UPDATE VIDEO Protest inedit astăzi, la Sibiu, faţă de proiectul Roşia Montană „1.000 de umbrele pentru o Roşie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
manifestantii au purtat umbrelele deschise pe toata durata protestului
manifestantii au purtat umbrelele deschise pe toata durata protestului

Sibienii care sunt împotriva demarării exploatării miniere de la Roşia Montană au ie;it duminică la un protest inedit. Aşa cum i-au rugat organizatorii, participanţii au venit echipaţi cu umbrele, chiar dacă afară nu a plouat, pentru a demonstra astfel că vor continua acţiunile chiar dacă vin ploile şi coboară mercurul din termometre.

UPDATE 21:30 Aproximativ 400 de protestatari au luat parte la marşul de la Sibiu. Cu toţii s-au conformat şi au venit echipaţi cu umbrele, pe care le-au ţinut deschise pe toată durata protestului. Coloana de protestatari s-a deplasat pe traseul strada Nicolae Bălcescu - Calea Dumbrăvii - bulevardul Mihai Viteazul şi retur, manidfestanţii scandând lozinci precum ”Uniţi salvăm Roşia Montană”, ”Nu corporaţia face legislaţia”, Refuz, rezist gazelor de şist”, ”Veniţi cu toţii şi strigaţi tare că România nu e de vânzare”, Trădarea de ţară în aur se măsoară”, ”Guvernul să ştie, România e vie”, ”Roşia, Roşia, vine revoluţia”, ”S-a dat şpagă barosană pentru roşia Montană”.

”Sunt aici din cauză că iubesc natura şi pentru că noi în esenţă suntem natură, a ne bate joc de natură înseamnă de fapt a ne bate joc de noi înşine şi trebuie să respectăm tot ce ne înconjoară şi inclusiv pe noi. bineînţeles că îmi doresc schimbare în general şi îmi doresc mult dinamism, mai multă activitate, îmi place că oamenii sunt tineri şi sunt coloraţi şi sunt optimişti”, a spus Corina Greavu, o sibiancă participantă la protest.

  


”1.000 de umbrele pentru o Roşie” s-a răspândit rapid în mediul virtual, foarte multe persoane schimbându-şi, simbolic, în semn de susţinere fotografiile de profil cu o poz[ cu o umbrelă. 

Marşul inedit de la Sibiu începe duminică la ora 17:00, din faţa Farmaciei 24, şi la fel ca şi în duminicile precedente coloana va merge pe Calea Dumbrăvii până la catedrala de pe Mihai Viteazul şi retur. 

”Pe data de 29.09.2013, pentru marşul ce va începe la ora 5 după-amiaza, din faţa Farmaciei 24, sibienii aduc cu ei la protest, indiferent de vremea de afară, o umbrelă. De ce un astfel de protest ştrengar, poate vă întrebaţi.

Pentru că umbrela va fi mâine simbolul luptei noastre. Pentru că nu ne sperie vremea rea şi venirea toamnei. Pentru că suntem hotărâţi să ne atingem scopurile protestelor noastre şi nu ne lăsăm învinşi de scăderea temperaturilor ori  de venirea ploilor. Pentru că am înţeles motivul amânării deciziei comisiei speciale şi a tergiversării problemei Roşiei Montane: politicienii mizează pe oboseala oamenilor, plictiseala de a ieşi la proteste şi piedica reprezentată de vreme. Am mai înţeles de asemenea că indiferent de lucrurile care ne despart şi de diferenţe, acum, mai mult ca niciodată, ne uneşte o cauză comună.  O cauză care a trezit conştiinţa unei generaţii adormite şi care devine, dincolo de protest, o stare de spirit. O normalitate”, se arată într-un comunicat al organizatorilor. 

Potrivit documentului citat, ”Revendicările sibienilor care vor ieşi la protest sunt aceleaşi cu ale tuturor românilor care de patru săptămâni încoace ies în stradă: Respingerea proiectului de lege prin vot la vedere, nu secret. Implicit, interzicerea mineritul pe bază de cianură în România; Respingerea urgentă a acordul de mediu de către Guvern; Răspunderea în faţa legii şi demisia lui Victor Ponta, Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barb şi Gheorghe Duţu , urmată de anchetarea fiecăruia dintre ei;  Înscrierea Roşiei Montane pe lista de aşteptare pentru includerea în patrimoniul UNESCO; Interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul României”. 

Guvernul României a aprobat legea care permite exploatarea la Roşia Montană şi o trimite Parlamentului spre adoptare.

"Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%.

Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană", se arată în comunicatul trimis de Guvernul României.

Interesant este că în “Cele 15 propuneri ale USL pentru guvernare”, la punctul 8, se află chiar “Respingerea proiectului Roşia Montană.

Vă mai recomandăm: 

VIDEO Preoţii au ieşit la protestul la adresa proiectului Roşia Montană, la Sibiu, cântând ”Tu Ardeal, tu Ardeal” şi ”Treceţi batalioane române Carpaţii”

VIDEO FOTO Noi proteste la Sibiu faţă de proiectul Roşia Montană: „Vrem aer şi natură, nu aur şi cianură“

VIDEO FOTO Aproximativ 100 de sibieni au protestat la adresa proiectului Roşia Montană, în Piaţa Mare

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite