Povestea de iubire dintre o româncă şi un francez, care a dus la o superbă afacere în Transilvania. Casa de pe Deal, un business cu puţini bani şi mult suflet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o casă veche din localitatea Saschiz, judeţul Mureş, doi tineri, el francez, ea româncă, au pus pe picioare o mică afacere de familie care îmbină armonios dragostea lor pentru natură, produsele naturale şi agroturismul.

Anca Dalmasso (34 de ani) l-a cunoscut pe Charlie (32 de ani) în 2005, la Sibiu, unde Anca studia turismul iar Charlie, venit în România cu o bursă Erasmus, studia biologia. S-au îndrăgostit şi, cu un an înainte să-şi termin studiile, s-au gândit ce vor face după ce vor absolvi. Anca este de loc din Saschiz, moştenise de la bunici o căsuţă şi ceva teren iar decizia a fost, spune ea, destul de simplă. 

”Ne-am spus că pentru doi tineri la început de drum aici ne-ar fi mai uşor decât în Franţa, plus că eu niciodată nu mi-am imaginat viaţa în altă ţară, nici măcar în alt sat, sunt foarte ataşată de familie şi de casă. Plus că ne-am spus că ar fi mult mai uşor pentru doi tineri care vor să înceapă ceva într-o ţară în care toate sunt de făcut, în Franţa totul era făcut, în România toate erau de făcut. Şi atunci ce puteam să facem mai bine decât agricultură şi turism, exact ce am studiat noi, şi să încercăm cumva să împletim aceste două activităţi”, povesteşte Anca. 

Povestea Casei de pe deal 

Au lucrat doi ani la o fundaţie în Saschiz şi, în 2008, au decis să pornească ceva pe cont propriu. E momentul în care a început practic povestea Casei de pe deal. Primul lor produs au fost murăturile picante, făcute după reţeta mamei Ancăi, murături care îi plăceau foarte mult lui Charlie şi care au prins extrem de bine în rândul clienţilor. Încurajaţi de reacţii, au făcut pasul mai departe şi şi-au deschis un mic atelier autorizat sanitar veterinar în care, pe lângă murături, au început să facă zacuscă şi gemuri de toate felurile, doar cu ingrediente locale. 

casa de pe deal saschiz foto arhiva personala anca dalmasso

Aici, pregătesc în fiecare an gem de rabarbăr, de căpşuni cu rabarbăr, căpşuni cu mentă, nuci verzi, peltea de coacăze negre, zacuscă şi murături picante, dulceaţă din coajă de pepene, gem de coarne, dulceaţă de ardei iute, gem de prune cu rom şi scorţişoară, gem de prune cu nucă, gem de măceşe sau de gutui. Iar specialitatea casei este dulceaţa de lapte, pregătită după o reţetă din nordul Franţei şi dezvoltată ulterior în patru sortimente, cu baton de vanilie, cu cafea, cu migdale şi cu sare de mare. Din murăturile lor a gustat în 2010, la un eveniment, însuşi prinţul Charles al Marii Britanii, un mare iubitor şi promotor al Transilvaniei. ”Prinţul Charles e unul din cei mai buni prieteni ai micilor producători din Târnava Mare, şi unul din cei mai buni ambasadori pe care i-am fi putut avea vreodată”, spune Anca. 

casa de pe deal saschiz foto arhiva personala anca dalmasso

În 2010 s-au şi căsătorit, iar ceremonia a fost oficiată atât de primarul din Saschiz cât şi de edilul din satul din Franţa de unde este originar Charlie. Şi, în acelaşi an, au fost primii producători din zonă care şi-au deschis un magazin online. 

Gazde pentru turişti din toată lumea

În paralel cu agricultura şi micul atelier de conserve tradiţionale au încercat să integreze în proiect şi partea de agroturism, şi aşa au ajuns la Casa de pe deal turişti din toată lumea pentru care organizează degustări şi cărora le povestesc cum şi-au gândit şi dezvoltat proiectul. ”Acum suntem în faza în care lucrăm cu mai multe agenţii de turism care în drumul lor cu turiştii spre Sighişoara sau spre Braşov fac o oprire la Casa de pe Deal ca să deguste din produsele locale”, povesteşte Anca. De anul trecut, în curtea casei au construit şi un spaţiu special amenajat în acest scop, clădire botezată ”casa de turtă dulce”.  

La Casa de pe deal au ajuns turişti din Hong Kong, Australia, America, Anglia, Franţa, Germania sau Austria, foarte mulţi români, în special din Bucureşti, dar şi foarte mulţi cicloturişti. ”Am şi depus un proiect acum doi ani cu fonduri europene şi avem biciclete de închiriat, e un proiect care se dezvoltă foarte bine în zonă, în Târnava Mare există deja 100 de kilometri de traseu pentru cicloturişti care leagă satele între ele şi merge de la Viscri la Sighişoara. 

image

Când turiştii ajung aici primul lucru e mirarea, faptul că suntem o familie mixtă, prima întrebare pentru români e ce face Charlie în România. Turiştii străini apreciază cel mai tare simplitatea şi stilul ăsta de viaţă pe care noi ne-am încăpăţânat să-l ducem mai departe, să ai propria gospodărie, să faci diverse produse la tine în gospodărie, pur şi simplu autentic, nimic nu e forţat la noi, nici plantele nu cresc forţat şi nici noi nu ne forţăm să fim altfel decât ceea ce suntem”, spune Anca. Pe lângă turişti, vin foarte mulţi oameni care vor să facă proiecte asemănătoare cu al lor, şi cărora le povestesc cu drag de fiecare dată cum au ajuns aici. 

Camere de oaspeţi pentru cei care vor să redescopere viaţa la ţară

Anca şi Charlie lucrează acum la ultima parte a proiectului, câteva camere de oaspeţi pentru cei care vor să petreacă la ei câteva zile. Primele două vor fi inaugurate anul acesta în luna iunie şi alte două, anul viitor. 

casa de pe deal saschiz foto ramona gaina

”Acolo o să ne oprim, pentru că noi niciodată nu ne-am dorit să fim mari şi asta a fost o provocare, pentru că în timp ajung tot mai mulţi oameni să audă de tine şi cererea la produse creşte şi atunci e absolut o provocare să rămâi mic, şi noi nu vrem să stricăm relaţia asta directă pe care o avem cu oamenii, dacă vin aici eu am nevoie de timp să înţeleagă ce facem, să vorbim cu ei, să le spunem despre istoria locului, despre povestea noastră, e unul dintre aspectele cele mai importante”, spune Anca. Iar pentru Charlie intenţionează să realizeze, cu fonduri europene, un atelier meşteşugăresc, dar tot ceva de dimensiuni reduse care să poată fi introdus şi în circuitul turistic. 

Despre România, cu bune şi rele

În poarta Casei de pe deal sunt prinse trei steaguri, al României, al Franţei şi cel al Uniunii Europene. Trei câini, patru pisici şi foarte mult suflet completeză povestea Ancăi şi a lui Charlie, iar pe prispa de lemn, mângâiată de razele soarelui, Anca are sentimentul celei mai frumoase împliniri. Cu bune şi rele, România e o ţară pe care n-ar schimba-o cu nimic. 

casa de pe deal saschiz foto ramona gaina

”La nivel de mic antreprenor lucrurile sunt mai complicate decât ar trebui să fie, şi mă gândesc aici la partea de legislaţie, de birocraţie, de finanţări, acolo cred că este loc de mai bine. Există şi părţi bune în România, oamenii pur şi simplu, felul în care trăim poate să fie un mare avantaj, noi avem ceea ce mulţi au pierdut din vestul Europei şi trebuie să fim atenţi să nu le repetăm greşelile, avem natura, avem arhitectura, avem peisaj, avem biodiversitate, avem o moştenire culturală, gastronomicdă, avem un potenţial imens din multe puncte de vedere”, încheie Anca. 

Vă mai recomandăm: 

Mobila pictată în Sibiu care a cucerit clienţi din toată lumea: transformă o casă banală într-un adevărat muzeu

Într-un atelier din localitatea Cisnădioara, judeţul Sibiu, Mircea Ungurean (50 de ani), inginer de profesie, şi iubita lui, pictoriţa Oana Cerbu (34 de ani), au pus pe picioare o afacere de familie cu piese splendide de mobilier, pictate manual, care au cucerit clienţi din toată lumea.

Eroii de lângă noi: lecţia de viaţă a unui tânăr cu piciorul retezat care se pregăteşte pentru Jocurile Olimpice

În 2005, lui Mihăiţă Papară (36 de ani) i-a fost pur şi simplu retezat piciorul stâng, de la nivelul coapsei, într-un cumplit accident de circulaţie. Astăzi, pentru cei care-l cunosc şi pentru mulţi oameni din lumea întreagă, Mihăiţă este un adevărat erou. Şi-a învins handicapul şi se pregăteşte de participarea la Jocurile Olimpice.

Povestea lui Dinică, legendarul milionar din satul cu cei mai bogaţi oieri din România. Bun prieten cu Nicu Ceauşescu, casa lui a fost decor de film

Se spune că primul milionar al Sibiului, în anii de dinainte de Revoluţie, ar fi fost un bărbat din Poiana Sibiului, posesor al mai multor torcătorii de lână şi bun prieten cu Nicu Ceauşescu.

  

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite