Mii de sibieni au asistat la slujba Învierii în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de persoane au participat al slujba de Inviere la biserica din Bezded FOTO Ramona Găină
Mii de persoane au participat al slujba de Inviere la biserica din Bezded FOTO Ramona Găină

La fel ca şi în anii trecuţi, aproximativ 6.000 de persoane au asistat în acest an la slujba de Înviere oficiată la biserica din Bezded, în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului.

La fel ca şi în anii trecuţi, slujba s-a ţinut în aer liber şi a atras mii de credincioşi, foarte mulţi dintre ei tineri. La miezul nopţii, au luat lumină şi au cântat, în cor, "Hristos a înviat din morţi/Cu moartea pe moarte călcând/Şi celor din morminte/Viaţă dăruindu-le". 

Biserica din Bezded este monument istoric şi datează din 1759. Originară din zona Sălajului, a fost prima, dintre cele trei biserici aflate în colecţia muzeului, transferată în Muzeul ASTRA. La mijlocul secolului al XVIII-lea Biserica Ortodoxă din Transilvania, parte a Imperiul Habsburgic, mare putere catolică, se afla, încă, într-o semilegalitate impusă de autorităţile catolice, românilor ‘’neuniţi’’ (cum apar adesea numiţi în documentele vremii cei care refuzaseră unirea cu biserica romano-catolică) fiindu-le refuzată construcţia de lăcaşe de cult de mari dimensiuni, din piatră sau alte materiale solide. Astfel se explică larga raspândire a bisericilor de lemn, lemnul constituind materia primă aflată cea mai la îndemână, asemănătoare cu arhitectura caselor tradiţionale din Maramureş, nu întâmplător biserica aflându-se, în muzeu, în apropierea unui complex arhitectonic de pe Valea Cosăului, tocmai pentru a ilustra faptul că arhitectura  religioasă din zonă şi-a găsit inspiraţia în cea a casei tradiţionale. 

Vă mai recomandăm: 

Cosmina, fetiţa care sparge lemne, are grijă de fraţii ei şi îşi face temele la lumânare. Mai are 5 fraţi şi n-au avut niciodată jucării

Într-un sat uitat de lume din judeţul Sibiu, şase copii frumoşi duc zi de zi o luptă chinuitoare pentru supravieţuire. Asta nu-i împiedică să-şi vadă de şcoală şi să viseze la un viitor mai bun.

Dragoste de mamă: îşi creşte singură cei nouă copii într-o casă improvizată în şcoală. „Un cartof dacă-l am, îl pun pe blat şi îl mâncăm toţi. Şi tot nu-i las!”

Lenuţa Podariu, o femeie în vârstă de 47 de ani dintr-un cătun uitat de lume din Sibiu, creşte singură nouă copii. Nu se plânge, însă, şi spune că nu şi-ar da copiii pentru nimic în lume.

Povestea fraţilor abandonaţi la orfelinat şi crescuţi de un cuplu de bunici: „Tot ce am avut mai bun în casă a fost pentru ei“

Soţii Victoria şi Eugen Groza din Mediaş, judeţul Sibiu, au luat în plasament în urmă cu 14 ani doi fraţi abandonaţi şi i-au crescut cu toată iubirea şi atenţia de care s-ar fi putut bucura dacă ar fi fost copiii lor naturali. Cei doi fraţi, Sebi şi Alexandra, mărturisesc cu emoţie că nici nu-şi puteau dori o familie mai frumoasă.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite