Rezervaţia Naturală Zackel arsă în proporţie de 90 la sută

O mulţime de specii de plante protejate prin lege au ars în urma unui incendiu pus intenţionat în apropierea comunelor Şura Mare şi Slimnic. Deşi evenimentul a avut loc în luna martie a acestui an, speciile protejate încă se refac după acţiunea distructivă.

Ştiri pe aceeaşi temă

CITEŞTE ŞI:

Două milioane de lei pentru casele verzi ale sibienilor

Ca urmare a neştiinţei şi nepăsării, o femeie din Sibiu are acum dosar penal iar vegetaţia în ariile protejate a fost grav afectată. Totul a pornit la jumătatea lunii martie, când conducerea Agenţiei Regionale pentru protecţia Mediului Sibiu a fost informată că pe razele primăriilor Slimnic şi Şura Mare, unde se află Rezervaţia Naturală Dealul Zackel şi Situl de Importanţă Comunitară „Insulele Stepice de lângă Slimnic” a avut loc un incendiu de vegetaţie ce a distrus mai multe hectare de teren.

„În urma controlului s-a constatat că Rezervaţia Naturală Dealul Zackel a ars în proporţie de 90 la sută. De asemenea, a ars o suprafaţă de aproximativ trei hectare din Situl „Insulele Stepice de lângă Slimnic, arie naturală protejată ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000”, arată Daniela Stoica, directorul ARPM Sibiu.

Click pe imagini pentru a vedea cum arăta Rezervaţia Dealul Zeckel după incendiu şi cum arată acum

„S-a intervenit de la Detaşamentul de Pompieri Sibiu în data de 12 martie cu o autospecială de stingere a incendiilor cu apă şi spumă. Au fost afectate aproximativ două hectare de vegetaţie uscată”, explică şi Laurenţiu Anastasiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu.

A ajuns la Tribunal

Alarmate de situaţie, toate autorităţile competente au demarat imediat anchete. Iar primele rezultate au relevat faptul că cineva a pus foc intenţionat pentru a arde vegetaţia uscată de pe anumite proprietăţi, însă focul a scăpat de sub control şi a ajuns în zonele protejate. Anchetatorii au ajuns astfel la Maria Manta, domiciliată în Sibiu, care s-a ales în cele din urmă cu dosar penal.

Dosarul de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de incendiere a fost finalizat şi trimis spre judecare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu”,  a declarat şi Luciana Balteş, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

Majoritatea plantelor din rezervaţie şi-au revenit complet

De atunci şi până în prezent, reprezentanţii Agenţiei Regionale de Mediu Sibiu au inspectat periodic zonele afectate de incedii şi au constatt cu uşurare şi bucurie că deşi au fost afectate zeci de specii protejate, vegetaţia în zonă îşi revine încet dar sigur.

„Au fost fotografiate specii pentru care a fost declarată rezervaţia, aflate în perioada de înflorire”, Daniela Stoica, director Agenţia Regională de Mediu Sibiu


Citeşte mai multe despre persoana care a dat foc rezervaţiei şi ce poate păţi ea, mâine dimineaţă în Adevărul de Sibiu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: