Minunata poveste de Crăciun scrisă de şase români. Au venit tocmai din Norvegia cu daruri pentru cele cinci fete recuperate de tatăl lor din orfelinat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anton Barbu (dreapta) "liderul" românilor veniţi la Sibiu tocmai din Norvegia
Anton Barbu (dreapta) "liderul" românilor veniţi la Sibiu tocmai din Norvegia

Un grup de români cu suflet mare, stabiliţi în Norvegia, au bătut mii de kilometri pentru a le face o bucurie de Crăciun lui Gheorghe Teglaş din Ighişu Nou, tatăl care îşi creşte singur cele cinci copile, şi fetelor sale. Foarte mulţi oameni sensibilizaţi de povestea prezentantă de cotidianul "Adevărul" le-au sărit, de asemenea, în ajutor.

La intrarea casei din Ighişu Nou a lui Gheorghe Teglaş e agitaţie mare. Din poarta mică, cinci perechi de ochi de copii frumoşi, tata şi bunica privesc nedumeriţi spre microbuzele mari, cu numere norvegiene, care ocupa mai bine de jumătate din strada îngustă care duce spre casa lor. Din ele, şase oameni frumoşi, cu tot sufletul oglindit în priviri, descarcă o cutie după alta, plase, alimente, hainuţe, încălţări, jucării, cărţi, un calculator. Bunica fetelor are lacrimi în ochi, Gheorghe se uită şi parcă nu-i vine a crede. 

Minunile din pragul Crăciunului

După ce „Adevărul“ i-a publicat povestea, zeci de oameni cu inimă mare i-au trecut pragul. A primit foarte multe pachete, dar şi bani pe care îi strânge acum cu speranţa că el şi fetele lui vor putea avea într-o zi o căsuţă a lor. Anton Ionuţ Barbu, Tony cum îl ştiu toţi cei apropiaţi, are 36 de ani împliniţi chiar în ziua în care a ajuns, alături de prietenii lui, în casa din Ighişu Nou. Tony este managerul unei firme de transport norvegiene cu angajaţi exclusiv români din Oslo, iar cei care îl însoţesc sunt colegii de serviciu şi prietenii lui. Au citit povestea fetelor de la Ighiş şi, fără nimic planificat, în doar două zile s-au mobilizat exemplar. Au anunţat pe pagina de facebook a firmei că vor să ajute şi mulţi români stabiliţi în Norvegia, din Bergen, Oslo şi Haugesund, le-au sărit imediat în ajutor. Au umplut două microbuze mari cu de toate, şi au bătut câteva mii de kilometri pentru a aduce zâmbete în familii nevoiaşe din toată ţara. 

”De mici am învăţat să fim buni cu cei de lângă noi şi am învăţat să dăruim din puţinul nostru celor care nu au”, rezumă scurt Adrian Oancea (33 de ani) povestea uneia din cele mai frumoase experienţe din viaţa sa. 

ighisu nou continuare 1

Pe masa mică, din camera în care stau împreună Gheorghe Teglaş şi cele cinci fete ale sale, nu mai ai loc să pui mai nimic. Fetele împart prăjiuri de casă, făcute de bunica, îmbrăţişări şi cele mai frumoase zâmbete. Tată al unei fetiţe, Tony zâmbeşte, într-o fericire simplă, fără cuvinte. ”Mi-am făcut cel mai frumos cadou de ziua mea. Un cadou mai frumos ca zâmbetul unui copil fericit nici nu puteam primi”, spune Tony. 

Cea mai frumoasă fotografie de Crăciun: Daniela şi ursuleţul de pluş

Bunica fetelor are în ochi cele mai frumoase lacrimi de bucurie, iar Ana Maria, Georgiana, Denisa, Gabriela şi Daniela nici nu ştiu în ce pachet să se uite mai întâi. Daniela, mezina familiei, ia în braţe un teanc de cărţi şi începe să le răsfoiască una câte una, fericită. Pentru ea, vizitatorii cu suflet mare au pregătit şi un cadou special, un urs mare, alb, de pluş. Noul membru al familiei primeşte imediat o jumătate de canapea şi cea mai frumoasă îmbrăţişare a Danielei.

”Pentru mine a fost ceva frumos, e un sentiment pe care nu l-am mai trăit până acum, am văzut o bucurie extraordinară”, spune Lacme Menan (31 de ani), cea de care Daniela aproape că nu se mai dezlipeşte. 

ighisu nou continuare 1

Natalia Semina (28 de ani) face, cu telefonul mobil, foarte multe fotografii. Toate sunt urcate imediat pe pagina de facebook a firmei, pentru a împărţi bucuria cu toţi românii cu suflet, stabiliţi în Norvegia, care au făcut donaţii. ”Tony a dat apă la o moară imensă, care va porni foarte multe lucruri. Am făcut poze pentru că vreau să vadă toată lumea care ne-a ajutat bucuria copiilor, ştiu că vor fi toţi foarte fericiţi”, spune, zâmbind. Cu sufletele prinse în cele mai frumoase zâmbete, fetele de la Ighiş cântă, pentru oaspeţii lor, o colindă. 

Cadouri din suflet pentru zeci de copii fericiţi

În urma lor, la Ighişu Nou, rămâne o casă plină de fericire şi lumină. Iar oamenii nu se opresc aici. Următorul drum este la Agnita, în casa celor doi bunici care cresc împreună, dintr-o pensie de boală de puţin peste 400 de lei, doi nepoţi, fraţi gemeni, pe care părinţii i-au abandonat. Copiii primesc un calculator, haine, încălţăminte şi alimente iar bunica lor are lacrimi de bucurie în ochi. ”A fost un sentiment foarte plăcut, mie îmi place să le fac o bucurie copiilor fără posibilităţi, mă bucur că le pot ura sărbători fericite”, spune Dragoş Popa (22 de ani), unul din românii veniţi din Norvegia. 

image

Cadouri din partea lor primeşte şi Andrei Ivănescu, liceeanul cu bursă de merit crescut de bunică, după ce tatăl l-a părăsit şi mama lui a murit de cancer. La Andrei au ajung duminică pachete cu alimente şi un calculator. Jucării, încălţări şi alimente sunt pregătite şi pentru Moş Nicolae Căian, bunicul din satul Ţeline care creşte singur 3 nepoţele, iar pachete vor ajunge de asemenea şi la mai multe familii nevoiaşe din localitatea sibiană Răşinari. O mamă care creşte singură 7 copii, din localitatea sibiană Săcădate, a avut şi ea parte de un Crăciun nesperat de frumos, iar pachete din donaţiile strânse de românii din Norvegia au ajuns şi la alte familii din mai multe oraşe din ţară. La finalul unei zile cu mii de kilometri parcurşi, Ionel Popa (50 de ani) era, alături de colegii şi prietenii săi, un om extrem de fericit. ”A fost un sentiment nemaiîntâlnit, mi-au dat lacrimile, acest exemplu ar trebui să-l ia şi alte persoane”, spune bărbatul. 

Fetele de la Ighiş au nevoie de o casă nouă

Gheorghe Teglaş a primit până acum acasă, doar din donaţii, aproximativ 7.000 de lei. Bărbatul adună bănuţii cu grijă şi cu cea mai frumoasă speranţă, aceea că le va putea oferi fetelor lui o casă adevărată. A şi găsit una de vânzare în sat, care costă 14.000 de euro, şi speră din inimă că, şi de această dată, Dumnezeu şi oamenii buni vor face minuni pentru fetele lui. Din donaţii mici, puţin cu puţin, oamenii cu suflet mare îl pot ajuta pe Gheorghe să cumpere pentru fetele lui o casă adevărată.

Dacă doriţi să-i sprijiniţi puteţi dona bani în următorul cont, deschis la Raiffeisen Bank Mediaş pe numele lui Gheorghe Teglaş: RO02 RZBR 0000 0600 1453 9687.

Fetele de la Ighisu Nou le colinda romanilor veniti din Norvegia cu daruri

 

O poveste emoţionantă

Gheorghe Teglaş îşi creşte singur cele cinci fete, pe care mama lor le-a lăsat într-un centru de plasament: Ana Maria (14 ani, elevă în clasa a VII-a), Georgiana Maria (15 ani, clasa a VII-a), Denisa Alexandra (11 ani, clasa a V-a), Gabriela Gheorghina (12 ani, clasa a VI-a) şi mezina, Daniela Cristina (8 ani, clasa I). Bărbatul a lucrat cioban la oi, şi-a vizitat fetele cât de des a putut şi le-a luat acasă în vacanţe, şi a muncit pentru a aduna ceva bani pentru a face, pentru el şi fete, o casă nouă. N-a mai rezistat însă departe de fete şi, cu puţinii bani strânşi, s-a întors acasă în luna iunie iar a doua zi şi-a luat fetele lângă el. Toţi şase impart o camera în casa bunicii paterne, iar veniturile constau în alocaţiile fetelor, pensia bunicii şi ce câştigă tatăl muncind cu ziua, prin sat.  

Povestea întreagă o puteţi citi AICI.

Vă mai recomandăm: 

Povestea celei mai frumoase locuinţe de saşi din Sibiu - Casa Baronului. Cum a reînviat o profesoară de română tradiţiile şi deliciile culinare ale saşilor

Aurelia Rusu (68 de ani), fostă profesoară de limba română, acum pensionată, a amenajat într-o veche casă săsească din localitatea Bazna un mini-muzeu splendid cu obiecte vechi săseşti, şi a publicat de asemenea o carte cu reţete tradiţionale ale saşilor.

Satul unde nu s-a mai născut nimeni de 27 de ani. Povestea celor 12 oameni care mai trăiesc în Gherdeal: „Saşii au plecat în Germania, românii – sub brazi“

Ultima nuntă în satul sibian Gherdeal a avut loc în 1987, iar ultimul copil s-a născut aici în 1988. Din comunitatea înfloritoare de altădată, care număra 300 de suflete de români şi de saşi, acum au mai rămas doar 12 locuitori, şi toţi trecuţi de 50 de ani. Amintirile lor au rămas închise în cutii cu fotografii alb-negru.

Calfa călătoare care s-a îndrăgostit de România şi a rămas aici: un german cucerit de plaiurile noastre şi-a făcut un atelier de dogărie în satul sibian Richiş

Germanul Christian Rummel (30 de ani) s-a mutat în România în 2010, după ce a ajuns pentru prima dată aici în 2007, în cadrul unui program pentru calfele călătoare. Cucerit de farmecul tradiţiilor locale, şi-a întemeiat o familie şi trăieşte în satul sibian Richiş, unde a repornit atelierul de dogărie.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite