la prânz, la Sibiu, pentru a instala noul prefect al judeţului. Este vorba de Adela Muntean, cea care în prezent ocupă funcţia de secretar al Primăriei Roşia, o comună aflată la 17 km de Sibiu. Adela Muntean este şi cea care, în primăvara anului trecut, candida pentru funcţia de primar al comunei Roşia, ca reprezentată a PSD. „Eu vreau să am o relaţie bună inclusiv cu presa, dar declaraţii voi face doar după instalare. Aşa mi se pare corect“, a declarat Adela Muntean.
 
Ea îl va înlocui în funcţia de reprezentant al Guvernului în teritoriu pe Lucian Radu, cel care a fost numit prefect în urmă cu şapte luni. La fel, Lucian Radu provenea din rândurile PSD, partid pe ale cărui liste de candidaţi la parlamentare a apărut şi numele său.
 
O profesoară de sport pentru Inspectorat
 
Nu doar numele Adelei Muntean este unul nou în ierarhia judeţului Sibiu. Cu două săptămâni înainte de numirea ei, pe postul de subprefect a fost adus Horaţiu Marin, cel care a condus organizaţia de tineret a social-democraţilor sibieni.
 
Şirul schimbărilor a continuat şi la Inspectoratul şcolar al judeţului. După ce ministru Educaţiei, Liviu Pop, l-a demis pe mai vechiul inspector şcolar general, prin fax, laolaltă cu alţi 12 inspectori şcolari generali, acelaşi ministru a revenit acum cu o nouă numire. De săptămâna trecută, în fruntea Inspectoratului şcolar general al judeţului Sibiu a fost adusă Claudia Mery Sîmtion. Consilier din partea PSD în Consiliul local Sibiu, Claudia Mery Sîmtion este profesoară de educaţie fizică la şcoala generală din Şura Mică, o comună situată la zece kilometri de Sibiu. În urmă cu un an, actualul inspector şcolar general al judeţului Sibiu se plângea în Consiliul local tocmai de politizarea învăţământului. „Toţi consilierii locali avem aceleaşi drepturi şi aceleaşi obligaţii. Faptul că în comisiile de concurs pentru posturile de director, desemnarea consilierilor locali s-a făcut numai dintr-o parte a eşichierului politic, adică doi membri de la FDGR şi un membru de la PNL, duce la senzaţia de politizare a acestui concurs“, se plângea Sîmtion, după ce partidul din care făcea parte nu a avut niciun reprezentant în comisiile de concurs care au ales noii directori ai şcolilor din municipiul Sibiu.
 
Imediat după numire, Claudia Sîmtion a fost felicitată de întreg colectivul Inspectoratului şcolar general al judeţului FOTO Silvana Armat
 
Interimarul inspector şcolar general a fost întâmpinată cu căldură de noii ei colegi. „Colectivul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu salută numirea doamnei inspector şcolar general, întrucât munca în echipă, profesionalismul şi problemele actuale ale învăţământului judeţean sunt valori fundamentale şi priorităţi ale activităţii instituţiei noastre, dintotdeauna”, se arată într-un comunicat emis de IŞJ Sibiu, după numirea Claudiei Sîmtion.
 
„Norocul“ candidaţilor unici
 
Judeţul Sibiu este printre puţinele din ţară unde puterea la nivel judeţean este deţinută de o altă formaţiune decât cea a social-democraţilor. Practic, în acest moment, judeţul Sibiu este condus de o coaliţie a PNL cu Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR). 

Iar la instituţiile coordonate de Consiliul Judeţean Sibiu în ultimele săptămâni au fost organizate concursuri câştigate de reprezentanţi sau apropiaţi ai coaliţiei FDGR – PNL. Spre exemplu, la societatea Drumuri şi Poduri SA – societatea CJ Sibiu pentru administrarea drumurilor judeţului – concursul organizat pentru funcţia de director a fost câştigat de Ovidiu Spătari, cel care de anul trecut este consilier local din partea PNL. La concurs, Spătari a ajuns să candideze de unul singur, după ce fostul director nu s-a mai prezentat.
 
Tot în urma unui concurs, în fruntea Consiliului de administraţie al Aeroportului a fost numit la finele lunii trecute Gabriel Tischer, consultant economic cu cetăţenie româno-austriacă şi un apropiat FDGR. În fine, săptămâna aceasta este programat un nou concurs, pentru şefia Serviciului public Sala Transilvania. Subordonat Consiliului Judeţean Sibiu, acest serviciu administrează o sală polivalentă. Singurul candidat înscris pentru acest post este Adrian Bibu, membru PNL, candidat pe listele acestui partid pentru Consiliul Judeţean Sibiu. „Acum, nu pot să spun că apartenenţa mea politică înseamnă un avantaj, din moment ce sunt singurul înscris. Căci de interzis altora, nu cred că le-a fost interzis să se înscrie“, declară Adrian Bibu, cel care este şi vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale de Taekwon-do ITF.
 
„Diferenţa majoră“
 
În acest context, liderul PNL Sibiu, Raluca Turcan, acuză actuala putere de politizare a tuturor funcţiilor. „Deci un consilier local PSD, care nu a obţinut această poziţie în urma unui concurs de, iar în funcţia de prefect am înţeles că a fost propusă o persoană candidat PSD la primăria unei localităţi. Aşadar, despre ce vorbim aici? Vorbim de politizare“, spune Turcan. Care este de părere că situaţia instituţiilor subordonate CJ Sibiu şi conduse de apropiaţi PNL şi FDGR are o diferenţă majoră. „Nu este acelaşi lucru, pentru că la Drumuri şi Poduri s-a făcut un concurs”, răspunde Turcan referitor la colegul său de partid, devenit director al societăţii de construcţii deţinută de judeţul Sibiu.
citeste totul despre: