MAE infirmă informaţiile din presa germană. Căpşunarii din Baden, mulţumiţi de „condiţiile de Bangladesh“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satul de containere de la o fermă din zona Baden - Germania, în care sunt cazaţi 100 de lucrători sezonieri din România; Foto Dominic Körner / BNN
Satul de containere de la o fermă din zona Baden - Germania, în care sunt cazaţi 100 de lucrători sezonieri din România; Foto Dominic Körner / BNN

Un ziar din Germania a relatat pe larg la începutul lunii martie despre condiţiile pe care sunt nevoiţi să le suporte lucrătorii sezonieri, mulţi proveniţi din România, la o fermă de căpşuni şi sparanghel din zona Baden.

Povestea a ieşit la iveală după ce o localnică a tras un semnal de alarmă, menţionând că muncitorii trăiesc în containere şi cocioabe similare celor din Bangladesh.

Cazul a atras atenţia autorităţilor din Germania şi România deopotrivă. Deocamdată, nu se ştie nimic despre ancheta nemţilor, dar, potrivit oficialităţilor româneşti, căpşunarii care în mare parte provin din zona Sibiului ar fi bine mersi, nu sunt nemulţumiţi de condiţiile oferite de ferma pe pământurile căreia locuiesc şi muncesc de ani de zile, iar cele semnalate în presa germană nu se confirmă.

Este concluzia la care au ajuns reprezentanţii Ministerului Român al Afacerilor de Externe care au răspuns astfel unei solicitări venite din partea „Adevărul” care a dorit să ştie care este situaţia şi cum pot fi ajutaţi conaţionalii noştri. 

Românii lucrează de mai mulţi ani la fermă 

Informaţiile prezentate de presa germană au fost preluate şi de presa din România. „Adevărul” a solicitat un punct de vedere atât Ministerului Afacerilor de Externe, cât şi ataşatului consular pe probleme de muncă şi afaceri sociale al României în Germania.

Ferma de căpşuni şi sparanghel Leicht din Eggenstein-Leopoldshafen - Germania la care lucrează şi români Foto Alexander Werner - BNN

Ferma de căpşuni şi sparanghel Leicht din Eggenstein-Leopoldshafen - Germania la care lucrează 100 de români Foto Alexander Werner - BNN

MAE a răspuns solicitării şi a comunicat că, prin intermediul Ambasadei României la Berlin, s-a autosesizat în urma informaţiilor din presa locală referitoare la situaţia cetăţenilor români care îşi desfăşoară activitatea la o fermă din localitatea Eggenstein - Leopoldshafen. Astfel, s-a aflat că în prezent numărul „căpşunarilor” de la ferma din zona Baden se apropie de 100. 

Pentru protejarea acestora, oficialităţile româneşti au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă Ministerul Federal al Muncii şi Afacerilor Sociale din Germania, pentru a obţine informaţii suplimentare cu privire la situaţia semnalată. 

„Se insistă în continuare pentru primirea unui răspuns din partea autorităţilor germane competente”, au menţionat reprezentanţii MAE care au mai precizat şi că, în cursul săptămânii trecute, ataşatul pe probleme de muncă şi afaceri sociale din cadrul Ambasadei României la Berlin a realizat o vizită de lucru la ferma în cauză, o întâlnire la care au fost prezenţi atât patronul fermei, cât şi primarul localităţii, precum şi un reprezentant al unui centru local de consiliere pentru lucrătorii mobili.

„În urma dialogului între reprezentantul misiunii diplomatice şi cetăţenii românii, a rezultat faptul că aceştia îşi desfăşoară activitatea la exploatarea agricolă în cauză de mai mulţi ani, în calitate de lucrători sezonieri, nesemnalând nemulţumiri legate de condiţiile salariale, condiţiile de lucru şi cazare, ori facilităţile puse la dispoziţie de angajator”, au explicat pentru „Adevărul” reprezentanţii MAE.

„Ataşatul consular a constatat că activitatea se desfăşoară în condiţii adecvate”

Aceeaşi sursă a mai menţionat şi că românii au precizat că au o relaţie bună cu angajatorul şi nu au confirmat aspectele semnalate în articolul de presă. 

„Ataşatul pe probleme de muncă şi afaceri sociale a constatat că toţi lucrătorii îşi desfăşoară activitatea în condiţii adecvate de lucru, nefiind semnalate de către cetăţenii români eventuale încălcări ale legislaţiei în acest domeniu”, se mai arată în răspunsul MAE. 

Cei 100 de români de la ferma din Eggenstein - Leopoldshafen provin din „diverse zone ale României”, după cum reiese din informaţiile comunicate de către fermier autorităţilor româneşti. Anterior, acesta declarase pentru presa germană că cei mai mulţi provin din zona Sibiului, unde personal s-a deplasat de-a lungul anilor pentru a recruta muncitori sezonieri. 

Acelaşi fermier a recunoscut de altfel, tot pentru presa germană, că oferă condiţii pe măsura unor oameni care provin din zone „fără drumuri asfaltate, cu case dărăpănate, fără sistem de canalizare şi cu conducte supraterane de gaz, unde mulţi copii nu merg la şcoală”, după cum a descris acesta situaţia muncitorilor sezonieri de acasă, din România. 

Oameni care, în urmă cu două decenii, acceptau chiar să doarmă pe jos, în corturi, doar ca să muncească la ferma din Eggenstein - Leopoldshafen şi care acum par mulţumiţi de condiţiile oferite de „satul de containere / cocioabe” similare celor din Bangladesh, aşa cum a descris locul chiar femeia care a semnalat situaţia „căpşunarilor”. 

Prin urmare, deşi locuiesc în rulote vechi, cocioabe şi containere din tablă ondulată, „aliniate într-un spaţiu foarte mic, cu canapele uzate şi structuri şubrede”, în locuinţe acoperite cu folii pentru ca apa de ploaie să nu le inunde spaţiul interior, românii par mulţumiţi de condiţiile oferite.

Cum pot solicita ajutor românii care muncesc în Germania

În ceea ce priveşte sprijinul pe care-l pot primi românii aflaţi la muncă în Germania, oficialităţile au mai menţionat. 

„MAE precizează că Ambasada României la Berlin, prin Biroul Ataşatului pe probleme de muncă şi afaceri sociale, continuă dialogul cu cetăţenii români şi autorităţile competente germane, centrale şi locale, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, în limita competenţelor legale. 

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Berlin: + 49 30 21239555, + 49 30 21239514 şi  + 49 30 21239516, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. 

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie următoarele telefoane de permanenţă: misiunea diplomatică a României în Republica Federală Germania: +49 160 157 9938”, au mai specificat reprezentanţii Ministerului Afacerilor de Externe pentru „Adevărul”.

Vă mai recomandăm şi:

Românii sclavi pe plantaţie, la cules de căpşuni şi sparanghel. Fermierul german: „Condiţii simple pentru oameni şi mai simpli“

Condiţii inumane pentru români plecaţi la cules de sparanghel, în Germania: „Acum 20 de ani dormeau în corturi”

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite