Riscul producerii de avalanşe în Munţii Făgăraş şi Bucegi, la altitudini de peste 1.800 de metri, a crescut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Riscul producerii de avalanşe în masivele Făgăraş şi Bucegi, la altitudini de peste 1.800 de metri, a crescut de la trei la patru, pe o scară de unu la cinci, adică ”risc mare”, în timp ce la altitudini mici riscul este ”însemnat” în Făgăraş şi ”redus” în Bucegi.

Reprezentanţii Centrului Meteorologic Regional (CMR) Transilvania Sud Sibiu susţin că riscul producerii de avalanşe în Munţii Făgăraş şi Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, este mare, de patru pe o scară de unu la cinci, crescând în urma depunerii unui nou strat de zăpadă

”Stratul de zăpadă nou depus este mai mare de 50-55 centimetri. Sub acesta se află alţi circa 30 de centimetri de zăpadă cu rezistenţă scăzută şi coeziune slabă între cristale. La începutul intervalului de prognoză va mai ninge slab în Munţii Bucegi, iar în primele 24 de ore vântul va mai prezenta intensificări până la tare, viscolind sau spulberând zăpada, astfel încât în zonele adăpostite şi pe văi vor creşte depozitele de zăpadă, iar în special pe versanţii cu orientare sud-vestică se vor forma noi plăci de vânt. În aceste condiţii, pe majoritatea pantelor suficient de înclinate, stratul de zăpadă este puţin stabilizat şi chiar la supraîncărcări slabe, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii şi chiar mari”, au precizat reprezentanţii CMR.

Potrivit sursei citate, în Munţii Făgăraş la altitudini mai mici ”stratul nou-depus şi puţin stabil este şi aici însemnat, de circa 40-50 cm, iar pe văi şi în zonele adăpostite sunt formate troiene”.

Stratul de zăpadă are peste 130 centimetri la Bâlea-Lac, 38 centimetri la Predeal, 31 la Vârfu Omu, 23 la Sinaia şi 18 la Fundata.

Avertizarea meteorologilor privind riscul de producere de avalanşe este valabilă până sâmbătă, la ora 20.00, dar poate fi prelungită.

Potrivit salvamontiştilor, traseele montane din Munţii Făgăraş sunt închise, iar turiştii care urcă la munte pentru Revelion sunt sfătuiţi să nu plece din zona cabanelor.

Miercuri, Servicul Public Judeţean Salvamont Argeş, anunţa că riscul de producere a unor avalanşe este de gradul 3 la altitudini mai mari de 1.800 de metri şi de gradul 1 la altitudini inferioare.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite