Proteste în toată România faţă de ordonanţele Guvernului Grindeanu

Proteste în toată România faţă de ordonanţele Guvernului Grindeanu

Tânără protestând împotriva ordonanţelor Guvernului Grindeanu FOTO Inquam/Octav Ganea

Decizia Guvernului Grindeanu de a modifica legislaţia penală prin ordonanţe de urgenţă revoltă zeci de mii de cetăţeni ai României, care şi-au anunţat intenţia a de protesta în stradă. Sunt programate manifestaţii în cursul zilei de miercuri, 1 februarie, în majoritatea oraşelor mari din ţară.

Ştiri pe aceeaşi temă

După ce în mai multe oraşe din România au avut loc marţi noaptea proteste spontane, la scurt timp după ce Guvernul a aprobat modificarea legii graţierii şi a Codului Penal, mişcările de proteste continuă şi miercuri, 1 februarie. În aproape jumătate dintre judeţele ţării sunt anunţate proteste de amploare. 

ALBA. Se cere demisia GuvernuluiSute de participanţi sunt aşteptaţi miercuri, începând cu ora 18.00, în faţa sediului Prefecturii Alba. Noaptea trecută, circa 20 de oameni au ieşit în stradă.Peste 20 de persoane au protestat şi în noaptea de marţi spre miercuri faţă de ordonanţa privind modificarea codurilor penale şi proiectul de lege privind graţierea. Protestatarii care au ieşit în Piaţa Iuliu Maniu din Alba Iulia au cerut, iniţial, demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache, iar apoi a întregului guvern, precizând că ”toţi au fost implicaţi”. Totodată, un tânăr a declarat că ar trebui organizate alegeri anticipate.

BISTRIŢA-NĂSĂUD. Modificarea legislaţiei penale printr-o ordonanţă de urgenţă a scos deja bistriţenii de două ori în stradă şi o va mai face. Manifestanţii care au protestat marţi noaptea în faţa Instituţiei Prefectului şi mai apoi în faţa sediului PSD au anunţat că vor ieşi în stradă şi miercuri, începând cu ora 15:00. În Bistriţa, primul protest a avut loc abia în weekend, însă numărul celor care au ieşit în stradă nu a depăşit 50. Marţi, în miez de noapte, după ce mass-media naţională a anunţat că ordonanţa de urgenţă a fost adoptată de Guvern şi publicată în Monitorul Oficial, un alt grup de bistriţeni a renunţat la somn şi a înfruntat frigul pentru a-şi striga nemulţumirea.

BRAŞOV. Protestul de astăzi va avea loc începând cu ora 17.00 în faţa Prefecturii Braşov, după cum arată mesajele de pe reţelele de socializare. Sunt aşteptaţi mii de oameni. Braşovenii protestează împotriva ordonanţei amnistiei şi graţierii. Braşovenii au ieşit în stradă şi aseară imediat după ce ordonanţa amnistiei şi graţierii a fost adoptată. Aproximativ 1500 de persoane au ieşit din case la ora 23.00 şi au pornit în marş pe străzile oraşului. Oamenii au scandat, „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”, „Jos Guvernul!”, „PSD - Ciuma Roşie!”, „DNA să vină să vă ia”.

BRĂILA. ”Protest paşnic faţă de dictatura roşie!”. Cu acest îndemn sunt chemaţi brăilenii la o adunare de protest care este programată pentru astăzi, între orele 17.00 - 20.00. Zeci de oameni au confirmat deja prezenţa, indignaţi de felul cum Guvernul Grindeanu a adoptat ordonanţa de modificare a Codului Penal.

CLUJ. După mai bine de patru ore de protest spontan marţi noaptea, Clujul iese, din nou, în stradă: „Ceauşescu n-a murit, este Dragnea travestit!“. Pe Facebook a fost creat încă de marţi noaptea un eveniment care anunţă un nou protest miercuri, 1 februarie, de la ora 19.00, în Piaţa Unirii. Iniţial, marţi noaptea, pe la ora 3.00, se dăduse ca oră de întâlnire ora 17.00, dar cum protestul s-a terminat târziu, după mai bine de patru ore de mărşăluit pe străzile Clujului, ora a fost mutată la 19.00. Tot pe Facebook sunt trecute şi sloganurile care se vor rosti: ”Jos Guvernul!/Alegeri anticipate!/DNA mergi şi la CNA!/Antena 3 - Cei mai mincinoşi!/ROMANIA TV - ÎNCHIDE-TE!/PSD, Ciuma Roşie!/Televiziuni nu mai daţi minciuni!/DNA să vină să vă ia!/Clujul cere fără graţiere!/Democraţie, nu amnistie!/Dragnea, nu uita, aşteptăm şi cartea ta!/Ceauşescu n-a murit, este Dragnea travestit!”.

GALAŢI. Proteste la Galaţi în noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie. Manifestanţii revin în stradă din nou la ora 17.00. Circa 100 de persoane s-au adunat marţi seară, de la ora 23.00, la Galaţi, în faţa Prefecturii, pentru a protesta împotriva Guvernului Grindeanu, care tocmai ce adoptase prin ordonanţă de urgenţă o serie de modificări ale Codului Penal. În esenţă, este vorba de dezincriminarea abuzului în serviciu (faptă pentru care sunt cercetaţi, judecaţi şi condamnaţi în prezent mii de persoane publice) şi modificarea unor condiţii legate de denunţul faptei penale şi de procedura de judecată.

IAŞI. Un protest de amploare se anunţă miercuri, la Iaşi. Mii de persoane şi-au anunţat deja prezenţaOamenii şi-au anunţat prezenţa în stradă urmare a deciziei de marţi seară a Guvernului României, prin care a fost adoptat proiectul privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Doar până la ora 11.00, ora redactării acestei ştiri, în jur de 4.000 de ieşeni au precizat, pe Facebook, în cadrul unui event public organizat de Pentru Iaşi, că vor fi în Piaţa Unirii începând cu ora 17.00. Alte câteva mii s-au arătat interesate de a participa la protest. Organizatorii evenimentului cer demisia Guvernului condus de Sorin Grindeanu, retragerea ordonanţei privind modificarea legislaţiei penale, dar şi organizarea de alegeri anticipate.

MARAMUREŞ. Un nou protest este anunţat în această seară de la ora 19.30, în Piaţa Revoluţiei. Noaptea trecută peste 200 de oameni au ieşit în stradă, după ce Guvernul a adoptat Legea Amnistiei şi a Graţierii.

NEAMŢ. Mobilizare pentru proteste la Piatra Neamţ. „S-au scăpat de condamnări, însă au condamnat ţara asta la jafuri“. Spre deosebire de ultimele proteste desfăşurate în ultimele două duminici, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, nemţenii sunt chemaţi acum să-şi exprime nemulţumirile faţă de guvern în zona Palatului Administrativ - Teatrului Tineretului. Pe pagina de eveniment creată pe Facebook, cetăţenii sunt invitaţi la protestul de miercuri, 1 februarie, de la ora 18.00. În anunţul postat pe site-ul de socializare se precizează că manifestaţiile vor fi de durată, zilnic, în acelaşi interval orar 18.00 – 21.00, până când se vor îndeplini revendicările oamenilor.

PRAHOVA. „Noaptea, ca hoţii!” - mesajul ploieştenilor pentru guvernanţii care au votat graţierea. Zeci de persoane au ieşit, marţi noapte, în faţa Prefecturii Prahova. Deşi au fost puţini, vocea lor s-a auzit în noapte, iar miercuri, se anunţă din nou proteste la Ploieşti, după ora 17.00.

SATU MARE. 40 de persoane au protestat marţi seară şi mult mai multe se anunţă să ia parte la protestul anunţat pentru miercuri seara, la ora 19.00. Acesta a fost promovat în mediul online şi a trezit interesul a peste 160 de oameni.

SĂLAJ. Sălăjenii ies în stradă la ora 18.00. "Pentru viitorul copiilor noştri. Pentru o Românie cu bun simţ!", sună îndemnul la protest. Şi locuitorii din Şimleu Silvaniei se mobilizează pe Facebook pentru a ieşi în stradă miercuri, la ora 15.00. "Trebuie să arătăm că suntem alături de restul ţării şi că nu acceptăm să-şi bată joc de noi Dragnea&Company! Cine vine??? Ora 15, la parc! Paşnic şi civilizat!!!". Iniţiative de acest fel, dar la care s-a strâns doar o mână de oameni, au avut loc în Zalău şi duminică, 29 ianuarie, când în centrul Zalăului au protestat paşnic aproximativ 35 de persoane, şi marţi noaptea, când în jur de 20 de protestatari au manifestat în linişte împotriva Ordonanţei Guvernului.

SIBIU. „De azi ieşim în stradă în fiecare zi până învingem!“. „Sibiul spune NU legii graţierii, Sibiul nu acceptă un guvern penal ce ne ignoră, ne jigneşte, ne consideră nişte proşti!“, este îndemnul postat pe pagina de Facebook a evenimentului din Sibiu. Marţi noaptea, circa 5.000 de oameni au protestat pe străzile Sibiului după ce Guvernul au adoptat ordonanţele privind graţierea şi modificarea Codului Penal.

SUCEAVA. După ce au protestat spontan marţi noaptea în centrul Sucevei, oamenii au anunţat că şi azi, 1 februarie, se vor întoarce în faţa clădirii Prefecturii Suceava, în jurul orei 17.00, fiind foarte revoltaţi de modul în care Guvernul a modificat legislaţia penală. Pe Facebook a fost creat încă de marţi noaptea un eveniment care anunţă un nou protest miercuri, 1 februarie, de la ora 17.00, în faţa Prefecturii Suceava. Duminică, în Suceava a avut un protest anemic împotriva modificării legislaţiei penale, însă în această seară se pare că numărul celor care vor ieşi în stradă va fi mult mai mare. Marţi noaptea, în jur de 30 de suceveni au ieşit în stradă şi au protestat după ce Guvernul a modificat legislaţia penală.

TIMIŞ. Un nou protest, la Timişoara. Sute de timişoreni s-au adunat în faţa Prefecturii Timiş: „Va fi o zi lungă”. Aproximativ 150 de persoane s-au adunat miercuri la prânz în faţa Prefecturii Timiş pentru a protesta faţă de deciziile privind modificarea legii penale luate marţi seara de Guvernul Grindeanu. La mitingul de la miezul nopţii, care a adunat peste 2.000 de timişoreni în Piaţa Victoriei, s-a anunţat că următoarea întâlnire va fi astăzi, la ora 12, în faţa Prefecturii.

VRANCEA. Proteste anunţate şi la Focşani, în Piaţa Unirii, începând cu ora 17.30Azi noapte, mii de oameni au protestat în marile oraşe, după ce Guvernul a adoptat, pe furiş, prin Ordonanţă de Urgenţă, proiectul de lege privind graţierea unor pedepse şi modificarea Codurilor Penale. La Focşani, doar zece persoane au ieşit la miezul nopţii în Piaţa Unirii pentru a-şi arăta indignarea, printre cei prezenţi cu lozinci în centrul oraşului aflându-se şi consilierul local Emanuel Gongu, care votează de obicei în legislativul focşănean alături de grupul PSD. Acesta a scris pe o pancartă mesajul "În democraţie hoţii stau la puşcărie". Oamenii se pare însă că se vor mobiliza pentru această seară, când şi-au dat întâlnire, în număr cât mai mare, la ora 17.30, în Piaţa Unirii.

Mai puteţi citi:

În jur de 15.000 de persoane au protestat în Piaţa Victoriei, după ce Guvernul a modificat legislaţia penală. Manifestanţii au cerut alegeri anticipate

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: