Povestea fabuloasă a lui Dinică, poienarul milionar prieten cu Nicu Ceauşescu

Povestea fabuloasă a lui Dinică, poienarul milionar prieten cu Nicu Ceauşescu

Dinica si una din casele sale - Foto Ramona Găină

O adevărată legendă printre localnicii din Poiana Sibiului, comuna celor mai bogaţi oieri din România, Dinică a avut, pe lângă situaţia materială de invidiat, şi prieteni celebri.

 
Dinică e o legendă şi astăzi în Poiana, chiar dacă au trecut aproape 10 ani de la moartea lui. Paradoxal pentru vestita comună a oierilor, Dinică nu şi-a făcut însă averea fabuloasă din oierit. 
 
„El practic nu prea a fost cioban, oi o fi avut dar mai mult tatăl lui s-a ocupat de asta. Bunicul lui a fost în America, şi prin 1970 s-a întors de acolo cu 3 maşini. Au avut torcătorie de lână, cu aia s-a câştigat. Era lână multă, erau 7 sau 8 torcătorii şi toate funcţionau în permanenţă”, povesteşte Ilie Dăncilă, actualul primar al localităţii. 
 
Casa lui Dinică, locaţie de film. Avea bar personal şi prieteni celebri
 
În anii de dinainte de Revoluţie, dar şi imediat după 1990 Dinică, avea cele mai răsărite case din Poiana Sibiului. De altfel, una din ele a fost şi locaţie de film, pelicula „Întoarcerea la dragostea dintâi” fiind filmată, în mare parte, la Poiana Sibiului. 
 
Şi-a mai construit apoi încă o casă, vizavi, unde avea un bar uriaş, proprietate personală, unde era servită toată lumea. Avea tot felul de băuturi, ţigări, whisky la 5 litri, raritate în acele vremuri, şi era deosebit de ospitalier cu cei care îi treceau pragul. Printre ei, îşi amintesc localnicii, avocata Paula Iacob, prietenă de familie, Ludovic Spiess sau Adrian Păunescu, dar şi Nicu Ceauşescu, care a venit la Dinică inclusiv după Revoluţie, după ce a ieşit din închisoare. 
 
Bogat şi fălos, Dinică nu s-a sfiit niciodată să-şi arate averea. Tot el a avut primele maşini de lux din Poiana, primul televizor color din comună sau primul video. 
 
A murit la vânătoare
 
Oficial, a avut 2 neveste şi un singur copil. „Neoficial nu mai ştie nimeni, i-a plăcut întotdeauna viaţa”, povestesc zâmbind localnicii. A murit în 1995, în timpul unei partide de vânătoare, una din marile sale pasiuni. 
 
Avea probleme cu inima, însă ziua frumoasă, de primăvară, nu avea să prevestească nici pe departe nenorocirea. Le-a spus prietenilor cu care ieşise să vâneze că nu se simte bine, s-a aşezat lângă un pom şi acolo a murit. Avea în jur de 60 de ani. L-au condus, pe ultimul drum, sute de oameni, într-o înmormântare cum nu s-a mai văzut la Poiana. Îşi doarme somnul de veci în cimitirul din sat, iar pe crucea de marmură, alături de numele din buletin, Maniţiu Constantin, este trecut şi cel sub care l-a cunoscut toată lumea, respectiv Dinică. 
 
Vă mai recomandăm: 
 
 
Odinioară comunitate mare, Sădinca, sat aflat la aproximativ 40 de kilometri de Sibiu, mai numără acum doar 7 gospodării.
 
 
Penitenciarul de la Dumbrăveni, judeţul Sibiu, a rămas în istorie ca locul unde a fost închisă timp de câteva luni, în perioada interbelică, Ana Pauker, fost ministru de externe şi viceprim-ministru. Supranumită „Stalin cu fustă“ al României, Pauker a avut parte de un regim privilegiat.
 
 
Staţiunea cunoscută drept „litoralul Ardealului” era extrem de apreciată şi în anii comunismului. Broşurile turistice ale vremii încearcă să-i atragă pe turişti atât cu tratamentele renumite de la Ocna cât şi cu ofertele de cazare şi de petrecere a timpului liber.
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările