Miliarde de lei cheltuiţi pentru prinderea gupării sibianului Horaţiu Potra, eliberată de magistraţii Curţii de Apel Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrătorii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog Alba susţin că pentru arestarea lui Horaţiu Potra şi a camarazilor săi, statul român a cheltuit sume fantastice, de ordinul miliardelor de lei vechi. Nici costurile şi nici pericolul social, despre care vorbesc anchetatorii, nu i-au determinat pe magistraţi să îi cerceteze în stare de arest.



Luni de zile, lucrătorii de la Crimă Organizată au strâns dovezi care să fie concludente pentru judecători, în cazul grupării formate în jurul legionarului Horaţiu Potra. „E nevoie de monitorizare îndelungă. La astfel de cazuri, poliţia, jandarmeria, au consumat resurse fantastice pentru filaje, supraveghere, percheziţii, transportul lor, încarcerare. Nu am făcut un calcul niciodată, dar consturile sunt de ordinul miliardelor de lei vechi pe un caz de acest gen. Gândiţi-vă că doar la percheziţie participă 200 de poliţişti şi jandarmi cu 30-50 de maşini. Gândiţi-vă la carburant, factorul uman”, spune Traian Berbeceanu, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog Alba.

I-a aşteptat cu glonţ pe ţeavă

Anchetatorii susţin că  membrii grupării prezintă pericol social, mai ales dacă judecăm după arsenalul descoperit la domiciliul capului acestei reţele, Horaţiu Potra. La percheziţii, în locuinţa acestuia a fost găsit un revolver care avea inclusiv glonţ pe ţeavă şi încărcător. Multe gloanţe erau dintre cele cu vârful retezat, folosite, spun anchetatorii, de asasini pentru că atunci când intră în corp, glonţul de împărăştie, e foarte periculos şi afectează mai multe organe interne. „Când am intrat în locuinţa acestuia, a avut  la îndemână revolverul şi în timp ce era imobilizat a încercat să ajungă la o borsetă unde avea încă două arme”, spune Traian Berbeceanu.


Principii paramilitare


Pe perioada anchetei, s-a descoperit că liderul acestei gupări îşi antrena camarazii în zone din apropiere de Sibiu şi Mediaş, în păduri. Aici se efectuau trageri, lupte corp la corp, şi tehnici de supravieţuire. Anchetatorii susţin că toate probele strânse îi determină să considere că gruparea funcţiona după principii paramilitare. Tot aceştia afirmă că arsenalul de arme de foc, muniţia, ar fi putut fi folosite de o celula teroristă, la un act terorist. În plus, la domiciliul capului reţelei au fost identificate discuri, dischete şi chiar un volum cu indicaţii şi scheme precise referitoare la modul în care poate fi aruncată în aer o maşină, o clădire sau o şosea, inclusiv cu cantitatea de explozibil necesară penru fiecare caz în parte.

E frustrant pentru poliţişti


Toată munca anchetatorilor, de luni de zile, a fost recompensată de magistraţii Curţii de Apel Alba cu înlocuirea măsurii arestării preventive de 29 de zile, date de Tribunalul Sibiu, cu cea de cercetare în stare de libertate, sub control judiciar. Decizia Curţii este definitivă.  Ce înseamnă acest lucru pentru oamenii legii care au lucrat la dosar? „ Nu comentăm decizia instanţei. Noi relatăm doar starea de fapt. Dar simţim o frustrare. Vă citesc dintr-un mesaj primit de la un coleg, imediat după aflarea deciziei instranţei: Exact chestiile astea mă deranjează, mai mult ca orice lipsuri materiale. Mâine murim pentru 16 mililoane pe lună şi, culmea, asta nu foloseşte nimănui”, mărturiseşte Traian Berbeceanu, şeful Brigăzii Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog Alba.


Membrii grupării anihilate, la sfârşitul săptămânii trecute, la Mediaş, sunt acuzaţi de trafic de droguri de risc şi contrabandă şi deţinere de arme de foc.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite