O româncă angajează medici din ţara noastră în spitalele franţuzeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Varvara, în vârstă de 38 de ani, a reuşit să pună pe picioare în Franţa o firmă care recrutează exclusiv medici români pentru spitale, policlinici şi cabinete de medicină de familie. În această săptămână, a căutat personal medical românesc la cea de-a șasea ediție a târgului internațional de joburi în domeniul sanitar ”Cariere în alb” desfășurat la Sibiu.

Până în urmă cu 4 ani, viaţa Mariei Varvara se împărţea între familia de acasă şi familia extinsă, de la şcoala din satul natal. 18 ani, doamna învăţătoare le-a predat cu drag copiilor de acasă, din Oglinzi, judeţul Neamţ, din Pipirig sau din Răuceşti, fără să bănuiască măcar unde o va purta viaţa.

În paralel a făcut, din pasiune, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, facultatea de psihologie şi un master în psihologie organizaţională. În 2008, soţul ei, Leonard, acum în vârstă de 44 de ani, lăcătuş de meserie, a obţinut un contract pe perioadă nedeterminată în Franţa. Un an mai târziu, l-a urmat împreună cu cele două fete, Alice şi Beatrice, în localitatea Cholet din nord-vestul Franţei.

5.000 de euro lunar, profit de început

I-a luat un an să poată să-şi echivaleze studiile din România şi să devină psiholog recunoscut de către Ministerul Sănătăţii din Franţa, după care un anunţ găsit întâmplător i-a schimbat viaţa.

A urmat două luni un curs de „creare de intreprindere” şi după alte două, cu studiu de piaţă şi plan de afaceri, în octombrie 2011 şi-a deschis în Franţa propria firmă de recrutare de specialişti români pentru spitale, farmacii, policlinici şi cabinete de medicină de familie din ţara de adopţie.

A început cu o policlinică, unde au ajuns prin intermediul ei câţiva medici români. „Doar în policlinică au solicitat 7-8 medici români, a urmat apoi o primărie din apropiere, m-a contactat domnul primar pentru medic de familie, iar de la dânsul, fiind mulţumit de colaborarea noastră, m-a recomadat şi altor comune, şi am mai primit cereri”, povesteşte Maria Varvara.



Lucrează de acasă, merge la spitale, clinici, unori încheie contracte pe e-mail, şi îşi ţine singură contabilitatea. Deşi greu de crezut poate, cursurile urmate la facultate, în România, au ajutat-o foarte mult, iar profitul lunar, fiind la început, este undeva la 5.000 de euro. Iar banii pentru servicii îi ia întotdeuna de la angajatori, niciodată de la medicii cărora le intermediază contractele. 

Despre susţinere şi respect

Ţara de adopţie i-a oferit femeii posibilităţi de dezvoltare pe care în România nu le-ar fi avut niciodată. Statul francez îi sprijină pe tinerii întreprinzători aflaţi la început de drum, asemeneni ei. Timp de 3 ani, nu plătesc impozit pe profit, iar timp de 1 an sunt scutiţi de plata cotizaţiilor sociale, care în Franţa sunt foarte mari.

Dincolo de asta, a întâlnit oameni corecţi, alte mentalităţi şi alt mod de comportament, de la vânzătoarea din magazin, extrem de amabilă şi răbdătoare, până la medicul care te primeşte zâmbind. „Medicul îţi strânge mâna, te pofteşte să te aşezi, nu te simţi agresat de atitudinea ostilă a medicilor noştri, eşti respectat, valorizat ca om simplu, nu contează de unde vii, păstrează o atitudine corectă, indiferent ce stereotipuri au despre români”, povestește femeia.

”Copiii prind rădăcini acolo”

Fetele Mariei Varvara sunt eleve la o şcoală din Franţa, iar anul trecut Alice a avut cea mai mare medie din clasă. „Copiii prind rădăcini acolo, au apărut prietenii, apare prima iubire”, spune femeia, zâmbind. Strânge în suflet dorul de casă, şi niciodată nu uită de unde a plecat. „Când vin acasă, la Oglinzi, simt cum bate inima cu putere, am o emoţie extraordinară, nici nu mai văd gropile de pe străzi sau oamenii amărâţi şi stresaţi”, spune Maria Varvara.

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite