Realităţi din Est la Astra Film Festival

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astra Film Sibiu (6-12 octombrie 2014), cel mai important şi mai vechi festival de cinema documentar din regiunea Europa Centrală şi de Est, oferă la fiecare ediţie o perspectivă asupra documentarelor produse în ultimul an în această zonă. Festivalul are acest focus încă de la începuturi, iar filmele selecţionate abordează subiecte care definesc identitatea zonei şi redau realităţi necunoscute uneori chiar şi între ţările vecine.

Efectele tranziţiei, sistemele dictatoriale, drame, traume între comunităţi etnice, întâlnirea lumilor din est şi vest, răni ale războaielor; sunt teme pe care regizorii aleg să le comunice despre zona centrală-estică a Europei, în filme de marcă cu semnături de autor. 

În premieră în România - Maidan (regia: Sergei Loznitsa), prezentat la Cannes 2014, expune realitatea crudă a protestelor din Kiev din iarna 2013-2014 împotriva fostei puteri politice. Camera fixă lasă evenimentele să vorbească de la sine. Filmul va fi proiectat în prezenţa regizorului. 

Cum pot influenţa filmele realitatea? Kismet (regia: Nina Maria Paschalidou) reliefează impactul surprinzător al telenovelelor turceşti asupra lumii arabe şi Balcanilor. Blood (regia: Alina Rudnitskaya) face o radiografie a vieţii rurale din Rusia, unde donarea de sânge reprezintă, pentru unii locuitori, singura modalitate de a avea un venit. Domino Effect (regia: Piotr Rosolowski şi Elwira Niewiera) ne poartă pe celălalt ţărm al Mării Negre, în Abhazia, unde relaţia dintre un ministru şi o artistă de origine rusă reflectă tensiunile sociale şi politice locale.

Judgement in Hungary (regia: Eszter Hajdu – prezentă la festival) redă controversatul proces a patru membrii ai unei organizaţii extreme de dreapta care între 2008 şi 2009 au ucis mai mulţi locuitori de etnie rromă din Ungaria. PMR (regia: Meelis Muhu) urmăreşte alegerile prezidenţiale din Transnistria în 2011 şi aspiraţiile electorale ale lui Igor Smirnov care a fost preşedintele regiunii timp de două decenii.

Stream of Love (regia: Agnes Sos) explorează relaţiile intime dintre un octogenar şi femeile dintr-un sat maghiar din Transilvania. Filmul va fi proiectat în prezenţa regizorului. The Undertaker (regia: Dragan Nikolic – prezent la festival) este portretul intim al unui antreprenor sârb de pompe funebre care se ocupă cu repatrierea sârbilor decedaţi în străinătate sau a turiştilor care şi-au găsit sfârşitul în Serbia. Yugoslavia, how ideology moved our collective body (regia: Marta Popivoda) se concentrează pe mişcările colective, organizate de stat sau contra-demonstraţii, din timpul comunismului în Iugoslavia.

Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service (regia: Vesela Kazakova şi Mina Mileva) realizează portretul unui regizor de animaţie din Bulgaria şi relaţia sa cu fostul serviciu secret. Filmul a stârnit un val de controverse fiind eliminat fără explicaţii de la Premiile Academiei de Film Bulgare, unde era nominalizat pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun documentar. Mina Mileva va fi prezentă la festival.

”Europa Centrală şi de Est, prin natura ei, a fost şi este o altă faţă a Europei. Sunt poveşti şi subiecte care dincolo de substanţa lor, pot fi citite şi ca o formulare a unui mod de a fi. Aproape toate subiectele acestor documentare sunt înrădăcinate în contextul specific al ţării din care provin. Filmele din secţiunea Europa Centrală şi de Est sunt selecţionate atât după subiectul lor, cât şi după abordarea cinematografică.”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival.

Vă mai recomandăm: 

FOTO Vacanţă la Albota, oaza de linişte din inima Făgăraşilor

La aproximativ 60 de kilometri de Sibiu, în inima naturii şi în decorul de poveste al munţilor Făgăraş, un complex turistic dezvoltat de un investitor german vă aşteaptă cu cele mai bune preparate din păstrav, pâine şi deserturi de casă, lacuri de pescuit şi peisaje care îţi taie respiraţia.

Vacanţă de poveste la Răşinari, în satul copilăriei lui Goga şi Cioran

La doar 10 kilometri de Sibiu, un sat românesc autentic, pitoresc şi plin de poveşti frumoase vă aşteaptă să-l descoperiţi în cadrul celei mai frumoase campanii Adevărul, „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă”.

Drumeţie de poveste pe vârful Negoiu, muntele de pe care se vede Dunărea

Minunile ascunse ale Făgăraşilor curg de la cabana Negoiu pînă pe vârf de munte, într-un tablou de poveste care îţi umple sufletul şi îţi taie respiraţia. Haideţi cu noi într-o excursie minunată, în cadrul campaniei Adevărul „125 de locuri pentru care iubim România“.

FOTO VIDEO Cu bicicleta pe vârful Măgura. Împrejurimile de poveste ale Sibiului, descoperite pe două roţi

Bicicliştii experimentaţi spun că traseul până pe vârful Măgura nu e unul uşor, dar merită din plin tot efortul. Priveliştea de pe vârf opreşte parcă timpul şi te lasă fără cuvinte.

VIDEO FOTO Drumeţie în munţii Făgăraş. Peisaje de poveste şi casacada Şerbota, cea mai frumoasă din zona Făgăraşilor

Cu rucsacul în spate şi cu nelipsitul aparat de fotografiat Munţii Făgăraş vă aşteaptă cu peisaje de poveste, care încântă ochiul şi bucură sufletul. În campania „125 de locuri pentru care iubim România“, vă invităm la drum prin Făgăraş!

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite