Masa de Paşte cu puţine calorii. Bucate recomandate de Bogdan Roman, sibianul care a făcut senzaţie la Masterchef

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Masa de Paşte poate păstra tradiţia şi fără să aibă miile de calorii specifice ospăţurilor copioase de sărbători. Cotletul de miel cu legume verzi şi sos Madeira, supa-cremă de praz cu gust de miel sau checul aperitiv pot fi o alternativă nu doar gustoasă ci şi avantajoasă pentru cei care ţin chiar şi de sărbători la siluetă.

Bogdan Roman, sibianul care a făcut senzaţie la Masterchef, spune că preparatele tradiţionale, foarte bogate în calorii, pot fi înlocuite cu unele la fel de delicioase, dar mult mai avantajoase pentru siluetă. Două dintre reţetele oferite de Bogdan au la bază carnea de miel, pentru a păstra tradiţia sărbătorii pascale. 

Cotletul de miel cu legume verzi şi sos Madeira

Pentru o porţie avem nevoie de un cotlet cu 3 coaste, sare, piper, ulei de porumb, broccoli, fasole verde şi sparanghel. La sos avem nevoie de 30 de grame de unt, 100 de mililitri de vin de Madeira (sau un alt vin "licoros" cum este, de exemplu, Lacrima lui Ovidiu), ceapă albă şi 300 de mililitri de supă de vită.

Se curăţă foarte bine coastele, apoi cotletul se unge cu ulei de porumb, sare şi puţin piper. Cotletul se pune în tigaie încinsă şi se întoarce pe toate părţile până se rumeneşte. Când s-a rumenit se pune în tavă la cuptorul încins la 220 de grade, şi se lasă 10-15 minute, în funcţie de grosimea cotletului şi de cât de bine făcut vrem să fie - 10 minute pentru cei care îl preferă în sânge, 15 minute pentru cei care îl mănâncă bine făcut. După ce e gata, se lasă 5 minute acoperit cu folie de aluminiu. Pentru servire se taie în felii.

Legumele se opăresc în apă fiartă, broccoli 2 minute, fasolea verde 4 minute, iar sparanghelul 1 minut cel subţire şi 2 minute cel gros. După ce s-au fiert se pun în apă rece, preferabil cu gheaţă. Înainte de servire, se pun într-o tigaie legumele, 3-4 linguri de apă, ulei de măsline, sare şi piper, şi se lasă un minut, până când dau în clocot. 

La sosul de Madeira ceapa tocată mărunt se căleşte în 15 grame de unt, până devine sticloasă, apoi se adaugă vinul şi se fierbe până scade sub jumătate. Se adaugă supa de vită şi se fierbe până când scade cam două treimi. Se adaugă restul de unt, se opreşte focul iar dacă sosul este prea gros se adaugă puţină apă rece.

Supa cremă de praz cu gust de miel 

Avem nevoie de oase de miel, 4 cepe, 2 morcovi, 2 bucăţi de praz gros, 50 de grame de unt, 100 de mililitri de vin alb dulce, sare, piper, 2 cartofi, 200 de mililitri de smântână pentru gătit şi un pahar de lapte. Se pun la fiert oasele de miel cu morcovii, 2 cepe, un sfert de ţelină şi apă cât să fie acoperite. Se fierb două ore până când scade foarte mult apa, apoi supa se strecoară.

image

Bogdan Roman, sibianul care a facut senzatie la Masterchef

Separat, într-o cratiţă, se topeşte untul, se căleşte o ceapă tocată mărunt împreună cu prazul, se adaugă vinul iar când vinul cade la jumătate se adaugă un litru de apă plus supa strecurată anterior. Se pun restul legumelor, cele nefierte, tăiate cuburi mari, iar în momentul în care cartofii sunt faorte bine fieţi se pasează cu blenderul, se adaugă smântâna şi se pune înapoi la fiert, la foc mic, până capătă consistenţa de supă-cremă. Dacă se îngroaşă prea tare se poate subţia cu lapte. Se serveşte fierbine cu crutoane.   

Chec aperitiv

Avem nevoie de 300 de grame de şuncă, 300 de grame de caşcaval, 2 ardei roşii mari, 300 de grame de ciuperci, 8 linguri de făină, 8 ouă, 2 plicuri de praf de copt, sare, piper, 200 de grame de măsline fără sâmburi. 

Caşcavalul şi şunca se taie cubuleţe. Ciupercile se taie în sferturi şi se pun în tigaie cu puţin unt şi un pic de ulei. După ce s-au înmuiat se lasă la scurs şi apoi le amestecăm cu şunca, caşcavalul, măsinele, ardeiul tăiat cubuleţe, gălbenuşurile de ou, sare şi piper. Făina se amestecă cu praful de copt iar albuşurile se bat spumă cu un praf de sare. Spuma de albuşuri se amestecă cu ingredientele tocate, şi se adaugă uşor făina, amestecând de jos în sus.

image

Chec aperitiv - Foto Arhiva Personala Bogdan Roman

Se pune într-o tavă de chec sau cozonac, unsă cu unt şi tapetată cu făină sau griş. Compoziţia trebuie să ocupe cam trei sferturi din tavă ca şi înălţime. Se lasă la cuptorul încălzit la 180-200 de grade aproximativ 40 de minute. Se testează cu scobitoarea dacă e copt şi dacă nu e se mai lasă încă 5-10 minute. După ce se scoate din cuptor se lasă 10 minute să se răcească în tavă, după care îl scoatem din tavă şi îl mai lăsăm alte 10 minute înainte să-l tăiem. 

Sarailie

Delicioasele prăjituri se prepară din 400 de grame de foi de plăcintă, 300 de grame de nucă, 100 de grame de unt, 300 de grame de zahăr, 400 de mililitri de apă, un baton de scorţişoară şi 2 linguriţe de scorţişoară măcinată. Se întinde o foaie de plăcintă, se unge cu unt, apoi a doua foaie, unsă se asemenea cu unt, apoi a treia foaie, peste care se presară nucă măcinată amestecată cu scorşişoară, în strat subţire, cât să acopere foaia. Se rulează şi se aşează într-o tavă unsă cu unt, iar operaţiunea se repetă până se termină foile. După ce au fost aşezate în tavă rulourile se taie perpendicular cu un cuţit foarte bine ascuţit. Se pun în cuptorul încins la 180-200 de grade şi se lasă 30-40 de minute, până când se rumenesc.

image

Sarailie - Foto arhiva personala Bogdan Roman

Separat se face siropul, se pune apa la fiert cu zahăr şi batoanele de scorţişoară. După ce dă în clocot se lasă 3-4 minute să fiarbă. După ce prăjitura este scoasă din cuptor se toarnă deasupra siropul fierbinte şi se lasă să se răcească. Se servesc reci de la frigider. 

Vă mai recomandăm: 

Cele mai bune mâncăruri din bucătăria tradiţională ţigănească. Cum se prepară Şah Hai Mas-ul, puiul pe sârma la Lulica, bândăreţul sau săviacul

Mâncărurile tradiţionale ale romilor sunt simplu de făcut, foarte săţioase şi, spun cei care le-au testat, extrem de savuroase. Şah Hai Mas-ul, puiul pe sâr a la Lulica, bândăreţul sau săviacul sunt preparate uşor de făcut de către orice gospodină.

Istoria controversată a salamului de Sibiu. De ce costa cât 24 de kilograme de zahăr şi cum a salvat Nicu Ceauşescu producţia salamului „de lux” de la Mediaş

Vestitul salam de Sibiu era considerat, în comunism, unul dintre produsele de lux din România. Producţia mergea în cea mai mare parte la export. „Adevărul“ vă spune povestea gustosului salam.

Secretele brânzei de Sibiu. Cum se păstrează preparatul unic în România şi cum o deosebim de falsurile de pe piaţă

Vestită nu doar în ţară ci şi în afara graniţelor ei, telemeaua de Sibiu se face şi acum după reţete vechi, transmise în familiile de oieri din generaţie în generaţie. Gustul deosebit depinde de mai mulţi factori, de la compoziţia păşunilor unde sunt duse oile până la modul de preparare şi păstrare.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite