Saşii plecaţi din ţară îşi aduc copiii înapoi. Preşedintele României îi va întâmpina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare întâlnire a saşilor organizată vreodată are loc la începutul lunii august, la Sibiu. Sunt aşteptaţi 12.000 de saşi, printre care mulţi tineri aduşi să cunoască Transilvania natală a părinţilor şi bunicilor lor.

Cea de-a 27-a Întâlnire a saşilor se anunţă una record ca participare, deoarece alături de Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania s-a implicat în organizare şi Asociaţia Comunităţilor Săseşti din Transilvania. Implicarea acesteia din urmă va face ca numărul participanţilor să crească de cel puţin zece ori, aproximează organizatorii. Principalul scop al reuniunii în premieră, în care saşi din România se întâlnesc cu cei emigraţi în Germania, este acela de a trezi interesul tinerilor pentru locurile din care au plecat părinţii şi bunicii lor. Tocmai de aceea, evenimentul a fost devansat, din septembrie (luna tradiţională pentru organizarea Întâlnirii saşilor) în august, când şcolile din toate landurile germane sunt în vacanţă.

„Doar cunoscând Transilvania, ei (tinerii saşi – n.r.) pot aprecia frumuseţile sale, atât naturale cât şi cele ale siturilor istorice, pot înţelege mai bine cultura sa, şi, în particular, pe cea a saşilor. Organizatorii doresc să trezească, şi unde există deja să întărească, conştiinţa tineretului săsesc de apartenenţă la acest spaţiu cultural cu speranţa că unii vor activa în domeniul culturii şi vor contribui la păstrarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural săsesc“, anunţă reprezentanţii FDGT. Potrivit lor, pregătirile pentru evenimentul din această vară au început din 2014.

Evenimente în 60 de localităţi

Întâlnirea saşilor din acest an este programată să aibă loc la Sibiu, de vineri, 4 august, până duminică, 6 august. Având în vedere amploarea reuniunii, numeroase alte localităţi din Transilvania vor organiza evenimente similare. „Comunităţile locale ale saşilor organizează, fiecare în localitatea ei, întâlniri pe plan local. Şi acestea se întind, de regulă, peste mai multe zile şi au loc fie o săptămână înainte fie una după evenimentul de la Sibiu. Caietul program al Întâlnirii Saşilor cuprinde şi acţiunile din aproximativ 60 de localităţi transilvane. În multe cazuri saşii organizează aceste acţiuni împreună cu comunitatea românească din respectiva localitate“, mai informează organizatorii.

Motoul evenimentului este „În lume acasă, cu inima în Transilvania”, o traducere din germană a „In der Welt zu Hause, in Siebenbürgen daheim“. „Motoul se referă la situaţia saşilor care, în urma emigrării, trăiesc în mai multe state din lume, dar se simt legaţi de locurile lor de origine din Transilvania. Aceste legături evenimentul de la Sibiu doreşte să le întărească“, indică cei de la Forumul Germanilor din Transilvania.

Iohannis îi întâmpină

Fost preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România, fost primar al Sibiului, preşedintele Klaus Iohannis a confirmat prezenţa la evenimentul de la Sibiu. Iohannis este aşteptat în Piaţa Mare a oraşului, sâmbătă, de la ora 12:00, unde va rosti un cuvânt de salut alături de alte personalităţi ale comunităţii de etnie germană. Părinţii preşedintelui sunt saşi care au decis să emigreze în Germania înainte de 1989.

Printre personalităţile a căror prezenţă este confirmată la Sibiu se mai numără Cord Meyer-Klodt – ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Emil Hurezeanu – ambasadorul României la Berlin, Gerda Hasselfeldt – preşedinta fracţiunii CSU din Bundestag, Bernd Fabritius – presedintele Federaţiei Mondiale a Saşilor şi membru al Bundestagului, Norbert Kartmann – preşedintele parlamentului landului Hessen, dar şi alţi parlamentari din România şi Germania. 

Paradă cu 1.460 de participanţi

Programul întâlnirii de la Sibiu include peste 50 de evenimente, organizate în special în zona centrului istoric, dintre care organizatorii amintesc de 11 expoziţii, 3 lansări de carte, concerte de muzică în spaţiu închis sau în aer liber şi un festival de dansuri săseşti. „Un punct culminant îl constituie parada portului popular de sâmbătă care are loc între 10.30 şi 11.30 pe traseul Piaţa Huet – Piaţa Mică – Piaţa Mare – str. Cetăţii – str. Bălcescu – Piaţa Mare (parţial) şi Piaţa Huet (parţial). La paradă participă aproximativ 1.460 de persoane, dintre care în jur de 280 sunt membri ale celor 12 fanfare. Fanfarele sunt din România, Germania, Austria şi SUA”, mai arată organizatorii.

În fiecare zi sunt programate tururi ghidate ale Sibiului, gândite special pentru tineri. Tot pentru ei, vineri şi sâmbătă seara vor fi organizate baluri.

Întâlnirea saşilor se va încheia la Avrig, în grădina de vară a Palatului Brukenthal, cu un foc de tabără şi cântece cu chitară şi acordeon.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite