Procesul lui Iohannis cu ANI, suspendat pentru că în cauză s-a început urmărirea penală

Procesul lui Iohannis cu ANI, suspendat pentru că în cauză s-a început urmărirea penală

Klaus Iohannis

Procesul primarului Sibiului cu Agenţia Naţională de Integritate a fost suspendat la Curtea de Apel Alba Iulia, pentru că în cauză a fost începută urmărirea penală de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procesul în care Iohannis a cerut anularea actului administrativ prin care Agenţia Naţională de Integritate l-a acuzat de conflict de interese a fost suspendat miercuri, 19 martie, la Curtea de apel Alba Iulia. 

”Curtea a dispus suspendarea judecării cauzei de contencios administrativ, dosarul Iohannis contra ANI, întrucât s-a început urmărirea penală de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru o infracţiune care ar avea un efect important asupra hotărârii ce urmează să o pronunţe instanţa”, spune Cosmin Muntean, purtător de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia. 

În august anul trecut, ANI l-a acuzat pe Iohannis de conflict de interese, decizia fiind atacată de edil în contencios administrativ şi fiscal, la Curtea de Apel Alba Iulia. ”Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală de către KLAUS-WERNER IOHANNIS (Primarul Municipiului Sibiu), întrucât acesta a semnat, la data de 23 decembrie 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Municipiului Sibiu şi S.C. Tipografia Honterus S.R.L., societate comercială deţinută de Forumul Democrat al Germanilor din România (F.D.G.R.). KLAUS-WERNER IOHANNIS a deţinut funcţia de Preşedinte al F.D.G.R. în perioada 2002 – 2013.

Obiectul contractului semnat cu încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ şi penal de către KLAUS-WERNER IOHANNIS constituie servicii de informare şi publicitate în vederea implementării Proiectului (cod SMIS: 4915) finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Programul Operaţional: Creşterea Competitivităţii Economice 2007 – 2013 (POS CCE), Axa Prioritară 3 „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) pentru sectoarele privat şi public”.
 
De asemenea, KLAUS-WERNER IOHANNIS a aprobat, în perioada ianuarie – iunie 2011, un număr de trei facturi fiscale în vederea efectuării plăţilor către prestator (S.C. Tipografia Honterus S.R.L.). Astfel, KLAUS-WERNER IOHANNIS nu a respectat dispoziţiile art. 75, lit. b) şi f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit cărora „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: […] b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia […] f) o asociaţie sau fundaţie din care fac parte”. Primarul Municipiului Sibiu a încălcat şi dispoziţiile art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit cărora „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material [...] pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.
 
Având în vedere cele de mai sus, s-a dispus sesizarea parchetului cu privire la posibila săvârşire de către KLAUS-WERNER IOHANNIS a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 2531 din Codul Penal al României”, se arată în comunicatul ANI. 
 
Articole pe aceeaşi temă

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările