Preşedinţii României şi Germaniei au preluat patronajul bisericilor fortificate din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronajul Fundaţiei Biserici Fortificate a fost preluat oficial de preşedintele României, Traian Băsescu, şi de cel al Germaniei, Joachim Gauch. În patrimoniul Bisericii Evanghelice C.A. se află peste 200 de lăcaşuri de cult.

Patronajul celor două administraţii prezidenţiale a fost anunţat oficial luni la Sibiu, în cadrul unui eveniment la care au luat parte reprezentanţii bisericii şi ai statului german, dar au lipsit cei ai administraţiei prezidenţiale române. “Preşedinţii nu or să poată aloca bani, dar prin numele lor şi prin poziţia lor ne pot înlesni accesul la personalităţi şi organizaţii care dispun”, a spus Reinhart Guib, episcopul Bisericii Evanghelice C.A. 

La rândul său, Judith Urban, consulul Germaniei la Sibiu, a spus că preluarea unui patronaj în străinătate de către preşedintele Germaniei reprezintă „o mare excepţie” şi că „prin aceasta subliniază în mod deosebit recunoaşterea valorii şi aprecierea pentru aceste valori culturale unice în lume, bisericile fortificate din Transilvania”. 

Biserica Evanghelică C.A. a luat decizia de înfiinţare a Fundaţiei Biserici Fortificate din necesitatea de a avea un organism propriu, cu statut de organizaţie non‐guvernamentală, care să se ocupe de conservarea şi promovarea peisajului cultural al celor peste 200 de biserici şi biserici fortificate, aflate în patrimoniul bisericesc.

“Bisericile şi ansamblurile fortificate reprezintă un patrimoniu cultural european unic datorită diversităţii şi densităţii acestor obiecte de arhitectură, care în marea lor majoritate şi‐au păstrat nealterată forma lor medievală. Edificate de către etnicii germani, sosiţi în secolele XII‐XIV şi XVIII în Transilvania, bisericile fortificate reprezintă un simbol al multiculturalităţii specifice acestei regiuni. Fortificate din raţiuni defensive, monumentele reprezintă astăzi o moştenire comună şi atestă permanenţa legăturilor şi schimburilor culturale dintre regiunile vestice şi estice ale Europei, inclusiv în noul context al unităţii europene”, arată reprezentanţii Bisericii Evanghelice. 

Potrivit acestora, prioritare în ceea ce priveşte reabilitarea sunt bisericile monument UNESCO, 6 la număr, apoi cele de categoria A, cam jumătate din numărul total. 

Vă mai recomandăm: 

Galeş, satul unde roata morii se-nvârteşte de 130 de ani

Trăsăturile satului autentic din Mărginimea Sibiului sunt conservate aproape intacte în localitatea Galeş, aflată la circa 20 de kilometri de Sibiu. O moară de apă funcţionează aici de la 1884, iar obiceiuri unice în ţară se ţin într-o biserică veche de 300 de ani.

GALERIE FOTO De ce iubim Sibiul, oraşul premierelor

Manifestări culturale de renume internaţional, un muzeu în aer liber pe aproape 100 de hectare sau palatul şi colecţiile legendarului baron Samuel von Brukenthal sunt doar câteva dintre atracţiile Sibiului, oraş care în 2007 a fost Capitală Culturală Europeană.

FOTO „All inclusive“ în curtea bunicii din Mărginimea Sibiului

Salba de localităţi pitoreşti din jurul fostei capitale culturale europene, cunoscută sub numele de Mărginimea Sibiului, este zona unde turiştii redescoperă vacanţa în inima naturii şi gustădin bucatele legendare ale oierilor. 

FOTO VIDEO Vacanţă în România.  „Litoralul Ardealului” – legenda Lacului fără fund şi a tinerei care s-ar fi sinucis din iubire şi se odihneşte în subsolul unei case

La circa 20 de kilometri de Sibiu, o salbă de lacuri sărate îi aşteaptă pe turişti în Ocna Sibiului, staţiune cunoscută ca „Litoralul Ardealului”. Tot în judeţul Sibiu, la Bazna, există o adevărată porţie de sănătate cu apă minerală sărată, renumită pentru proprietăţile sale terapeutice. 

VIDEO FOTO Vacanţă de poveste în inima Făgăraşilor. Drumeţie la Bâlea Lac şi Cârţişoara, satul lui Badea Cârţan şi al gangsterului Ironim Budac

Dincolo de vestitul hotel de gheaţă, zona Bâlea-Cârţişoara e plină de legende frumoase, numai bune de povestit în cabană, la o cană de vin fiert. 

VIDEO Secretele bisericilor fortificate săseşti din Sibiu: legenda camerei împăcării de la Biertan şi a pârâului care nu îngheaţă niciodată, de la Cârţa

În tot judeţul Sibiu, biserici fortificate, splendide monumente arhitectonice, atrag an de an mii de turişti din toate colţurile lumii. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite