Mărturiile lui Victor Spirescu după ce a rămas fără job în Anglia din cauza tabloidelor: „Am ales eu să plec, nu am fost dat afară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Victorie“ de prestigiu a jurnaliştilor britanici. După ce au băgat spaima în cititori că „hoardele de români“ îi vor cotropi, ziariştii au reuşit să îl lase fără serviciu şi pe singurul român care a mers la muncă în Insulă pe 1 ianuarie 2014.

Ediţia electronică a ziarului „The Times“ a anunţat joi că a fost concediat de la spălătoria auto unde se angajase. Potrivit publicaţiei, şeful său a fost nemulţumit de faptul că vorbea frecvent la telefon în timpul serviciului. La opt zile după ce a fost aşteptat la aeroport de zeci de jurnalişti şi chiar de parlamentari britanici, Victor Spirescu a devenit şomer care îşi caută loc de muncă. 

Plecarea românului de la spălătorie vine însă după ce tabloidul britanic „The Sun“ a trimis reporteri la Bucureşti şi a publicat un material amplu în care românul era acuzat de violenţă de o fostă iubită din Bucureşti. Femeia le-ar fi declarat jurnaliştilor englezi că acesta a lovit-o şi a trântit-o la pământ, într-un parc, după care a lovit-o în mod repetat. Ea a mai afirmat că Spirescu a ameninţat-o că o va arunca într-un lac. Tânăra a declarat că s-a despărţit de Spirescu pentru că acesta nu a reuşit să-şi găsească un loc de muncă. „Nu a fost violent cu mine înainte, dar în ultimele două luni nu înţelegea că trebuie să facă ceva cu viaţa lui“, a declarat ea pentru „The Sun“. 

Tânăra a deschis de altfel şi o acţiune în instanţă, pentru lovire şi alte violenţe, la Judecătoria Sectorului 3, în ianuarie 2011. Instanţa l-a condamnat atunci pe Spirescu la 35 de zile de închisoare cu suspendare şi la plata a 1.950,78 de lei despăgubiri civile către Spitalul Colţea şi 3.000 de lei, daune morale către fosta prietenă, plus cheltuielile de judecată. Termenul de încercare stabilit de instanţă la pedeapsa cu suspendare a fost de 2 ani şi 35 de zile şi a expirat, pedeapsa fiind considerată executată, astfel că, în prezent, Spirescu este „curat“ din punct de vedere penal.

„Nu am fost dat afară. Am plecat eu“

Alte acuzaţii în presa britanică vizau posibilul consum de droguri al tânărului de 30 de ani. Contactat de „Adevărul“, Victor are însă o altă versiune: „Eu sunt gata să fac orice fel de test, dacă nu mă credeţi! Nu sunt un consumator de droguri iar fata aceea a luat bani de la tabloide şi le-a spus tot ce au vrut să audă. Nu am fost dat afară, pur şi simplu am plecat eu, pentru că a fost o presiune prea mare pe mine. Şeful meu a venit astăzi la mine şi mi-a spus că el nu vrea să aibă probleme, după ce a citit ce s-a scris în ziare. Lui nu i-a plăcut mediatizarea asta şi, pentru că şi ceilalţi colegi ai mei ar fi avut de suferit, am ales eu să plec. Nu am fost dat afară! Eu nu sunt un om violent, nu mi-am bătut prietena, stau cu ea de doi ani şi puteţi să o întrebaţi şi pe ea, o să vă confirme că nu sunt o fire violentă şi nici nu consum droguri. O voi da în judecată pe fosta mea prietenă şi ziarele care m-au urmărit şi m-au defăimat“, a declarat Victor Spirescu, pentru „Adevărul“. 

„Are trei joburi, să aleagă din ele“

Deşi acum toată lumea se aşteaptă ca Victor să se întoarcă în România, Cătălina Curcean, actuala iubită a lui Victor, spune că acesta vrea să rămână în Anglia şi că a asigurat-o că are deja oferte pentru un job. „Victor vrea să rămână acolo, să meargă la lucru. A găsit trei locuri de muncă, să aleagă. Am vorbit aseară şi mi-a spus că are trei joburi, să aleagă din ele“, a declarat Cătălina, pentru „Adevărul“. Aceasta susţine că habar nu are ce s-a întâmplat cu fosta lui prietenă şi e convinsă că acuzaţiile nu sunt adevărate. Cu ea, spune Cătălina, nu a fost niciodată violent. „Nu ştiu nimic, dar pe mine nu m-a bătut, a vrut cineva să-i facă rău sau ceva“, mai spune fata. 

image

Catalina Curcean, iubita lui Victor Spirescu

Mai mult, Cătălina spune că vrea să plece şi ea în Anglia, dacă Victor îi va găsi de lucru. „El când a plecat mi-a zis, «Tu, Cătă, dacă pot să te duc şi pe tine, te duc». Dacă îmi găseşte, sunt hotărâtă, da (să plece, n.r.). Faci, nu contează, orice, ţara ne sileşte pentru că e săracă, oamenii sunt nevoiţi din cauza banilor să-şi caute de lucru afară“, adaugă fata. 

„Victor e un băiat isteţ, ştie să facă orice“

Victor a plecat în Anglia alături de un prieten bun din Pelişor, pentru familia căruia a lucrat ca cioban. Băiatul avea la rândul lui alţi prieteni în Anglia, care le-au găsit de lucru la spălătoria unde au mers amândoi. „A stat din septembrie şi până prin februarie, martie, la oi l-am avut. A făcut de toate, îi plăcea să facă de toate. La bază nu are nicio meserie dar îi fuge mintea, e isteţ, ştie să facă orice lucru, dacă îl vede o dată, a doua oară îl face“, a declarat, pentru „Adevărul“, Ovidiu Holerga, unchiul lui Iulian Bărbat, prietenul cu care a plecat Victor în Anglia. 

image

Satul Pelişor, unde locuieşte Victor Spirescu, în România

Şi oamenii din Pelişor vorbesc frumos de el, ba mai mult, acum speră că, odată ce satul lor a ajuns celebru în toată Europa, mediatizarea să aducă străini la Pelişor, care să-i angajeze. „E un băiat necăjit, şi-a cumpărat aici o căsuţă şi vrea să şi-o repare omul“, este de părere Toma Florea (50 de ani), un localnic din Pelişor. Primarul comunei Bârghiş, de care ţine satul, Gheorghe Mândreanu, spune însă că şansele să vină investitori în zonă sunt minime, „dacă există vreo atracţie sau ceva de interes au avut 25 de ani timp să vină“. 

 „Îi voi scrie premierului Cameron“

Concedierea lui Victor Spirescu a stârnit valuri de nemulţumire în rândul europarlamentarilor români. Cel mai vocal este Petru Luhan, care a anunţat că îi va scrie premierului David Cameron şi va înştiinţa Bruxellesul cu privire la aceste acţiuni îndreptate împotriva românilor. „Toate autorităţile , de la cel mai mic nivel până la premierul Cameron, trebuie stopeze denigrarea românilor care plătesc taxe în mod legal în Marea Britanie“, a declarat europarlamentarul PDL Petru Luhan. Nici europarlamentarul Cristian Preda nu vede cu ochii buni decizia englezilor de a-l concedia pe Spirescu. „Sună foarte straniu. Este contra logicii şi a bunului simţ. Este ceva necurat la mijloc pentru că îţi doreşti să ai angajaţi cunoscuţi, cu care să-ţi faci publicitate. Faptul că sunt politicieni isterici, dincolo de raţiune, nu trebuie să conteze pentru angajator“, a declarat Preda. (Mădălina Mihalache)

Materiale pe aceeaşi temă:

Cum a decurs prima zi de muncă a singurului român care „a invadat” Marea Britanie. „Daily Mail” i-a făcut o vizită

Jurnaliştii tabloidului britanic „The Daily Mail” i-au făcut o vizită lui Victor Spirescu, în prima sa zi de muncă. Tânărul nu a stat însă prea mult timp la discuţii şi le-a menţionat ziariştilor că este foarte ocupat.

Adevărul din spatele poveştii lui „Victor cuceritorul”

După ce presa tabloidă britanică a anunţat timp de aproape un an de zile o invazie româno-bulgară pentru prima zi a anului, subiectul a luat o turnură aparent comică. Invadatorii nu au pus piciorul pe Insulă, în schimb reporterii şi-au concentrat atenţia asupra unei singure persoane: românul Victor Spirescu, singurul „invadator” venit pe aeroportul Luton, de lângă Londra, pentru a profita încă din prima zi de liberalizarea pieţei muncii.

EXCLUSIV Acasă la Victor Spirescu, singurul român care a invadat Marea Britanie. „Am venit să muncesc, nu să vă fur!“

Victor Spirescu (30 de ani), devenit vedetă în presa din Marea Britanie, la 1 ianuarie, şi prezentat drept unul dintre invadatorii din estul Europei, este un tânăr sărac din satul uitat de lume Pelişor, din Sibiu, cu un vis simplu: să strângă bani pentru casă. Românul spulberă, însă, mitul britanicilor şi le transmite că nu-şi va da ţara pentru Anglia.

Reacţii ironice la „invazia” din Regatul Unit: „Un britanic înghite, în medie, 8 bulgari în timp ce doarme, în prima săptămână din 2014”

Ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii din UE pentru cetăţenii români şi bulgari a dus un val de articole orientate împotriva persoanelor din cele două ţări, presa din Marea Britanie înaintând cifre ale „invaziei” care nu s-au adeverit. Pe reţele sociale, „invazia” eşuată a inspirat utilizatorii să se întreacă în glume atât pe seama românilor şi a bulgarilor, cât şi a presei.

Parlamentarii britanici i-au aşteptat pe imigranţii români pe aeroport, la sosirea în Anglia

Doi parlamentari conservatori i-au aşteptat pe primii imigranţi români în Marea Britanie pe anul 2014 chiar la aeroport. Cei doi s-au asigurat astfel că presa va fi acolo pentru a filma imigranţii care sosesc în Anglia, însă aşteptările le-au fost dezamăgite şi chiar ei au declarat că n-au găsit „nicio dovadă de îmbulzeală sau oameni care au dat năvală să cumpere bilete pentru a veni aici”.

Citeste mai mult: adev.ro/myrpe8

Doi parlamentari conservatori i-au aşteptat pe primii imigranţi români în Marea Britanie pe anul 2014 chiar la aeroport. Cei doi s-au asigurat astfel că presa va fi acolo pentru a filma imigranţii care sosesc în Anglia, însă aşteptările le-au fost dezamăgite şi chiar ei au declarat că n-au găsit „nicio dovadă de îmbulzeală sau oameni care au dat năvală să cumpere bilete pentru a veni aici”.

Doi parlamentari conservatori i-au aşteptat pe primii imigranţi români în Marea Britanie pe anul 2014 chiar la aeroport. Cei doi s-au asigurat astfel că presa va fi acolo pentru a filma imigranţii care sosesc în Anglia, însă aşteptările le-au fost dezamăgite şi chiar ei au declarat că n-au găsit „nicio dovadă de îmbulzeală sau oameni care au dat năvală să cumpere bilete pentru a veni aici”.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite