Procuror: în cazul accidentului aviatic există suspiciune de „conduită culpabilă” a unor miniştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ancheta in cazul accidentului, transferata la Bucuresti FOTO Mediafax
Ancheta in cazul accidentului, transferata la Bucuresti FOTO Mediafax

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat marţi, la Sibiu, că în cazul accidentului aviatic din munţii Apuseni există suspiciuni de „conduită culpabilă” în cazul mai multor persoane.

Lazăr a spus că prima fază a cercetărilor s-a încheiat, fiind făcută cercetarea la faţa locului şi ridicate toate mijloacele de probă care au fost puse la dispoziţia specialiştilor, pentru examinare. 

„S-au strans de acolo 11 colete cu mijloace materiale de probă şi aş dori să remarc în mod special staţia ELT care a emis semnalul de avertizare după prăbuşire şi aparatul GPS care au fost conservate amândouă şi care urmează să fie supuse unei examinări la nişte laboratoare neutre, laboratoare de specialitate probabil din străinătate”, a spus prim-procurorul Augustin Lazăr. 

Potrivit acestuia, au fost de asemenea audiate victimele, astăzi fiind audiată ultima dintre ele, şi anume copilotul. Prim-procurorul Lazăr spune că se discută de mai multe variante în acest dosar, existând suspiciuni de ”conduite culpabile” din partea mai multor persoane. 

”Există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari şi care ar atrage competenţa procurorului militar. De asemenea există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză din instituţiile centrale ale statului, acele celule de criză au fost coordonate de persoane care au calitatea de ministru şi in final se va da o solutie cu referire la toate aceste persoane. Se pune problema daca este atrasă competenţa Parchetului Curţii Militare de Apel sau competenţa sectţei militare din cadrul Parchetului General. În final va trebui să se dea o soluţie, să se cenzureze conduitele persoanelor care au avut atribuţii în acest domeniu şi să se clarifice dacă ele au fost conforme cu procedurile care au fost ridicate şi depuse la dosar sau au acţionat cu intârziere şi atunci ar exista o anumită culpabilitate pentru anumite persoane”, aspus Augustin Lazăr. 

Acesta a adăugat că ingineri, specialişti în domeniul aviaţiei cercetează cauzele accidentului aviatic din Apuseni, apoi va fi întocmit un raport care va fi prezentat Parchetului. ”Staţia aceea are o antenă care a fost ruptă şi urmează să se clarifice dacă antena a fost ruptă în procesul prăbuşirii sau era defectă anterior, se poate stabili pe baza unei expertize la un laborator”, ma ami spus prim-procurorul. 

Acesta a adăugat că, până acum, au fost audiaţi pompieri, jandarmi, personal silvic, pădurari, localnici şi victimele, urmând a fi audiate mai departe persoanele care au avut atribuţii de serviciu pentru a pregăti avionul de zbor, Romatsa, apoi persoanele care au coordonat în cadrul celulelor din instiţutiile centrale. ”In cel mai bun caz de ordinul lunilor va fi ancheta dar celelalte dosare similare au durat şi de ordinul anilor, depinde cât de complicat a fost.. De regulă depunerea raportului reprezintă o problemă pentru că până nu se clarifică toate aspectele nu se grăbesc inspectorii să formuleze concluzii”, a mai spus Lazăr. 

Pe aceeaşi temă:

Eroii-salvatori din Apuseni, propuşi să fie cetăţeni de onoare ai judeţului Cluj

Gheorghe Giurgiu, Argentin Todea şi Gheorghe Trif, cei trei moţi din judeţul Alba care au ajuns primii la locul accidentului aviatic din Apuseni, vor deveni cetăţeni de onoare ai judeţului Cluj. Proiectul prin care li se acordă acest titlu de cetăţean de onoare al judeţului Cluj este primul pe ordinea de zi de mâine, 30 ianuarie. Cei trei vor primi o plachetă cu însemnele Clujului.

Vă mai recomandăm: 

VIDEO Accident aviatic în Munţii Apuseni. Dorin Ungur, şeful ISU Cluj: Romatsa ne-a dat coordonatele greşite

Raportul Inspectoarutului de Urgenţă Cluj pe 2013 a fost prezentat, joi dimineaţă, de către şeful ISU Cluj, Dorin Ungur. Prezent la conferinţa de presă a fost şi Ioan Rus, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale Cluj. Cei doi au făcut mai multe declaraţii legate de accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa.

Răniţii în accidentul aviatic, vizitaţi la spital de moţii din Horea. Le-au adus şorici, tort de casă şi cărţi de rugăciuni

Doi localnici din comuna Horea care au participat la acţiunile de căutare în urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni i-au vizitat, marţi seară, pe cei patru răniţi internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Cluj-Napoca şi le-au adus şorici, un tort şi cărţi de rugăciuni.

Ofiţerul Aura Ion nu a raportat că pleacă cu avionul: Armata şterge urmele

Ministerul Apărării refuză să răspundă în ce condiţii a plecat sublocotenentul Aura Ion cu avionul care avea să-i aducă moartea. Regulamentele militare interzic părăsirea garnizoanei fără raport scris şi aprobat de superiori.

MĂRTURII Dr. Sorin Ianceu: „Aura era inertă. Nu îşi putea mişca mâinile şi picioarele, ne striga pe nume. Imaginea ei mă afectează cel mai mult” Chirurgul orădean Sorin Ianceu s-a aflat în avionul prăbuşit, săptămâna trecută, în Munţii Apuseni. Când va fi externat, medicul îşi doreşte să meargă la mormintele lui Adrian Iovan şi al Aurei Ion, să se întâlnească cu colegul său dr. Radu Zamfir şi să îi viziteze pe moţii care i-au salvat. Nu exclude, însă, şi posibilitatea de a urca chiar la locul tragediei.

Rezultatele autopsiei pilotului Adrian Iovan şi a studentei, morţi în avionul care a aterizat forţat în Apuseni   Medicul Gheorghe Vieru, şeful IML Alba, a dat publicităţii, în urmă cu scurt timp,  rezultatele autopsiei efectuate la cei doi morţi în accidentul aviatic de la limita judeţului Cluj cu Alba, pilotul Adrian Iovan şi rezidenta.

FOTO VIDEO Reportaj din Apuseni: filmul tragediei aviatice, în care sute de săteni au încercat să-l salveze pe pilotul Adrian Iovan şi pe ceilalţi răniţi
Centrul comunei Horea din judeţul Alba, aflată undeva în creierii munţilor Apuseni, la limita cu Clujul, era înainte de miezul nopţii o „tabără“ unde s-au adunat medici de la SMURD şi de pe ambulanţe, salvamontişti, pompieri, jandarmi, dar şi oameni din satele învecinate ca să îi găsească pe cei şapte pasageri ai avionul căzut în pădure.

Mărturii din avionul groazei. Unul dintre medicii supravieţuitori: „Ne-am prăbuşit, sunt întins pe pământ, abia respir”. Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care pilotul Adrian Iovan a murit, a sunat-o imediat după prăbuşire pe directoarea medicală a Spitalului Elias, Dana Safta, şi i-a transmis starea în care se află.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite