Meniul de nuntă săsească de la Saschiz, delicatesele de care se îndrăgostesc sute de turişti străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În localitatea Saschiz din judeţul Mureş, la sărbătorile mari, dar şi la cererea turiştilor, bucătăresele satului pregătesc şi-acum un meniu vechi de sute de ani, servit odinioară la toate nunţile săseşti şi la marile sărbători religioase.

Dacă ajungeţi la Saschiz, vorbiţi în prealabil cu gazdele dumneavoastră şi rugaţi-le să vă întâmpine cu meniul vechi al nunţilor săseşti. O să vă îndrăgostiţi cu siguranţă nu doar de delicatesele pregătite după reţete de sute de ani, ci şi de poveştile din spatele lor. 

Daniela Dobrescu are 56 de ani şi este una din cele mai renumite bucătărese din Saschiz. Nu e sărbătoare mare la care care să nu gătească alături de alte femei din sat, merge când este solicitată şi găteşte şi la pensiunile din zonă iar în familia ei, cu origini săseşti, mesele tradiţionale de sărbători sunt o adevărată poveste. 

În urmă cu mai bine de 30 de ani, când s-a căsătorit, soacra ei a învăţat-o meniul de nuntă săsească, reţete vechi moştenite în familie din generaţie în generaţie. ”De când eram copil ţin minte meniul de nuntă, acum se mai face la evenimente şi la pensiunile din zonă, la cerere. Pe lângă nunţi, unde era obligatoriu, la saşi se pregătea meniul ăsta şi de Paşti, de Crăciun, la botezuri, la toate sărbătorile mari”, explică Daniela Dobrescu. 

Meniul are doar trei feluri de mâncare, supă, fel de bază şi desert, şi inedite sunt sosul de la felul de bază, cu stafide, strugurei şi gem de măceşe, şi lichiul, prăjitura tradiţională a saşilor. 

image

Supa – reţeta pentru 6 persoane

Aveţi nevoie de o găină de curte, 4 litri de apă, o farfurie de morcovi, două farfurii de pătrunjel, o ţelină mică, ceapă, boabe de piper şi sare. Carnea se fierbe bine apoi se pune zarzavatul care se lasă doar o jumătate de oră ”pe ceas”, după care se pun tăieţeii, obligatoriu de casă. Reţeta pentru tăieţei este 1 ou la 100 de grame de făină, iar pentru 6 persoane se fac tăieţei din 3 ouă. 

Felul de bază – reţeta pentru 6 persoane

Carnea fiartă în supă se serveşte cu o garnitură de orez şi un sos cu stafide, strugurei şi gem de măceşe. 

Garnitura – 6 linguri de orez se călesc cu un pic de ceapă tăiată mărunt, se pune orezul şi o cantitate triplă de apă, un pic de piper şi se fierbe astfel încât orezul să rămână tare. Se adaugă puţină supă în care a fost fiartă carnea. 

Sosul - 3 linguri de făină se ”sting” cu puţin ulei pe foc. Se fierb 100 de grame de stafide în 50 de mililitri de vin, 200 de mililitri de apă şi 2 linguri de zahăr. Cu această compoziţie se ”stinge” făina, apoi se adaugă, după gust, gem de strugurei amestecat cu gem de măceşe. 

Lichiul 

Aveţi nevoie de 1 kilogram de făină, 3-4 ouă, 150 de grame de margarină, unt, 150 de grame de zahăr, puţină sare, 50 de grame de drojdie, 200 de mililitri de lapte pentru frământat, coajă de lamâie şi vanilie. Pentru compoziţia care se aşează deasupra aveţi nevoie de 1 litru de lapte, 4-5 linguri de griş, zahăr şi vanilie. 

Grişul se fierbe în lapte, se adaugă vanilie şi puţin zahăr şi se lasă la răcit. Se frământă apoi aluatul, se lasă la dospit după care se porţionează în 4. Fiecare bucată de aluat se întinde într-o tavă 30/40, deasupra se pune compoziţia cu griş, cam 1 centimetru grosime, şi o glazură cu smântână şi gălbenuş de ouă. Se lasă la copt până când partea de deasupra capătă o uşoară culoare maronie. Se adaugă zahăr pudră deasupra doar când se serveşte, altfel se topeşte. 

Vă mai recomandăm: 

  

Cum preparăm supa de cartofi cu tarhon, deliciul tradiţional săsesc. Ingredientele-minune care nu trebuie să lipsească

Nelipsită din meniurile restaurantelor cu specific săsesc, supa de cartofi cu tarhon este uşor de preparat şi are o savoare deosebită.

Cum facem cea mai bună ciulama de pui cu ciuperci. Reţeta delicioasă a lui Bogdan Roman, sibianul care a făcut senzaţie la Masterchef

Dacă vreţi să pregătiţi rapid un prânz delicios în familie, ciulamaua de pui cu ciuperci poate fi o alegere excelentă. Asezonată cu mămăliguţă caldă, va fi cu siguranţă apreciată de toţi cei care se aşează în jurul mesei.

Cum facem cele mai bune gogoşi de casă. Cât timp trebuie frământat aluatul - reţeta care te face să-ţi lase gura apă

Secretul celor mai bune gogoşi de casă, spun gospodinele, nu stă doar în ingredinte, ci mai ales în timpul cât este frământat aluatul. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite