FOTO VIDEO Preşedintele Iohannis, aplaudat la ieşirea de la slujba oficiată la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis la slujba oficiată la Catedrala Ortodoxă din Sibiu  FOTO Ramona Găină
Klaus Iohannis la slujba oficiată la Catedrala Ortodoxă din Sibiu  FOTO Ramona Găină

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost prezent, duminică, la liturghia oficiată la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Sibiu. Într-un mesaj postat pe pagina lui de Facebook, şeful statului a precizat că, „în calitate de creştin luteran”, a participat doar la prima parte a liturghiei.

UPDATE 12.06 În predica rostită la slujbă, mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, a spus că se simte onorat de prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis la slujba religioasă, dar şi de faptul că acesta şi-a exprimat dorinţa de a participa la ceremonia ortodoxă. Mitropolitul a mai afirmat că şi Patriarhul Daniel îl aşteaptă la Bucureşti, la slujbă. Înaltul prelat a mai spus că preşedintelui i se va oferi un calendar ortodox şi o agendă din partea Mitropoliei Ardealului.

La ieşire, preşedintele a fost apaludat, le-a strâns mâna sibienilor şi le-a urat „la mulţi ani“ şi un an mai bun.

”A fost un moment de mare bucurie pentru mine, am avut ocazia acuma, în prima duminică a anului, să particip la sfânta liturghie împreună cu Înalt Prea Sfinţitul şi cred că este un început bun, vă doresc tuturor La Mulţi Ani, un an binecuvântat, cu sănătate şi bucurie”, a spus Iohannis, la ieşirea din catedrala mitropolitană din Sibiu. 

Apoi, a avut o discuţie du Laurenţiu Streua în reşedinţa mitropolitană, timp de aproximativ 15 minute.

”Dumnezeu ne-a creat o atmosferă minunată aşa că îi mulţumim lui Dumnezeu pentru toate şi îi mulţumim în special domnului preşedinte pentru că  prima duminică din anul acesta a oferit-o catedralei mitropolitane şi nouă, credincioşilor, nouă, celor din Sibiu şi nu numai, pentru că nu suntem numai din Sibiu ci din toată ţara. Tuturor credincioşilor ortodocşi, pentru că cinstea s-a concentrate astăzi aici şi pe urmă se poate concentra şi se va realiza şi în catedrala patriarhală şi în viitoarea biserică catedrală, când va fi, la sfinţirea ei. Să ne ajute Dumnezeu tuturor. Un an nou fericit şi binecuvântat”, a spus Mitropolitul Laurenţiu Streza.   

UPDATE 10.15 Klaus Iohannis a ajuns la ora 10.00 la slujbă. Stă în faţă, în partea dreaptă.

În Catedrala Mitropolitană mai sunt prezenţi Raluca Turcan (deputat), Ilie Mitea (preşdintele Agenţiei Domeniilor Statului), Niolae Neagu (senator), Virgil Popa (viceprimar Sibiu), Astrid Fodor (primar interimar al Sibiului), Ioan Banciu (vicepreşedinte Consiliul Judeţean Sibiu).

Imagini cu preşedintele României, Klaus Iohannis, de la sosirea sa la Catedrala Mitropoltană din Sibiu:

Imagini cu Klaus Iohannis asistând la slujba din Catedrala Ortodoxă din Sibiu

Declaratii Klaus Iohannis la iesirea din catedrala mitropolitană

Declaratii Laurentiu Streza la iesire din catedrala mitropolitană

UPDATE 09.00 În dimineaţa de duminică, preşedintele Iohannis a precizat, pe pagina lui de Facebook, că participă doar la prima parte a liturghiei de la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Sibiu, „în calitate de creştin luteran”.

Citește și: Noduri în papură

„Potrivit pravilelor Bisericii Ortodoxe Române, în calitate de creştin luteran, voi participa numai la prima parte a liturghiei, care se încheie cu citirea Evangheliei. Astfel, voi fi alături de toţi românii ortodocşi care, în primele zile ale anului 2015, se roagă pentru sănătate, înţelepciune şi pace. Pe parcursul mandatului meu, voi fi prezent, periodic, la ceremoniile religioase ale cultelor legal recunoscute din ţara noastră”, se arată în mesajul postat pe profilul lui Klaus Iohannis.

Catedrala Mitropolitană Ortodoxă a fost ridicată la începutul secolului XX, după modelul celebrei Hagia Sofia din Istanbul, la scară redusă. Lăcaşul este şi sediul Arhiepiscopiei Sibiului şi Mitropoliei Ardealului.

Vă mai recomandăm: 

Cei 12 care ştiu toate secretele neamţului Iohannis: „Dumnezeu mişcă inimile. Se simte omul oamenilor”

La Sibiu, apropiaţii noului preşedinte al României au sărbătorit discret, în schimb mii de tineri au ieşit să-i aplaude victoria în stradă. Şi foştii colegi şi profesori de la Cluj sunt astăzi fericiţi, după o campanie electorală cu un rezultat absolut surprinzător.

EXCLUSIV Misterul celor şase case ale lui Klaus Iohannis. Unde sunt şi cât valorează casele candidatului ACL la prezidenţiale

Unul dintre cele mai fierbinţi subiecte ale campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale 2014 sunt cele şase imobile deţinute de Klaus Iohannis şi de soţia sa în municipiul Sibiu. Controversele au fost cu atât mai mari cu cât candidatul ACL la Preşedinţie a fost foarte rezervat în privinţa acestui subiect. Pentru a face lumină în acest caz, jurnaliştii „Adevărul“ au mers pe urmele imobilelor primarului din Sibiu.

EXCLUSIV Klaus Iohannis. Secretele neamţului care vrea să fie preşedintele României

Klaus Werner Iohannis este primul personaj prezentat în detaliu, din seria candidaţilor la preşedinţia României, în cadrul campaniei „Alege preşedintele”, pe care ziarul „Adevărul” o demarează astăzi atât în ediţia tipărită, cât şi în cea online, pe www.adevarul.ro.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite