Micul geniu IT care i-a uimit pe elveţieni: „Ştiu toate codurile pe de rost“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petru Rogojanu, un copil de 12 ani din Sibiu, a absolvit cu succes două cursuri de IT, pentru adulţi, ale unei instituţii elveţiene, unul de web designer şi unul de web programator. Petru poate fi angajat în orice moment pe aceste poziţii, iar în 2012, a devenit cel mai tânăr web designer din România.

În sala de curs de la Swiss WebAcademy din Sibiu, Petru Rogojanu (12 ani) butonează atent un laptop. Pare un copil obişnuit fermecat de un joc, însă în lumea specialiştilor IT, Petru este un exemplu. La vârsta la care copiii sunt pasionaţi doar de jocuri, Petru a reuşit performanţe greu de obţinut chiar şi de un adult. La 12 ani, Petru este cel mai tânăr web designer şi web programator din ţară, atestat de o universitate din Elveţia. Acum, copilul, elev în clasa a VII-a la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal“ din Sibiu, urmează un curs de web expert, la care pot ajunge doar cei mai buni.

„Ştiu toate codurile pe de rost“

Petru Rogojanu i-a uimit pe specialiştii în informatică din întreaga lume, dar este extrem de modest. Cu inocenţa specifică vârstei, povesteşte zâmbind că, pentru el, totul e ca o joacă.

„Am 12 ani, iar din clasa I, de când am avut primul calculator, m-am jucat tot timpul pe el şi mi-a plăcut. După aceea, din clasa a III-a, m-am dus să fac cursuri la Palatul Copiilor, unde, după doi ani, nu am mai avut ce învăţa, aşa că am venit aici, la SwissWeb Academy. E ca o joacă, ştiu toate codurile alea pe de rost şi nu mai trebuie să mă uit niciunde să le recitesc. E destul de simplu pentru mine. E frumos, pentru că înveţi lucruri noi şi poţi să faci tot timpul lucruri noi din imaginaţia ta. Poţi să faci ce vrei tu cu acele coduri după ce le ştii“, spune Petru.

Anul acesta, la începutul lunii octombrie, Petru Rogojanu a fost voluntar la Congresul Cybersecurity în România, organizat de Swiss

WebAcademy şi susţinut de Uniunea Naţională a Telecomunicaţiilor de la ONU, Geneva. Daniela Chrzanovski (53 de ani), directoarea Swiss WebAcademy, este foarte mândră de performanţele micului student.

„ONU Geneva a avut, de altfel, şi un mare expert IT în domeniul securităţii informatice ca delegat. Petru a fost voluntar la acest congres, ne-a ajutat la organizare, la pregătire, a făcut şi el primirea oaspeţilor, au participat 25 de ţări. Bineînţeles că a fost remarcat imediat de oaspeţii noştri din străinătate, care ne-au întrebat mai multe despre el, şi când le-am povestit, au hotărât să îi acorde o diplomă de excelenţă care i-a fost înmânată chiar de reprezentanta ONU“, explică Daniela Chrzanovski. Petru a primit diploma de excelenţă de la Rosheen Awotar-Mauree, înalta reprezentantă a ONU.

Ambiţia şi dorinţa de a cunoaşte

În clasa a III-a, Petru a decis să meargă la cursurile de informatică organizate la Palatul Copiilor din Sibiu, unde a lucrat cu profesoara Doina Solomon. A învăţat programele uzuale pe calculator, iar la sfârşitul clasei a IV-a şi-a dat seama că nu prea mai putea face nimic în grupele de la Palatul Copiilor. Mama lui, Oana Rogojanu (41 de ani), a fost cea care l-a sprijinit în dorinţa lui de a învăţa mai mult. 

petru rogojan

„A vrut ceva mai mult, încet-încet a intrat online pe jocurile de calculator şi am descoperit Swiss WebAcademy. Oferta de pe site era nemaipomenit de atractivă şi ne-am sfătuit, apoi am hotărât să-l înscriem la cursul de web designer“, povesteşte Oana Rogojanu. Când a ajuns la Swiss WebAcademy, în 2011, cei de aici l-au privit cu scepticism pe băieţelul care avea atunci doar 9 ani. Asta pentru că nu mai avuseseră niciodată cursanţi copii, iar modulele de pregătire erau destinate exclusiv adulţilor, media de vârstă fiind de 25 de ani. 

Directoarea instituţiei îşi aminteşte perfect acel moment: „În martie 2011, Petru a venit însoţit de mama sa cu intenţia de a se înscrie la cursul de web designer de la Swiss WebAcademy, curs de şase luni. Aceste cursuri le erau adresate doar persoanelor adulte, tineri în ani terminali de liceu, studenţi, absolvenţi de facultate care doreau să-şi schimbe profesia. Evident că am refuzat înscrierea pentru că nu am avut experienţă de lucru cu copiii şi ne era teamă că nu o să se descurce“. 

Petru a fost foarte dezamăgit când i s-a spus că nu poate fi acceptat, dar pasiunea şi dorinţa de învăţa i se citeau pe faţă. „Petru mi-a spus: «Acum vreau să învăţ!». Mama lui a înţeles îndoielile mele şi, în acelaşi timp, îl cunoştea foarte bine pe Petru. L-a susţinut să atingă un anumit nivel de competenţă la Palatul Copiilor şi avea nevoie să înveţe mai mult pentru că voia să continue să acumuleze în ceea ce a început să se pregătească“, mai spune Daniela Chrzanovski. 

A doua încercare şi prima reuşită

În luna iunie 2011, Oana Rogojanu a venit cu o nouă propunere: să se înscrie şi ea, alături de Petru, la cursul de web designer, să îl şi susţină, ea având o facultate tehnică. „Este foarte important ca cel care urmează un curs la noi să aibă o sensibilitate pe partea tehnică, o sensibilitate în tehnologii, să poată face faţă la ceea ce va învăţa. Atunci, ne-am hotărât să-l luăm pe Petru în grupa de adulţi şi am convenit cu mama lui că va rămâne atâta timp cât va reuşi să urmeze acest curs“, mai explică Daniela Chrzanovski.

Astfel, Petru a urmat timp de şase luni cursul de web designer, iar la final, a pregătit primul său proiect: site-ul Palatului Copiilor din Sibiu, care a devenit, de altfel, şi site-ul oficial al instituţiei. 

Examenele la Swiss WebAcademy se susţin mai întâi cu o comisie alcătuită din profesori români, iar apoi, prin Skype, cu o comisie din Elveţia, de la Haute École d’Ingénieurs din Neuchâtel, universitatea care atestă certificatele eliberate de Swiss WebAcademy. 

„Ne aflam într-o situaţie total diferită faţă de anii precedenţi, şi anume în colaborarea noastră cu Haute École d’Ingénieurs din Elveţia, această universitate care a adus expertiză pentru cursurile noastre, aveam pentru prima dată un copil care urma să susţină un examen pentru obţinerea atestatului elveţian pentru meseria de web designer. Bineînţeles că partenerii elveţieni au rămas deosebit de surprinşi de performanţa lui Petru de a termina cursul de web designer şi au rămas şi mai surprinşi când a susţinut examenul şi a obţinut această atestare“, mai spune Daniela Chrzanovski. 

Elveţienii au fost foarte deschişi şi nu au ţinut cont de vârsta lui Petru, ci de nivelul de competenţe. „Petru a devenit în 2012, la numai 10 ani, cel mai tânăr web designer din România“, confirmă Daniela Chrzanovski. 

Va echivala un an universitar

După ce a absolvit cursul de web designer, Petru nu s-a oprit aici şi s-a înscris şi la al doilea curs, acela de web programator. După patru luni, avea să obţină şi cel de-al doilea atestat, de asemenea, din partea Haute École d’Ingénieurs. Proiectul lui, un site în limba germană pentru Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal“ din Sibiu, al cărui elev este, a fost considerat cel mai bun.

Site-ul a presupus programare de baze de date, dincolo de prezentarea propriu-zisă a Colegiului. „De data aceasta, i-a uimit pe profesorii elveţieni, pentru că, într-ade¬văr, atinsese o performanţă fără precedent, cel puţin în lumea lor. Petru a reuşit, faţă de colegii lui, să fie cel mai bun. A avut cel mai bun proiect şi a fost cel mai tânăr web programator atestat de elveţieni“, afirmă Daniela Chrzanovski, directoarea Swiss WebAcademy. 

De aici până la următoarea provocare profesională nu a mai fost decât un pas. Swiss WebAcademy organizează şi cursuri de şase luni de web expert, o grupă în care doar cei mai buni pot să acceadă. Deşi academia a format peste 150 de web designeri în ultimii doi ani, acum doar cinci persoane pot să urmeze cursul de web expert şi Petru este unul dintre ei. Pe 5 decembrie, Petru va începe cursurile de web expert.

Printre elite

„La cursul de web expert intră într-o lume de un nivel mult mai sus în domeniul IT, ceea ce va învăţa aici este ceea ce se cere la firmele mari de software, unde se lucrează pe platforme de lucru, pe proiecte de dezvoltare web mult mai complexe. Petru este un copil deosebit de harnic, organizat, care ştie exact ce vrea şi când vrea, face totul să obţină“, spune Daniela Chrzanovski, care crede că aceasta este sursa succesului lui. Şi apoi, adaugă Daniela Chrzanovski, contează foarte şi susţinerea mamei sale, care a făcut totul ca această pasiune a lui să aibă un cadru în care să se manifeste. „Este foarte important de menţionat faptul că nivelul lui de competenţe din acest moment face din el o persoană perfect angajabilă. Dacă un angajator nu ar ţine cont de vârstă, l-ar chema mâine să-l angajeze“, adaugă Daniela Chrzanovski.

image

Oana Rogojanu, mama lui Petru, şi Daniela Chrzanovski, directoarea Swiss WebAcademy Sibiu

Cele două atestate obţinute de Petru, cel de web designer şi cel de web programator, cumulează deja 44 de credite ECTS (European Credit Transfer System), credite universitare recunoscute de Haute École d’Ingénieurs, iar absolvirea cursului de web expert poate să îi mai aducă încă 22 de credite ECTS. 60 de credite ECTS înseamnă un an universitar, iar acestea pot fi recunoscute de orice universitate din sistemul Bologna. Cu alte cuvinte, Petru va putea, când va ajunge să fie student, să folosească aceste credite pentru a intra direct în anul al II-lea de studii, de exemplu. 

Curiozitatea, cel mai mare avantaj

 Marius Amza (28 de ani) este profesorul lui Petru la Swiss WebAcademy şi a devenit unul dintre cei mai buni prieteni ai băiatului. Extrem de mândru de elevul lui, Amza spune că principalul atu al lui Petru este curiozitatea. 

„Cu Petru am lucrat destul de bine, pentru că este foarte curios. Întotdeauna întreabă la cursuri absolut orice, vede câte o chestie nouă, tot timpul întreabă cum se face. La curs, de multe ori, el era cel care venea cu iniţiativa să facem diverse lucruri sau să ne îndreptăm într-o anumită direcţie cu aplicaţiile, chiar mult mai mult decât ceilalţi colegi mai mari, care, într-un fel, nu erau atât de curioşi ca să găsească sau să rezolve tot felul de lucruri“, spune Marius Amza. Profesorul subliniază că este foarte important ca studenţii să lucreze mult acasă pentru că şi materia este multă şi sunt foarte multe tehnologii care se învaţă. 

„Petru încerca întotdeauna să combine tot felul de lucruri, să vadă dacă iese ceva, acesta cred că a fost atuul cel mai mare: că a fost curios să caute, să înveţe, să facă exerciţii, tot felul de lucruri mărunte care practic îi dezvoltau destul de mult cunoştinţele. Web designul nu este ca muzica sau ca dansul, să spui că eşti născut cu ele, ci pur şi simplu trebuie să le înveţi, să ai exerciţiu, multe lucruri vin din experienţă, experien- ţa vine din muncă. Nu e o chestie cu care te-ai născut, e ceva ce dobândeşti şi dobândeşti prin muncă“, afirmă Marius Amza. 

Prima tabletă la opt ani

Cel mai mare dintr-o familie cu trei copii, Petru a fost pasionat de calculatoare de mic, iar la 8 ani avea deja prima tabletă. 

„Eu am fost pregătită în domeniul tehnic, sunt fizician. Am descoperit destul de târziu calculatorul, la sfârşitul facultăţii. Soţul meu este jurist, a descoperit şi mai greu calculatorul, însă îl foloseşte din plin acum. Petru a crescut cu un calculator în casă, a avut foarte devreme prima tabletă la îndemână şi i-a plăcut foarte mult. Am avut avantajul că Petru vorbea germană foarte bine de micuţ şi toate jocurile erau cumpărate de undeva din Germania, aveau un program foarte bun educaţional atunci nemţii. În clasa I a avut primul calculator la îndemână“, povesteşte Oana Rogojanu (41 de ani), mama lui Petru. 

image

Pasionat de sport şi de lectură

Dincolo de pasiunea pentru calculatoare, Petru este un copil obişnuit, citeşte cu plăcere, face înot de la o vârstă foarte mică, merge la teatru, se joacă împreună cu fraţii lui. 

„Niciodată pe niciunul dintre copiii mei nu l-am lăsat la after school. Ne-am străduit şi eu, şi soţul meu să le oferim copiilor confortul ca după şcoală, după grădiniţă să fie acasă, să aibă jucăriile lor, să aibă timpul lor după şcoală în care să se relaxeze şi să fie în lumea lor cu ce doresc ei“, spune Oana Rogojanu. 

Petru, elev acum la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal“, una din şcolile de elită ale Sibiului, este un coleg-model şi un copil extrem de prietenos. În clasa a III-a a câştigat diploma pentru cel mai prietenos coleg. 

Viitorul, spune Oana Rogojanu, se vede acasă, în România. „Suntem oameni care nu aşteptăm să plecăm din ţară, fiindcă din când în când facem asta, în vacanţe, nu este o prioritate în niciun caz pentru niciunul dintre noi să plecăm din ţară. Îmi doresc pentru el să fie sănătos, să fie fericit, să aibă aripi la fel de lungi cât se poate de mult în viaţa asta şi să fie la fel de prietenos şi de pozitiv cu oamenii din jur“, adaugă Oana Rogojanu. 

Ce este Swiss WebAcademy

Swiss WebAcademy (SWA) este un centru de training şi servicii în domeniul internetului având ca garanţie a calităţii expertiza elveţiană a Haute École d’Ingénieurs din Neuchâtel. Prin formările sale complete de lungă durată, SWA propune persoanelor motivate şi pasionate de web oportunitatea de a deveni web designer, web programator şi – celor mai perseverenţi – web expert. Formările intensive ale SWA permit iniţierea rapidă în programe, platforme şi limbaje de programare foarte cerute pe piaţă, precum AutoCad şi 3D StudioMax (pentru proiectare digitală), Photoshop şi CorelDraw (pentru design digital), Java şi C++ (pentru programare de aplicaţii). În plus, prin sistemul de videoconferinţă (Skype şi Teamviewer), SWA a format la distanţă, online, o serie de cursanţi din Italia, Belgia, Olanda, dar şi în numeroase judeţe din România (Galaţi, Cluj, Maramureş, Buzău, Bacău, Arad, Timiş).

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite