Povestea primului spital din România: ce rol aveau călugării şi cine coordona activitatea medicală - explicaţia istoricilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incinta azilului si a vechii manastiri - foto razvanpop.ro
Incinta azilului si a vechii manastiri - foto razvanpop.ro

Primul spital din România a fost deschis în Sibiu, pe locul unde astăzi funcţionează un azil de bătrâni, pe actuala stradă a Azilului.

Fosta mânăstire de pe strada Azilului din Sibiu este locul în care a funcţionat, pe vremuri, primul spital de pe actualul teritoriu al României. ”Unii istorici cred că Biserica Azilului ar putea fi chiar prima biserică parohială a Sibiului. Cert este că biserica a existat înaintea celorlalte din jur. Se pare că a fost prima clădire din piatră din zona Oraşului de Jos, la începuturile oraşului nostru. La finalul secolului al XIII-lea, vechea biserică a fost preluată de ordinul Sfântului Spirit, un ordin monahal diferit de ordinele franciscane şi dominicane. Membrii acestuia se aşezau în mijlocul oraşelor, în mijlocul vieţii şi nu la periferia cetăţilor.

Fosta mânăstire este şi astăzi localizată în strada Azilului numãrul 4. În momentul în care a fost pentru prima data atestatã prin serviciile medicale ce le oferea comunităţii, fiind astfel considerată a fi primul spital din Sibiu şi de pe actualul teritoriu al României în 1292, actul remarca existenţa precedentã a acestui lăcaş. Cercetările arheologice au dovedit existenţa atât a unor construcţii de piatră, precum şi de lemn. 

Clădirea spitalului ridică şi astăzi probleme de localizare. Unii arheologi, istorici şi arhitecţi cred că actuala navă este fostul spital amenajat. Alţii consideră că spitalul era o construcţie din lemn ce astăzi este dispărută. Alţii cred în existenţa unei clădiri din piatră şi ea dispărută”, explică istoricul Răzvan Pop, directorul Direcţiei Pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Sibiu. 

Vechiul spital este astăzi azil de bătrâni

Potrivit sursei citate, în 1414 călugãrul Mihail era magisterul spitalului, iar la sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul următorului, mânăstirea va intra în reparaţii.

”Odatã cu implementarea Reformei aceastã mânãstire va fi închisã, dar rolul său medical va fi menţinut.Clădirea a intrat în paragină. Odatã cu revenirea catolicilor în cetate, aceştia îşi vor alege noi locaţii pentru construcţia de mânãstiri, vechile construcţii ale mânăstirilor medievale continuându-şi existenţa laică. Vechea mânãstire a Sfântului Spirit va rămâne în continuare spital, aşa cum este menţionatã în almanahului lui Martin Hochmeister de la sfârşitul secolului al XVIII-lea.

Astăzi vechiul lãcaş monastic îşi menţine rolul său în comunitatea sibiană, fiind un azil de bătrâni. Biserica a rezistat şi ea, fiind transformatã într-o clãdire cu interior baroc, rămânând o biserica parohialã de rit evanghelic apoi începând cu secolul al XXI-lea de rit ortodox. Călugării au stat în clădirea ce se află pe strada Azilului, la parter există şi astăzi o loggie ce aminteşte de momentele medievale ale monumentului”, adaugă istoricul Răzvan Pop. 

Vă mai recomandăm: 

FOTO Doi tineri din Sibiu şi o afacere deşteaptă: vacanţă într-o gospodărie ţărănească, filme în podul şurii, plimbări cu căruţa şi mâncare ca la bunica acasă

Doi tineri din Sibiu vă aşteaptă în weekend, într-o gospodărie ţărănească superbă din Mărginimea Sibiului, cu proiecţii de filme în podul şurii, plimbări cu căruţa, precum şi cu cele mai bune preparate tradiţionale româneşti.

FOTO Vacanţă la Albota, oaza de linişte din inima Făgăraşilor

La aproximativ 60 de kilometri de Sibiu, în inima naturii şi în decorul de poveste al munţilor Făgăraş, un complex turistic dezvoltat de un investitor german vă aşteaptă cu cele mai bune preparate din păstrav, pâine şi deserturi de casă, lacuri de pescuit şi peisaje care îţi taie respiraţia.

Vacanţă de poveste la Răşinari, în satul copilăriei lui Goga şi Cioran

La doar 10 kilometri de Sibiu, un sat românesc autentic, pitoresc şi plin de poveşti frumoase vă aşteaptă să-l descoperiţi în cadrul celei mai frumoase campanii Adevărul, „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă”.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite