Reacţiile autorităţilor la cazul „fetiţei cu chitara”: mese gratuite şi „promisiunea” că, dacă va mai cerşi, va fi sesizată instanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micuţa Sorana, alături de mama ei FOTO Ramona Găină
Micuţa Sorana, alături de mama ei FOTO Ramona Găină

Autorităţile s-au sesizat după ce „Adevărul” a publicat povestea emoţionantă a Soranei Olariu, fetiţa de 9 ani care cerşeşte „vegheată” de mamă, pe un frig cumplit, în centrul Sibiului. Două echipe de anchetă au ajuns luni acasă la fetiţă. De la începutul lunii decembrie, cele două vor avea asigurate două mese pe zi, iar mama a promis că o va duce zilnic pe fetiţă la un centru de zi.

Deşi vecinii au sesizat încă din 2010 problemele micuţei, existând în acest sens răspunsuri scrise la sesizări adresate de către Protecţia Copilului doamnei Gabriela Băcilă în 14 iunie 2010, 23 aprilie 2012 şi 15 iulie 2013, cei de la Protecţia Copilului susţin, în răspunsul remis la solicitarea Adevărul, că situaţia a mai fost în atenţia instituţiei ”ca urmare a unei sesizări telefonice anonime”. 

Aceştia susţin că, odată făcute verificări, nu s-au confirmat acuzaţiile cum că mama care a fost găsită de noi ”veghindu-şi” micuţa care cerşea pe un frig cumplit, într-un pasaj din centrul Sibiului, şi-ar fi neglijat copilul. 

”Având în vedere cele semnalate reprezentanţii DGASPC Sibiu au solicitat Primăriei Sibiu, Serviciul Public de Asistenţă Socială, întocmirea şi implementarea planului de servicii pentru minoră, în vederea prevenirii separării acesteia de familie, efectuarea unuei anchete sociale la domiciliul unde se afla minora, monitorizarea atentă şi permanentă a minorei, precum şi opinia instituţiei cu privire la acest caz. 

Totodată, pentru a urmări dreptului la educaţie şi sănătate a minorei, s-a solicitat o caracterizare şcolară pentru minora în cauză de la şcoală, precum şi situaţia medicală a copilului şi modul în care mama se îngrijeşte de menţinerea stării de sănătate a acesteia, de la medicul de familie. Referitor la solicitarea noastră către medicul de familie, acesta ne-a adus la cunoştinţă faptul că minora este ingrijită, în limita posibilităţilor mamei, şi nu a apelat la serviciile medicului de familie mai des decât majoritatea pacienţilor.

Ca urmare a solicitării noastre, în perioada ianuarie 2012-martie 2013, minora a beneficiat de serviciile SOS -  Centrul de Consiliere pentru Părinţi şi Copii, rechizite şcolare, tichete sociale în suma de 35 lei/lună, i s-au decontat servicii medicale. De asemenea în perioada sărbătorilor familia minorei a primit pachete cu alimente. 

După verificările periodice efectuate pe teren şi discuţiile cu mama minorei, Serviciul Public de Asistenţă Socială a concluzionat faptul că  suspiciunile de neglijare din partea mamei sale nu se confirmă. La momentul respectiv nu s-a impus luarea unei măsuri de protecţie. 

În iunie 2013 am primit o sesizare telefonică prin care eram informaţi că minora este pusă frecvent să cerşească, nu este lasată să meargă la şcoală, iar în locuinţa celor două este o mizerie de nedescris, având în vedere că au şi animale în locuinţă. Reprezentanţii Serviciului de Intervenţie în Situaţii de Abuz, Neglijare, Exploatare (SIANE) s-au deplasat la domiciliul minorei, unde au discutat cu mama despre obligaţiile de părinte, necesitatea supravegherii adecvate a fetiţei şi menţinerea curăţeniei în locuinţă.

Conform prevederilor Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, art.34 ”(2) Orice separare a copilului de părinţii săi, precum şi orice limitare a exerciţiului drepturilor părinteşti trebuie să fie precedate de acordarea sistematică a serviciilor şi prestaţiilor prevăzute de lege, cu accent deosebit pe informarea corespunzătoare a părinţilor, consilierea acestora, terapie sau mediere, acordate în baza unui plan de servicii.”,  SIANE a înaintat o adresă SPAS Sibiu, prin care s-a solicitat întocmirea şi implementarea planului de servicii pentru minoră, măsuri active în vederea  prevenirii separării acesteia de familie, efectuarea anchetei sociale la domiciliul familiei monitorizarea evoluţiei minorei în familie”, se arată în răspunsul remis la solicitarea Adevărul. 

Luni, la faţa locului s-au deplasat, în urma materialului din Adevărul, atât cei de la Protecţia Copilului cât şi cei de la Serviciul Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Sibiu. 

”Având în vedere cele prezentate în mass-media, SIANE a mers astăzi din nou la locuinţa familiei unde au constatat că şi reprezentanţii SPAS au fost în anchetă la mama fetiţei, iar fetiţa se afla acasa, venise de la şcoală. În casă era dezordine, condiţiile erau satisfăcătoare; s-a discutat cu mama din nou despre necesitatea îmbunătăţirii condiţiilor de locuit (prin curăţenie). Mama nu doreşte separarea minorei de ea, prin preluare în sistemul de protecţie.

De asemenea s-a recomandat să frecventeze Centrul de Zi de pe str. Ştefan cel Mare. Mama s-a angajat să o ia zilnic de la şcoală şi să o însoţească la Centrul de Zi mai sus menţionat, începând cu data de 26 noiembrie. S-a discutat şi cu fetiţa prezentându-i-se  riscurile la care se expune stând singură pe stradă. Menţionăm că mama este persoană cu handicap grad mediu, permanent, şi a fost îndrumată către AJOFM, pentru găsirea unui loc de muncă adecvat pregătirii”, se mai arată în răspunsul remis la solicitarea Adevărul. 

În documentul citat, reprezentanţii instituţiei spun că, dacă fetiţa va mai fi găsită pe stradă, se vor adresa instanţei de judecată pentru instituirea măsurilor adecvate – cel mai probabil, plasamentul familial. 

”De asemenea menţionăm că dacă după acordarea tuturor serviciilor şi prestaţiilor prevăzute de lege şi după monitorizarea efectuată atât de către SPAS Sibiu, cât şi de DGASPC, minora va mai fi identificată în situaţii similare celor mediatizate, va fi sesizată instanţa de judecată în vederea instituirii măsurilor adecvate”, se mai arată în răspuns. 

Şi cei de la Asistenţă Socială dau asigurări că vor monitoriza cazul. În plus, de la 1 decembrie, fetiţa şi mama ei vor primi două mese pe zi la cantina Primăriei. 

”Serviciul Asistenţă Socială are în evidenţă acest caz. Familia beneficiază în prezent de ajutor social, de o alocaţie pentru susţinerea familiei monoparentale şi de un buget completar pentru handicapul de grad mediu pe care îl prezintă mama. De asemenea, copilul beneficiază de alocaţia de stat pentru copii. Din 1 decembrie atât mama cât şi fiica vor beneficia de două mese pe zi la Cantina Municipiului Sibiu. Menţionăm că mamei i-a fost repartizată o locuinţă din fondul locativ al municipiului Sibiu situată pe strada 9 Mai. În ceea ce priveşte fiica, Serviciul Asistenţă Socială va monitoriza acest caz, acordând consiliere atât fetei cât şi mamei”, spune Mirela Gligore, purtător de cuvânta al Primăriei municipiului Sibiu. 

Povestea emoţionantă a ”fetiţei cu chitara” poate fi citită AICI

Vă mai recomandăm: 

FOTO Dinastia căldărarilor din Brateiu, de la cort la casă şi de la lei la euro

FOTO VIDEO Ghiţă, ciobanul cu acoperire naţională 

GALERIE FOTO Ultimii saşi din Richiş

FOTO Sibianul Cătălin Mustăţea, singurul român ales consilier la alegerile locale din Italia

VIDEO FOTO O poveste cum rar întâlneşti în România. Lecţia de viaţă a familiei Rotaru: creşte 10 copii, toţi talentaţi, toţi premianţi

Lecţie de implicare: Cum a refăcut complet o doctoriţă secţia unui spital de stat, fără niciun leu de la buget

SCHIMBĂ ROMÂNIA Un fost alcoolic, „îngerul“ celor dependenţi

FOTO VIDEO Învăţătoarea care a şcolit un întreg sat de romi

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite